Det førte til at Schibsted-avisene Aftonbladet og Svenska Dagbladet, og Bonnier-avisene Expressen, Dagens Industri, Sydsvenskan og Helsingborgs Dagblad alle var nede i noen timer lørdag kveld, i det som beskrives som det mest samordnede DDoS-angrepet mot Sverige noensinne.

Angrepene var ifølge Sveriges Radio ikke rettet direkte mot avisene, men mot avisenes nettleverandører.

- Når leverandørene har blitt angrepet og mistet sin internettkontakt, da har naturligvis kundene fulgt med, sier it-kriminalitetsekspert Anders Ahlqvist i NOA, Sverige-politiets nasjonale operative avdeling til Sveriges Radio.

Schibsted Norge-direktør Didrik Munch sier at de norske avisene ikke har diskutert angrepet mot VG og Aftenpostens svenske søsteraviser enda.

- Vi har ikke gjort det akkurat etter dette, men datasikkerhet er et tema på agendaen, sier Munch, og legger til:

- Målet vårt er alltid at nettavisene våre skal være oppe å gå så nære 100 prosent som det er mulig å komme.

Slike angrep har skjedd i Norge før. Sommeren 2014 ble en rekke norske selskaper rammet av et angrep, deriblant Telenor, Norges Bank, Norwegian og DNB.

Det er foreløpig uklart hvem som sto bak angrepet, men ifølge svenske medier er en anonym Twitter-konto politiets heteste spor, ifølge Dagens Nyheter.

VG: Har blitt utsatt for slike angrep før

Sjefredaktør og administrerende direktør Torry Pedersen i VG befinner seg for øyeblikket utenlands, og har ikke hatt noen samtaler med Schibsted-ledelsen om sikkerhet i etterkant av angrepet i helgen.

- Så vidt jeg forstår har ikke all informasjonsstruktur i Sverige blitt tatt ned, SVT og Sveriges Radio var fremdeles oppe. Dette er en alvorlig problemstilling dersom all informasjonsstruktur tas ned, sier Pedersen.

VGs it-sjef Audun Ytterdal sier at DDoS-angrep ikke er uvanlig mot VG.

- Vi blir angrepet slik hele tiden. Det handler om å håndtere den mengden av trafikk som kommer. Vi kan håndtere ti-gangeren av den trafikken vi vanligvis har. Men det er likevel et spørsmål om omfang, sier Ytterdal, og gir et eksempel:

- Vi hadde et lite tilfelle for noen år siden, da VG på lederplass var positive til datalagringsdirektivet. Da angrep Anonymous kraftig, men de ga seg da vi tok kontakt med dem og viste interesse for den tekniske gjennomføringen av angrepet, samtidig som det ble kommunisert at vi som jobber med dette ikke nødvendigvis var like positive til direktivet, sier Ytterdal.

Han legger til at de norske mediekonsernene samarbeider på teknisk nivå dersom slike ting skjer. Da Aller Media ble rammet av et DDoS-angrep noen år tilbake, bidro VG med å få sidene opp igjen.

Bør ha backupløsning klar

Direktør Torgeir Waterhouse i IKT-Norge forteller at et DDoS-angrep helt enkelt går ut på å generere så mye trafikk mot en nettside, at nettsiden ikke klarer å ta unna trafikken.

-Det blir som om alle bankens kunder møter samtidig i banken for å ta ut sparepengene sine. Man skaper en situasjon noen ikke er rigget for å håndtere, noe som er en enkel tilnærming til å ta noe ut av drift, sier Waterhouse.

Han forteller at det er mye man kan gjøre for å beskytte seg mot et slikt angrep.

- Når jeg sier det er en enkel tilnærming, må jeg legge til at det ikke nødvendigvis er enkle måter man kan beskytte seg på. Som i andre ting i samfunnet, er det viktig å ha beredskap på plass. I realiteten bør mediene ha reservesider helt klare, slik at en backupløsning kan gå opp så fort noe slikt skjer, sier Waterhouse.

- Må ta dette på alvor

Han mener også norske medier bør ta det som skjedde i Sverige med alvor.

- Det er lett å tenke seg at dette var en øvelse, en forberedelse til noe annet fra de som står baks side. Hvis det skjer noe i samfunnet vårt, så er din og min reaksjon å gå til mediene for å skaffe oss informasjon om hva man bør gjør. Men hvis man ikke kommer til, fordi mediene er nede etter et slik angrep, er det veldig alvorlig, sier Waterhouse, og fortsetter:

- Mediene, med de særfordelene de har i samfunnet, må ta dette på alvor. De må se på redundans og fallbackløsninger, mens myndighetene må vurdere tilsvarende. Vi kan aldri gardere oss helt mot slike angrep, men vi bør gjøre hva vi kan for å bli minst mulig skadelidende, sier Waterhouse.

Flere nyheter fra mediebransjen:

BT sier opp to journalister

LO snuser på nye medieinvesteringer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.