Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Google-sjef Jan Grønbech. Foto: Fredrik Solstad
Google-sjef Jan Grønbech. Foto: Fredrik Solstad les mer

Google

Skattet 2,5 millioner kroner - anslås å omsette for 2,3 milliarder i 2015

Google Norway as omsatte for mer enn 100 millioner kroner, men inntektene kommer ikke fra Googles gullgruve - søkemotorannonsering. Søkemotormilliardene forsvinner nemlig fremdeles ut av landet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Googles norske selskap, Google Norway as, omsatte i 2015 for 100,6 millioner kroner, en økning på snaut 20 millioner kroner fra 2014.

Selskapet endte med et negativt årsresultat på -1,6 millioner kroner, blant annet som følge av økte skattekostnader.

Google vil ikke kommentere konkrete tall, og henviser til årsregnskapet og til Googles morselskap Alphabets siste kvartalsresultater.

Googles norgessjef Jan Grønbech uttaler følgende som svar på DNs spørsmål om selskapets skattepraksis:

– Google forholder seg til de enhver tid gjeldende skatteregler i landene vi operer i. Dette gjelder selvsagt også for Norge. Under dagens skattesystem tilskrives majoriteten av et selskaps profitt der hvor kjernevirksomheten, beslutningene og risikoen finner sted. For Google er dette USA. Vår selskapsskatt var på mer enn 3,3 milliarder dollar i fjor, mesteparten av dette betales i USA, skriver Grønbech.

2,3 milliarder i 2015

DN har tidligere skrevet at Mediebyrågruppen Dentsu Aegis, og deres digitalbyrå iProspect, i sine prognoser har anslått at Google i Norge vil omsette for 2,6 milliarder kroner i 2016, opp fra 2,3 milliarder i 2015. Men selskapet Google Norway as omsatte for en brøkdel av dette ifjor.  

Googles norgessjef Jan Grønbech sa til DN i april at Google bare er i startgropen i Norge.

I årsregnskapet står det at Google Norway as driver med markedsføringstjenester for Google Ireland Limited, og forskning og utvikling for Google inc.

Samtidig går milliardinntektene fra reklamesalget i Norge ut av landet, til Google Ireland. Derfra går inntektene videre i Google-systemet, før de ender opp på Bermuda, et land som er kjent for å være et skatteparadis.

(Saken fortsetter under grafikken).

– Vi er enige i at det internasjonale skattesystemet trenger reform og vi har lenge støttet enklere, klarere regler. Endringer i skattesystemet er derimot ikke Googles avgjørelse. Reformer må komme fra regjeringer, ikke fra selskaper som underlagt deres regler, skriver Grønbech.

Kommentarene er nesten identiske med det Googles europasjef, Matt Brittin, skrev i et innlegg i DN tidligere i år.

Les også: Omsetning: 3,8 mrd. Skatt: Noen få mill.

Fremtidsutsikter: Utfordres av lovverk

Google Norway holder til på Aker Brygge, og er heleid av Google International inc.

I regnskapet oppgir Google Norway at selskapet selv bruker 8,2 millioner kroner på reklame- og markedsføring. Skattekostnadene til selskapet økte fra 1,9 millioner kroner til 2,5 millioner kroner i 2015.

Google Norway as 2015 2014 Endring i prosent
Driftsinntekter 100,6 81,0 24,3
Driftsresultat 0,9 1,8 -50
Resultat før skatt 0,9 1,8 -50

 

I årsrapporten, signert styreleder David Sneddon og styremedlem Matthew Sucherman, skrives det at fremtiden til det norske selskapet først og fremst kommer an på hvordan det vil gå med Google Ireland Ltd. og Google Inc.

Styret ser disse tre utfordringene for de to Google-selskapene i tiden som kommer:

«Disse selskapene møter intens konkurranse. Hvis de ikke fortsetter å innovere og tilby produkter og tjenester som er nyttige for brukerne, vil de muligens ikke fortsette å være konkurransedyktige, og deres omsetning og resultater kan bli negativt berørt.

- Disse selskapene genererer deres omsetning nesten i helhet fra annonsering, og reduserte annonsekjøp eller tap av annonsører kan skade selskapene betydelig.

- En rekke nye og eksisterende amerikanske og utenlandske lover kan utsette disse selskapene for krav, eller på andre måter skade dem».

Anbefalt av DNtv:

  •  

     

    DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

Etterbørs Skatt Google
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.