Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Fotograf Nick UT fikk Pulitzerprisen for dette fotografiet av 9 år gamle Kim Phuc, som hadde revet av seg klærne etter et napalmangrep som brant huden hennes. Foto: Nick Ut/AP/NTB Scanpix
Fotograf Nick UT fikk Pulitzerprisen for dette fotografiet av 9 år gamle Kim Phuc, som hadde revet av seg klærne etter et napalmangrep som brant huden hennes. Foto: Nick Ut/AP/NTB Scanpix les mer

Facebook

Erna Solberg: – Facebook tråkker feil

Statsministeren refser Facebooks håndtering av Nick Uts ikoniske bilde. Flere statsråder legger nå ut bildet på sine Facebook-sider, men statsministerens opprinnelige post er forsvunnet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dette er saken

  • Oppmerksomheten om sensuren av Tom Egelands Facebook-side fikk flere andre til å poste det samme bildet på sine egne Facebook-sider.
  • Etter tur er disse også blitt fjernet av Facebook, under henvisning til at bildet bryter med Facebooks regler for nakenhet fordi den da ni år gamle Phúc var uten klær.
  • Torsdag kveld ble en oppdatering på DNs Facebook-side om at jurist Anine Kierulf hadde fått slettet et innlegg om bildet også fjernet av Facebook.
Vis mer
Statsminister Erna Solberg la fredag ut et innlegg på sin Facbook-profil hvor hun går i rette med måten Facebook de siste ukene har sensurert Nick Uts historiske bilde fra en rekke norske samfunnsdebatanter og redaktører sine kontoer.

– Her ser vi et bilde som har vært med på å forme verdenshistorien. Et bilde av et vettskremt barn som flykter fra krig, skriver Solberg.

Og fortsetter:

– Jeg setter pris på arbeidet Facebook og andre medier gjør for å stoppe bilder og innhold som viser overgrep og vold. Det er viktig at vi alle bidrar til å bekjempe vold og overgrep mot barn.

Og til slutt:

– Men Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten.

Bildet Solberg har publisert har blitt slettet flere ganger fra nyhetsmediers og privatpersoners kontoer.

OPPDATERING: Like etter kl. 11.30 har Solbergs oppdatering forsvunnet fra Facebook. Statsministeren skal ikke ha fjernet bildet på egen hånd, får DN opplyst.

 

Bakgrunn: Tusenvis deler dette bildet på Facebook i protest

 Mandag ble forfatter Tom Egeland, som har kommet med sterk kritikk av Facebook for å sensurere hans innlegg, stengt ute fra nettsamfunnet Facebook i et døgn. (+)

Aftenposten vier hele forsiden til Facebook-kritikk

Hele Aftenpostens forside er i dag viet den samme debatten.

Aftenpostens forside fredag 9. september. Foto: Faksimile
«Dear Mark Zuckerberg» står det med store bokstaver over hele fronten på Aftenposten. Forsiden er dekket med bildet fra Vietnamkrigen som har blitt heftig debattert de siste ukene etter at nettsamfunnet begynte å sensurere det, skriver NTB.

Sjefredaktør i avisen Espen Egil Hansen skriver et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Hansen har fått beskjed om å slette bildet.

«Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden», skriver Hansen.

Inviterer til Facebook-møte

Kulturminister Linda Hofstad Helleland skriver på sin Facebook-side at hun vil invitere Facebook og norske redaktører til et møte om ytringsfrihet på det sosiale mediet.

Helleland, og kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen, har også lagt ut det ikoniske bildet på sin Facebook-side.

– Vi som er brukere av Facebook, enten vi er privatpersoner, politikere, mediehus eller annonsører, må legge press på Facebook slik at de viser større åpenhet og lager klarere retningslinjer, skriver Helleland.

– Ja, Facebook er et privat firma. Ja, de har formell rett til å styre sine sider. Ja, det er avgjørende å hindre overgrep. Men å fjerne dette bildet handler ikke om noe av det, skriver Røe-Isaken.

Facebook ønsker ikke å konkret svare på spørsmål om Erna Solbergs kritikk, men svarer nå gjennom sitt svenske pr-byrå Spotlight:

– Mens vi erkjenner at dette bilde er ikonisk, er det vanskelig å lage et skille mellom å tillate et fotografi av et nakent barn i det ene tilfellet og ikke i andre, skriver en anonym talsperson.

Les hele Facebooks svar her: Slik svarer Facebook på Solberg-kritikken  

 

Les mer om saken: Nettavisen-redaktør utestengt fra Facebook

Facebook: - Vi har ingen regler mot kritikk av våre retningslinjer

Norske og nordiske mediehus spør Facebook om geografisk blokkering kan brukes for slippe til innhold som bryter med nettsamfunnets forbud, for eksempel om nakenhet. (+)

 

Les også:
Uvenn med Facebook

Den 28 år gamle jusstudenten saksøkte Facebook. Og vant.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Etterbørs Statsministeren Erna Solberg Linda Hofstad Helleland Torbjørn Røe-Isaksen Facebook
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer