Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

EU-kommissær for konkurranse, Margrethe Vestager. Foto: Francois Lenoir/Reuters
EU-kommissær for konkurranse, Margrethe Vestager. Foto: Francois Lenoir/Reuters les mer

EU

EU slår ned på statsstøtte til privat TV i Spania

EU-kommisjonen mener en spansk ordning for statsstøtte til private kringkastere er i strid med reglene. En lignende problemstilling kan stikke kjepper i hjulene for TV 2s ønske om kompensasjon for daglige nyhetssendinger.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Spania har pålagt private fjernsynskanaler som har brukt det analoge bakkenettet i landet, å sende både digitalt og analogt i en overgangsperiode mens systemet digitaliseres.

Allerede i 2011 kunngjorde spanske myndigheter at selskapene skulle kompenseres for merkostnaden dette innebar.

Det har EU-kommisjonen nå konkludert med at ikke er lov.

– Dette tiltaket favoriserer kringkastere som bruker bakkenettet, foran dem som bruker annen teknologi. Det er i strid med prinsippet om teknologisk nøytralitet, sier konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Hun påpeker samtidig at Spania er nå ferdig med utbyggingen av det digitale nettet, uten at noen statsstøtte er blitt utbetalt. Det er derfor ikke nødvendig å kreve penger tilbake.

Statsstøtte også tema i Norge

I Norge pågår diskusjonen om TV 2s allmennkringkasterrolle.

TV 2 sa torsdag nei til en midlertidig allmennkringkasteravtale, blant annet fordi kanalen ønsker kompensasjon fra staten for sin nyhetsproduksjon.

En av flokene kulturminister Linda Hofstad Helleland må løse, er nemlig hvordan hun skal imøtekomme TV 2s ønske om kompensasjon fra staten, uten at det kommer i konflikt med EØS-reglene mot statsstøtte.

Isåfall risikerer staten å få Eftas overvåkningsorgan Esa på nakken.

Helleland kommenterte ikke direkte dette spørsmålet i pressemeldingen Kulturdepartementet sendte ut torsdag ettermiddag.

- Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere. Av den grunn ble alle andre krav enn daglige nyhetssendinger og lokalisering i Bergen tatt ut av utlysningen, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland i pressemeldingen.

(©NTB)

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

 

Dette er Norges «sykeste» kommuner

Trump dumper børsen  

Se DNs boligspesial: Norges mange boligmarkeder

Norwegian: Tjener på billig olje og fullere fly  (+)

Fjord1-eier på frierferd  (+)

Anbefalt av DNtv:

 

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Etterbørs Margrethe Vestager TV Spania EU
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer