Statsminister Erna Solberg og Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen går i dag ut mot Facebooks håndtering av Nick Uts ikoniske bilde.

Solberg skriver på sin Facebook-side at «Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten».

 Fredag formiddag var plutselig Solbergs post borte. Statsministeren skal ikke ha fjernet bildet på egen hånd, får DN opplyst.

Slik kommenterer statsministeren slettingen av bildet:

– Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side, sier Solberg i en uttalelse.

DN får opplyst at bildet ble slettet mens Solberg satt på et fly fra Oslo til Trondheim. Da Solberg landet, var bildet fjernet uten forvarsel.

– Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie. Jeg ønsker at barn i vår tid også skal få mulighet til å se og lære av historiske feil og hendelser. Det er viktig.  Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta, sier Solberg.

Like etter kl. 13 har Solberg nok engang publisert et innlegg.

Der har hun lagt ut bildet til Nick Ut igjen, men denne gang i sensurert form. I tillegg har statsministeren lagt flere ikoniske bilder, i sensurert form. Blant annet av Ronald Reagans møte med Mikhail Gorbatsjov, Martin Luther King under marsjen mot Washington, Churchill, Roosevelt og Stalin på Malta-konferansen, og det ikoniske bilde fra protestene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

– Vanskelig

DN oversatte statsministerens post, og spurte Facebooks nordiske kommunikasjonsavdeling og deres svenske pr-byrå Spotlight PR om kritikken fra Solberg og Aftenposten.

Sosiale medier-giganten valgte tidligere fredag å svare på Erna Solbergs post gjennom pr-byrået Spotlight.

Facebook svarer ikke konkret på DNs spørsmål, men Spotlight videreformidler følgende svar fra Facebook, og ber DN sitere «en talsperson» for selskapet.

– Mens vi erkjenner at dette bilde er ikonisk, er det vanskelig å lage et skille mellom å tillate et fotografi av et nakent barn i det ene tilfellet og ikke i andre. Vi forsøker å finne den rette balansen mellom å la folk få uttrykke seg, samtidig som å opprettholde en trygg og respektfull opplevelse for vårt globale samfunn. Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi vil løpende forsøke å bedre våre retningslinjer og måten vi håndhever dem på, uttaler talspersonen.

DN har vært i kontakt med Facebooks pr-byrå etter Solbergs andre innlegg. De har ingenting å tillegge svaret ovenfor på dette tidspunktet.

Bakgrunn: Tusenvis deler dette bildet på Facebook i protest

 Mandag ble forfatter Tom Egeland, som har kommet med sterk kritikk av Facebook for å sensurere hans innlegg, stengt ute fra nettsamfunnet Facebook i et døgn. (+)

Facebook svarer foreløpig ikke konkret på kritikken fra sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten, som fredag vier hele sin forside til et brev til Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:
Uvenn med Facebook magasinetPlus

Den 28 år gamle jusstudenten saksøkte Facebook. Og vant.