Søndag kveld kom de første dråpene av det som skal være tidenes største dokumentlekkasje: Panama Papers.

Medier verden over publiserer i dag artikler om statsoverhoder, politikere, milliardærer og andre sentrale samfunnsaktører som har skjult sine formuer i skatteparadis.

Det journalistiske arbeidet som ligger bak avsløringene er utført av 376 journalister på tvers av mediehus og landegrenser, gjennom nettverket ICIJ (The International Consortium of Investigative Journalists).

Les også: Nordea gransker skatteparadis-kunder

Satt på café

Her til lands er det Aftenposten som har deltatt i arbeidet med de over 11 millioner lekkede dokumentene. For avisen i Akersgata kom samarbeidet i stand i fjor sommer.

- Jeg var på ferie og satt på en café i Wien, da jeg ble kontaktet på Skype og spurt om vi kunne tenke oss å være med på prosjektet, sier journalist Per Anders Johansen (50) i Aftenposten.

-  Det samme nettverket hadde landet SwissLeaks et halvt år tidligere og de jeg kjente som jobbet med de nye dokumentene fortalte meg at dette kom til å bli enda større. Så jeg tenkte umiddelbart at dette var interessant, ikke minst for Norge, sier han og refererer til fjorårets store avsløring om den britiske banken HSBC som bistod kunder over hele verden med å unngå skatt og hvitvaske penger.

Les også: Nekter å trekke seg

Bare to norske medlemmer

Johansen ble medlem i ICIJ etter å ha blitt kontaktet av nettverket mens han jobbet i NRK Brennpunkt tidlig på 2000-tallet.

I dag står han oppført som en av to norske journalister på organisasjonenes nettsider. Den andre er TV 2-journalist Ola Haram, som også har vært tilknyttet Brennpunkt-redaksjonen tidligere.

Johansen beskriver ICIJ som et kollektiv det er svært givende å være en del av, men som ikke er hemmelig eller mystisk på noen måte.

- Dette springer ut fra Center for Public Integrity og Charles Lewis, som var de første som laget databaser over hvilke forretningsmenn og selskaper som finansierte amerikanske politikere. De gjorde en jobb som journalister i hele USA kunne få nytte av, sier han og fortsetter:

- Man hadde altså ikke et mål om å vinne konkurransen mot andre journalister, men et mål om å gjøre kaka større, sier Johansen, som har møtt kollegene i ICIJ på ulike journalistkonferanser opp gjennom årene. Sist møtte han flere av dem på den internasjonale konferansen GIJC som den norske gravestiftelsen Skup arrangerte i Lillehammer ifjor høst.

- Hvis man ser på «bylines» (navnet på journalister som har skrevet artiklene, red.anm.) på sakene som kommer i dag, vil man se at mange var i Lillehammer i september ifjor, sier Johansen.

«Går til helvete»

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til Panama-dokumentene ifjor, og som gjennom ICIJ fikk hjelp til å rulle opp det som i dag presenteres som en stor internasjonal avsløring.

- Dette handler rett og slett om at journalister som sitter på en god del data ser at hvis man får med seg kolleger i andre land, vil man få til ting man aldri ville fått uten, sier han og legger til:

- Det går til helvete med medier verden over, så for meg er det fantastisk å få være en liten brikke i å lage grensesprengende saker som er viktige internasjonalt, sier Johansen som forteller at flere i Aftenposten raskt tente på prosjektet som senere skulle bli kjent som Panama Papers, fordi lekkasjen kommer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca som er basert i den Latinamerikanske republikken Panama. På kundelisten til firmaet står blant andre 200 nordmenn.

Les også: Nordea skal gjennomgå Luxembourg-virksomhet

Johansen legger ikke skjul på sin begeistring over å ha vært en del av prosjektet, men er opptatt av at det er andre enn ham som skal ha æren for det som har vært en stor og tidkrevende jobb.

- Selv var jeg på vei til Moskva da dokumentene kom og kunne ikke ha noe ansvar for dette, men dette har vært et kjempeløft for Aftenposten. Denne saken er også viktig for avisen fordi den viser at det er gode grunner til at Aftenposten finnes , sier Johansen som trekker frem kollega og journalist Nina Selbo Torset som er den i avisen som har jobbet mest og lengst med de lekkede dokumentene.

Journalist Nina Selbo Torset i Aftenposten.Foto: Aleksander Nordahl
Journalist Nina Selbo Torset i Aftenposten.Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
 

Mer enn hundre medier verden over har vært med i graveprosjektet, blant dem SVT, BBC, The Guardian, Politiken, DR og Le Monde.

 

Se på DNtv:

Dette er vårens sykkeltrender
Her er sesongens nyheter på terreng og landevei.
03:11
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.