Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Facebook mener krigsbilde bryter reglene om nakenhet

Forfatter Tom Egeland er utestengt fra Facebook i 24 timer. Foto: Raymond Mosken
Forfatter Tom Egeland er utestengt fra Facebook i 24 timer. Foto: Raymond Mosken les mer

Facebook

Egeland kastet ut fra Facebook

- Blokkeringen vil være aktiv i én dag til, er beskjeden Tom Egeland fikk fra nettsamfunnet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nakenhet på Facebook

Slik lyder Facebooks standard om nakenhet:

«Noen ganger deler folk innhold som viser nakenhet, i forbindelse med bevisstgjøringskampanjer eller kunstneriske prosjekter. Vi begrenser visningen av nakenhet fordi enkelte grupper i vårt globale samfunn er spesielt følsomme overfor denne typen innhold – spesielt på grunn av deres kulturelle bakgrunn eller alder. For å kunne behandle folk rettferdig og svare raskt på rapporter er det avgjørende at vi har retningslinjer som våre team anvender på en ensartet måte når de gjennomgår innhold, uansett hvor i verden de er. Som følge av dette kan retningslinjene våre noen gang være litt mer stivbente enn vi ønsker og begrense innhold som deles av legitime grunner. Vi jobber hele tiden for å bli bedre på å evaluere dette innholdet og å håndheve standardene våre.

Vi fjerner bilder av personer som viser kjønnsorganer eller som fokuserer på fullstendig blottede rumper. Vi begrenser også noen bilder av kvinnebryst hvis de viser brystvorten, men vi tillater alltid bilder av kvinner som ammer barn, eller som viser arrene etter mastektomi. Vi tillater også bilder av malerier, skulpturer og annen kunst som fremstiller nakne figurer. Begrensningene for visning av både nakenhet og seksuell aktivitet gjelder også for digitalt opprettet innhold, med mindre innholdet er publisert for formål som har med undervisning, humor eller satire å gjøre. Eksplisitte bilder av samleie er forbudt. Detaljerte beskrivelser av seksuelle handlinger kan også bli fjernet.»

Vis mer

Forfatter Tom Egeland opplevde i forrige måned at et ikonisk krigsbilde han la ut på Facebook ble fjernet.

Begrunnelsen var at bildet av ni år gamle Kim Phuc, tatt under Vietnam-krigen i 1972, stred mot nettsamfunnets regler om nakenhet.

LES OGSÅ: Vil innføre nordisk nakenhetssone

Beskjeden fra Facebook, som Tom Egeland har postet på Twitter mandag.
Nå har Facebook utestengt Egeland helt og holdent i 24 timer - etter at han linket til en artikkel i Dagsavisen der Kim Phuc selv kritiserer Facebooks sensur av krigsbildet.

LES OGSÅ: Emojikratiet vi elsker

– Det er jo ironisk og paradoksalt, og egentlig ganske skummelt, at de ikke bare sensurerer bildet – men også kritikken av Facebook både fra Kim Phuc og meg. Selv om dette i utgangspunktet handler om publisering av bilder, er det jo også en regulær sensur av kritikk mot Facebook. Det er vanskelig å tolke det annerledes, mener Egeland.

Etter at også jurist og ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf opplevde at Facebook slettet hennes oppdatering om sensuren av det berømte krigsbildet, begynte mange å dele bildet på Facebook i protest.

Blokkert i ett døgn

Egeland har bedt Facebook-vennen Harald Strømme legge ut skjermdumper som viser hvordan Facebook forklarer utestengelsen.

Der skriver Facebook at Egeland nylig postet noe som strider mot Facebooks retningslinjer, og at han derfor er midlertidig blokkert fra å bruke Facebooks oppdateringsfunksjon.

«Blokkeringen vil være aktiv i én dag til. Hvis du mener at du ser dette ved en feiltagelse, kan du gi oss beskjed,» skriver Facebook.

Lukter ikke godt

Harald Strømme kommenterer det som har skjedd slik:

«Lukter ikke godt av dette. Kan dere være bekjent av en slik praksis Rune Paulseth?»

Paulseth er sjef for Facebook i Norge, og har foreløpig ikke svart på utfordringen.

Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Peter Andreas Münster, har bedt om å få spørsmål oversendt på epost.

Frank Gander.
Må tilpasse seg

Lørdag tok flere representanter for norske mediehus til orde for at Facebook må tilpasse seg nordiske regler for høflighet og sømmelighet.

Nettsjef Frank Gander lufter tanken om en slags nordisk «nakenhetssone» , der man bruker geoblokkering for å unngå problemer i andre regioner.

Kristin Grøntoft
Sosiale medier-sjef Kristin Grøntoft i Aftenposten foreslår at nettsamfunnet innfører forskjellige kjøreregler for hva vanlige brukere kan poste, og hva etablerte mediehus med lang erfaring i å ta redaksjonelle avgjørelser kan gjøre.

Tom Egeland sier han har klaget på utestengelsen, men at han ikke akkurat har tenkt å saksøke Facebook.

- Det jeg håper er at ved å sette kritisk søkelys på dette, så vil det gradvis synke inn hos Facebook-ledelsen at slike internasjonale regler for nakenhet og sømmelighet må revurderes. Det kan ikke være sånn at samme standarder skal gjelde i hele verden. Da blir det jo, som andre har påpekt, land som Saudi-Arabia og Usbekistan som setter standarden, sier Egeland.

Trist at noen fokuserer på nakenheten

Til Dagsavisen uttalte en talsperson for Kim Phucs stiftelse at «det gjør Kim trist at noen fokuserer på nakenheten i dette historiske bildet, i stedet for det kraftfulle budskapet det formidler.»

Tom Egeland synes det er viktig å slå ned på alle former for meningskontroll.

- Opplever du dette som ubehagelig?

- Ja, i den forstand at jeg føler det veldig inngripende. Vi lever i et samfunn og en kultur som i liten grad er utsatt for poltiisk og ideologisk sensur. Men gjennom Facebook får jeg på en måte smake litt på hvordan det kanskje føles i regimer der sensuren virkelig går ut over demokrati og ytringsfrihet, sier forfatteren.

Han sier hendelsen viser hvordan nettsamfunnet behandler millioner av brukere.

- Sammenlignet med forfattere i Tyrkia som opplever å bli fengslet er dette uskyldig. Men det er viktig at man slår ned på alle former for meningskontroll og sensur. For i neste øyeblikk er det ikke bilder det handler om, men hva du mener. Det er viktig at vi brukere sier fra og så får vi håpe Facebook lytter og tar kritikken til seg. Og at de ser på - ikke bare regelverket - men først og fremst måten det håndheves på, sier Egeland.

- Det grunnleggende er at det er forskjell på porno, som jeg er enig i skal blokkeres på Facebook, og et ikonisk fotografi fra en krigssituasjon der en jentunge er naken fordi hun rev av seg brennende klær, sier Egeland.

Facebook: Kan bli utestengt permanent

Ifølge Facebook kan «folk som gjentatte ganger publiserer ting som ikke er tillatt på Facebook, kan få kontoene sine deaktivert permanent.»

Følg Etterbørs på Facebook for nyheter fra medieverden og DNgründer for nyheter om norske gründerbedrifter.

LES OGSÅ:

«Årets medietalent» bytter ut mediebransjen med pr-jobb»

Knut Olav Åmås om den siste dillen på Facebook: Emojikratiet vi elsker

Sterk vekst for Kagge  

Anbefalt fra DNTV:

 

Etterbørs Sensur Ytringsfrihet Internett Sosiale medier Facebook
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.