Det opplyser sekretær i Medieklagenemda, Erik Børresen, i en e-post til DN.

Han opplyser at Valgklagenemda er enig i Medietilsynets vurderinger om at det skulle ilegges gebyr. Men nemda har konkludert med at gebyrene halveres.

- Klagenemda har lagt vekt på at det ikke var et bevisst brudd, at NRK tross alt har hatt visse rutiner med fokus på å holde sperrefristen, att det var første gang NRK brøt reglene og at bruddet først og fremst synes å være forårsaket av menneskelig svikt. Det var videre kun ett partis resultat som ble offentliggjort, og det skjedde kun 11 minutter før valglokalene stengte, heter det i vedtaket fra valgklagenemda.

Dermed slipper statskanalen unna med å betale «bare» 300.000 kroner.

– Vi er tilfreds med at klagenemnda er enig i vurderingene i at det var korrekt å ilegge gebyr i disse sakene. Vi tar til etterretning at nemnda finner det tilstrekkelig med lavere beløp, sier direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, Gudbrand Guthus, i en kommentar.

Krystallklare regler

Lokalavisen Svelviksposten offentliggjorde også forhåndsstemmer før sperrefristen klokken 21.00, og måtte egentlig ut med 100.000 kroner. Valgklagenemda har også her konkludert med at gebyret halveres til 50.000 kroner.

I klagesaken til Medietilsynet skrev NRK at presentasjonen av valgdagsmålingen ikke ble gjort med vilje, men skyldtes at reporteren på stedet, Lisbeth Skei, var overbevist om at klokken allerede var 21.00 og at det således var lov å publisere prognosene.

Reglene rundt publisering av valgdagsmålinger er krystallklare fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet: Ingen kan publisere valgresultater eller prognoser før stemmelokalene stenger klokken 21.00 mandag.

 

Se video:

NRK-lisensen blir TV-skatt etter finsk modell
Venstres partileder, Trine Skei Grande forklarer hvordan modellen for NRK-lisensen vil fungere i forslaget som har blitt presentert av Stortinget.
02:12
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.