«Tjen penger innen 30 minutter. Garantert» lover en epost med samme avsenderadresse som DNs nyhetsbrev. I det siste har DN fått mange henvendelser fra folk som har mottatt slike eposter.

 – Mange har forstått at dette er svindel, mens andre har syntes de har sett såvidt proffe ut at de har vært usikre, sier sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv.

Med unntak av en skrivefeil i tittelen er det få åpenbare feil som avslører at meldingen er falsk. Den bruker DNs grafikk, handler om aksjehandel, og er tilsynelatende sendt med redaktør Amund Djuves velsignelse.

– Dette er selvsagt alvorlig for oss, og kan potensielt utgjøre betydelig skade på DNs merkevare, sier Djuve, som sier saken er politianmeldt.

Velger kjente merkenavn

DNs sikkerhetsleverandør Mnemonic forteller at de har bistått flere virksomheter som har fått misbrukt merkevaren på denne måten.

– Det er ofte fiktive annonser der markedsførere velger å misbruke et kjent merkenavn for å bygge opp budskapet og få folk på kroken, sier Jan Henrik Schou Straumsheim, seniorkonsulent i Mnemonic.

Epostene er ikke er sendt fra DNs servere, forteller Jon-Finngard Moe, avdelingsleder for infrastruktursikkerhet i Mnemonic.

– Det er forholdsvis enkelt å utgi seg for å være noen andre på epost. Epost er en utdatert teknologi som ikke sjekker at avsenderen er den han utgir seg for å være, sier Moe.

Kan begrenses med digital ID

Han sier man kan bidra til å begrense problemet ved å publisere en digital ID på nett og signere alle ekte eposter med denne. Hvis e-postleverandøren til mottageren sjekker om avsenderen er ekte, vil eposter uten signatur kunne merkes som sannsynlig spam.  

– Men det er få som signerer epostene og få som sjekker om de er signert. Det gjør det mulig å utnytte dette i lang tid fremover, sier Moe.  

Staumsheim mener mye tyder på at epostene kommer fra en aktør som har holdt på med lignende forretningsstunt i flere år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.