Arbeiderpartiet maser på regjeringen for å få den til å tilby kompensasjon til en kommersiell tv-kanal for å lage allmennkringkasting. Bakgrunnen er TV 2s trusler om å legge ned nyhetene og hovedkontoret i Bergen hvis det ikke kommer penger på bordet.

Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Ap, mener det er svært viktig for staten å sørge for at NRK fortsatt får konkurranse.

– I tillegg til å vurdere nye støtteordninger for innovasjon og redaksjonell bemanning bør vi tilstrebe konkurranse om allmennkringkasting. Når det gjelder nyheter er allmennkringkasterne fortsatt i en særstilling i og med at de i større grad dekker hele landet og kan tilby nyheter fra områder som i dag er i ferd med å utvikle seg til journalistiske blindsoner. Vi har dessuten sett hvor viktige allmennkringkasterne er i krisesituasjoner og ved store hendelser. Det er meget viktig at NRK har konkurranse fra en kommersiell aktør. Og det er viktig at vi sikrer sterke redaksjonelle miljøer utenfor Oslo, skriver Grande til DN.

Konsernsjef Didrik Munch i Schibsted Norge argumenterte i et innlegg i DN torsdag hardt mot å øremerke statsstøtte til en tv-kanal for å lage nyheter.

«Konkurranseflater på tvers»

«Et uuttalt premiss for dem som argumenterer for statsstøtte til en kommersiell allmennkringkaster er at lineært tv kan betraktes som et eget konkurranseunivers. Men det er mange år siden tv-kanalene konkurrerte mot hverandre i sin verden og avisene mot hverandre i sin. Mediekonvergensen har sørget for at konkurranseflatene går på tvers av gamle skillelinjer. Det er derfor ikke mulig å øremerke statlige penger til en enkelt tv-kanal uten at dette påvirker langt flere aktører enn NRK,» skrev Munch blant annet.

Munch frykter også at støtte til en aktør som TV 2 vil kunne gjøre konkurransesituasjonen for andre norske medieselskaper enda mer krevende.

– Statlig støtte styrker konsernet TV 2 totalt sett, uansett hva pengene øremerkes til fra statens side. Dette styrker TV 2s muligheter til å konkurrere mot resten av bransjen, enten de bruker det på journalistikk eller teknologi, på mobile eller andre plattformer, sier Munch.

«Mer enn nyheter»

Arild Grande viser til at staten har flere former for mediestøtte, som store deler av norsk mediebransje nyter godt av og som sikrer nyhetsproduksjon i en rekke medier.

Spørsmålet om støtte til en kommersiell allmennkringkaster handler om mer enn nyheter, ifølge Grande.

– Det dreier seg minst like mye om å ha et godt tilbud til hele befolkningen, gammel som ung og i hele landet, språk, kultur og støtte til norsk film og tv-drama. Det er dette regjeringen har misforstått fundamentalt da den utlyste den midlertidige avtalen som reduserte hele saken til kun å dreie seg om nyheter, og det er nettopp dette brede allmennkringkastingstilbudet Stortinget har bedt regjeringen om å sikre, sier Grande.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes mener også allmennkringkasteroppdraget må handle om mye mer enn nyhetsproduksjon.

Trenger motytelse

– TV 2 er klare til å søke på en langsiktig avtale som inneholder et reelt allmennkringkasteroppdrag med en motytelse, slik det har gjort siden 1992, for fortsatt å sikre en sterk og reell konkurrent til NRK. Nå avventer vi regjeringens svar på stortingsflertallets bestilling, sier Sandnes.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.