Torsdag ble det kalt inn til allmøte i Aftenposten. Der kom det frem at nyhetsredaktør Håkon Borud slutter. 

– Jeg gjør et bytte av nyhetsredaktør. Tone Tveøy Strøm-Gundersen erstatter Håkon Borud, sier sjefredaktør og administrerende direktør Espen Egil Hansen til DN.

– Hva er bakgrunnen for at du gjør dette byttet?

– Det kommer jeg ikke til å si så mye om. Vi har hatt en diskusjon over et stykke tid. Den har gått på nyhetsredaktørens funksjon og utøvelse. Vi er blitt enige om at han fratrer stillingen og at han slutter i Aftenposten umiddelbart, sier han.

– Hva legger du i funksjon og utøvelse?

– Det har jeg ikke tenkt å gå nærmere inn på. Diskusjonen har vært ryddig og fint. Så har vi konkludert sammen om dette, sier Hansen.

- Har dette noe med Panama Papers-dekningen å gjøre?

– Nei, sier Hansen.

Uenigheter

Leder i redaksjonsklubben i Aftenposten, Frank Lynum, bekrefter til DN at den har fått oppgitt at uenighet mellom Hansen og Borud er årsaken til avgangen.

– Vi respekterer avgjørelsen de har tatt sammen. Det viser at det er tøft på toppen, sier Lynum.

Tone Tveøy Strøm-Gundersen er ny nyhetsredaktør i Aftenposten.
Tone Tveøy Strøm-Gundersen er ny nyhetsredaktør i Aftenposten. (Foto: Aftenposten)
Han har veldig tro på Tone Tveøy Strøm-Gundersen, som blir ny nyhetsredaktør.

– Hun er veldig godt likt, respektert og også veldig tydelig. Og så er det bra med en kvinnelig nyhetsredaktør, sier Lynum.

Håkon Borud bekrefter at uenigheter var bakgrunnen for at han valgte å slutte i jobben som nyhetsredaktør i Aftenposten.

– Vi har vært litt uenig om nyhetsredaktørens funksjon og rolle, og har hatt gode og ærlige diskusjoner om det en stund. Nå var timingen så god som den kunne blitt, og da var det naturlig å gjøre et bytte, sier Håkon Borud til DN.

– Var det Espen Egil Hansen som ba deg om å slutte?

– Det er jeg som har valgt å slutte, noe som er vemodig. Men jeg er komfortabel med avgjørelsen jeg har tatt, sier han.

– Hva har uenighetene dreid seg om?

– Detaljer i diskusjonen kommer jeg ikke til å kommentere. Det vi har diskutert internt blir på vårt kontor.  Men det er ikke på grunn av spesifikke hendelser eller saker at jeg slutter, sier han.

– Har du hatt støtte fra de ansatte som har vært under deg i Aftenposten?

– Jeg føler at jeg har hatt en spennende og interessant jobb i en periode der Aftenposten har gått gjennom en digital revolusjon.

– Men har du hatt støtte fra de ansatte?

– Jeg føler at jeg har hatt den støtten som har vært nødvendig, sier Borud.

– Flere sier at din etterfølger er din rake motsetning. Hva tenker du om det?

– Det får andre svare på, sier Borud som beskriver Strøm-Gundersen som «ryddig og strukturert».

Borud sier han ikke har noen spesifikke jobbplaner fremover. Men sier han skal på fisketur langs vestfoldkysten for å «slappe av litt».

– Der skal jeg fiske i håp om ikke å få et eneste napp, sier han muntert.

Espen Egil Hansen er godt fornøyd med den nye nyhetsredaktøren.

- Strøm-Gundersen er en sterk og tydelig leder. Aftenpostens lesere vil merke at hun er god til å prioritere hvor vi skal sette inn våre journalistiske ressurser, og internt i Aftenposten kjenner vi henne som en lagbygger med respekt i alle leire. Hun er en moderne medieleder som er sterk på det journalistiske faget og som samtidig evner å tenke Aftenposten som en helhet, sier sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten Espen Egil Hansen i en pressemelding.

Borud ble ansatt i Aftenposten i starten av 2014, og kom da fra jobben som sjefredaktør i Drammens Tidende. Tidligere har han også vært sjefredaktør i Tønsberg Blad.

-  Borud har ledet nyhetsorganisasjonen gjennom store endringer på kort tid. Jeg vil takke han for den jobben han har gjort på dette området og med de store nyhetssakene som flyktningekrisen og Panama papers, sier Espen Egil Hansen i pressemeldingen.

Les også: Norske mediehus kutter over to mrd. dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.