Oppdatert med kommentar fra advokat Kai Vaag

Når retten settes i Oslo tingrett i oktober, er det ikke sikkert at rettssaken mot fire tidligere sentrale personer i spillselskapet Funcom blir ferdig til jul. Tinghuset har reservert rettssalen frem til siste uken før jul og for sikkerhets skyld har den også satt av de to første ukene i 2017 til saken. Hovedspørsmålet er om aksjonærer på utsiden av selskapet hadde samme tilgang på informasjon som de som jobbet i selskapet.

Åpne handler

I forkant av lanseringen av Funcom-spillet «The Secret World» sommeren 2012 solgte en rekke primærinnsidere i spillselskapet aksjer. Salgene vakte oppsikt blant eksterne aksjonærer og Økokrim valgte å etterforske dem. I oktober vedtok Funcom en bot på 1,5 millioner kroner for markedsmanipulasjon og manglende føring av fullstendige lister over innsidere i selskapet. I februar kom tiltalen mot de fire mennene som i 2011 til 2012 hadde sentrale roller i selskapet.

Tidligere daglig leder Trond Arne Aas, tidligere nestleder i styret, Torleif Ahlsand, tidligere finansdirektør Bjørn Ottar Toften og tidligere salgs- og markedsdirektør Morten Schjelle Larssen står alle tiltalt for brudd på verdipapirhandelloven. Ingen av dem har i dag roller i selskapet.

Tidligere daglig leder Trond Arne Aas står tiltalt sammen med:
Tidligere daglig leder Trond Arne Aas står tiltalt sammen med:
Tidligere salgs- og markedsdirektør Morten Schjelle Larssen. Foto:
Tidligere salgs- og markedsdirektør Morten Schjelle Larssen. Foto: (Foto: Thomas T. Kleiven)
Tidligere finansdirektør Bjørn Ottar Toften.
Tidligere finansdirektør Bjørn Ottar Toften. (Foto: Ståle Andersen)
Tidligere nestleder i styret, Torleif Ahlsand.
Tidligere nestleder i styret, Torleif Ahlsand. (Foto: Thomas T. Kleiven)
Funcom-saken skiller seg fra mange andre innsidesaker. I mange av de mest omtalte innsidesakene mot personer nært tilknyttet selskapet, som Acta-saken og saken mot Alain Angelil, var handlene gjort i det skjulte, enten via stråmenn eller fra såkalte nominee-konti i utlandet. I Funcom-saken skjedde handlene i eget navn og enkelte handler ble også rapportert til markedet. Likevel mener Økokrim at det er snakk om innsidehandler.

– Et sentralt tema i tilknytning til markedsmanipulasjon, er hvorvidt det var informasjonssvikt fra Funcom som tiltalte kan klandres for, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss til DN.

Som leder for verdipapirhandelteamet kommer han til å være aktor under rettssaken. Koss understreker at børsnoterte selskaper i utgangspunktet straks skal gi markedet all relevant informasjon og all informasjonen de utbrer skal være korrekt.

– En eventuell informasjonssvikt må i tillegg vurderes kvalitativt – da det kun er informasjonssvikt som kan medføre at investeringsbeslutninger fattes på feilaktig eller sviktende grunnlag som kan straffes, sier han.

Etter det DN erfarer vil Økokrim forsøke å belyse om det er avvik mellom bildet som ble tegnet og det som var virkeligheten.

Fengsel og inndragning

Før forsvarerne har meldt inn sine vitner, har Økokrim allerede 15 på vitnelisten. Fra investeringsfondet Northzone, der Ahlsand er permittert partner, kommer partnerne Tellef Thorleifsson, Bjørn Stray og Stine Foss til å vitne. Fra Funcom vitner blant annet driftsdirektør Ole Schreiner, salgssjef Ivar Frølich og pressetalsmann Erling Ellingsen.

Retten kommer også til å høre fra Peter Straume i ABG Sundal Collier og Thomas Hoftvedt i DNB Markets om en emisjon Funcom prøvde å sette våren 2012. Aksjeanalytikerne Aleksander Nilsen og Espen Torgersen er også innkalt som vitner. Forholdene i tiltalen har en strafferamme på seks år. Økokrim har tatt forbehold om inndragning av utbytte fra samtlige tiltalte. For Ahlsand og Aas er det også tatt forbehold om rettighetstap.

Stordrange: Fastholder frifinnelse

Advokat Bjørn Stordrange i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange representerer Torleif Ahlsand, permittert partner i Northzone og tidligere nestleder i Funcoms styre.

– Berammelsen har skjedd i samråd med forsvarerne. Ut over at vår klient fastholder at han skal frifinnes i saken, kommenterer vi ikke innholdet i eller opplegget for saken, skriver Stordrange i en epost.

Brosveet: Ikke kurssensitive opplysninger

Advokat Anders Brosveet i advokatfirmaet Elden representerer tidligere finansdirektør Bjørn Ottar Toften.

– Saken handler først og fremst om at Økokrim hevder at opplysninger som vi mener ikke er kurssensitive, skal anses som innsideopplysninger, skriver han i en epost.

Om lengden på avsatt tid, sier Brosveet:

– Forsvarerne har bedt om at det settes av to uker mer enn Økokrims anslag, da det etter vår vurdering var satt av for liten tid til bevisførsel blant annet om hvorvidt de omstendigheter Økokrim fokuserer på, er noe en fornuftig investor ville legge vekt på ved aksjehandel.

Sulland: Ikke grunnlag for tiltalen

Advokat Frode Sulland i Advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co representerer tidligere administrerende direktør Trond Arne Aas.

– I utgangspunktet var det satt av åtte uker. Men vi så at det var stor fare for at det ville bli for knapp tid og har fått aksept for at det skulle settes av ytterligere to uker. Det var i utgangspunktet fordelt svært lite tid på forsvarerne og tiltalte og til bevisførsel i form av forklaringer og dokumentasjon, sier Sulland.

– Både min klient og de øvrige tiltalte mener det ikke har vært vesentlig informasjon som har vært unndratt markedet og fastholder at det ikke er grunnlag for tiltalen, sier Sulland.

Vaag: Ikke tilstrekkelig innsikt

Advokat Kai Vaag i advokatfirmaet Andenæs Aaløkken Veum representerer tidligere salgs- og markedsdirektør Morten Schjelle Larsen.

- Økokrim ville beramme saken til åtte uker. Det var ønske fra forsvarernes side om mer tid som førte til at det ble satt av ti uker. Dette blant annet av hensyn til vår bevisførsel knyttet til bransjen mer spesielt. Vi opplever Økokrim gjennom sin etterforskning, og nå tiltale, dit hen at de ikke har tilstrekkelig innsikt i hvordan bransjen fungerer. Jeg vil legge til at min klient ikke er tiltalt for markedsmanipulasjon, som store deler av saken knytter seg til. Tiltalen knytter seg til anklage om at han reduserte sin beholdning med rundt 13.000 aksjer etter å ha gjort bruk av opsjonsrettigheter han hadde opparbeidet seg gjennom seks år i selskapet. Etter salget satt han for øvrig igjen med rundt 180.000 aksjer og opsjoner, og han hadde ingen planer om å selge disse. Salg ble gjort til tidsspunkt hvor selskapet var klare på at han kunne selge, skriver Vaag i en epost.

 

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.