Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Merverdiavgift

Fikk momsregning på 294,5 millioner - slipper å betale

Skattemyndighetene har snudd i saken mot Kilden teater- og konserthus i Kristiansand og Stavanger konserthus.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kulturhusene i Stavanger og Kristiansand slipper å betale over 500 millioner kroner i moms.

Både Kilden teater- og konserthus i Kristiansand og Stavanger konserthus ble bygget med momskompensasjon, en statsstøtte skatteetaten mente var ulovlig og konkurransevridende.

Skattemyndighetene mente all virksomhet ved konserthusene var å anse som økonomisk aktivitet i konkurranse med andre aktører, og ga de to kulturhusene et momskrav på til sammen 550 millioner kroner.

I Kristiansand lød regningen på 294,5 millioner kroner i moms, mens regningen i Stavanger var på 256,8 millioner kroner.

Etter hektisk klagevirksomhet siden saken startet for snart ti år siden, har myndighetene nå snudd i saken.

– Gode nyheter

– Det er herlig å få så gode nyheter i starten av ferien, sier direktør for Stavanger konserthus, Per Harald Nilsson til Stavanger Aftenblad.

Stavanger konserthus får tilbakebetalt 214 millioner kroner i momskompensasjon, mens kravet på tilbakebetaling i Kristiansand er redusert fra 294,4 millioner kroner til 20 millioner kroner.

– Dette er en seier, sier ordfører i Kristiansand, Harald Furre, til Fædrelandsvennen.

Ny veileder fra EU

De store sprikene i momskrav skyldes en ny veileder fra EU-kommisjonen og Finansdepartementets fortolkningsuttalelse, opplyser Skattedirektoratet til Dagbladet.

Seksjonssjef Lars Jone Skimmeland i Skattedirektoratet, sier til NRK at det nå skal være et skille mellom det som er kulturell aktivitet som det gis fradrag for, og det som kalles kommersiell aktivitet, som det ikke gis fradrag for.

– Det betyr at konserter med store nasjonale og internasjonale artister som også opptrer i et marked der det kan være konkurranse med andre arrangører, utløser momskrav, sier Skimmeland.

– Lettelsens sukk

Dersom millionkravene mot de to kulturhusene ble stående, ville dette påvirket 43 kulturhus og kulturprosjekter over hele landet, som risikerte å måtte betale tilbake momsfritaket fra bygge- og driftsprosess, skriver Dagbladet.

– Det går nok et lettelsens sukk over Kultur-Norge nå fordi skatteetaten ikke har grunnlag for å kreve moms i det omfanget de har lagt opp til, sier ordfører Furre til avisen.

 

Les også: - Dette er så mørkt som det aldri har vært før

- Det er lite olje igjen

- Skal få litt bank for å være stor i kjeften

Se DNtv:

 

Etterbørs Kultur Kristiansand Stavanger Merverdiavgift
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.