Tirsdag kl. 9 offentliggjøres nye lesertall for norske aviser.

Avismålingen er en del av TNS Gallups Forbruker & Media-undersøkelse. Hittil har undersøkelsesutvalget vært vektet for kjønn, alder og bosted.

Dette er variabler som har betydning for mediebruken. Mediebedriftene har bestemt at utvalget nå også skal vektes for utdanning. Det slår hardt ut på enkelte titler:

  • Aftenpostens er Norges største papiravis, med 473.000 lesere etter den nye beregningen. Uten at tallene er sammenlignbare, er det 74.000 færre enn for et år siden og 51.000 lavere enn i første kvartal , men dersom den gamle vektingen ville holdt stand, hadde Aftenposten hatt langt flere lesere daglig.
  • VGs lesertall er på 368.000 totalt, men ville med de gamle vektene vært på 361.000. VG er derfor en av avisene som kommer bedre ut av den nye vektingen.
  • DNs lesertall på papiravisen er over 20.000 lavere enn det ville vært med de gamle vektene.

Oppleves dramatisk

DN kjenner til at flere av disse avisene har jobbet aktivt mot en endring av vektingen.

Sjefredaktør og administrerende direktør Åshild Mathisen i Vårt Land sier omleggingen gir dramatiske utslag. Forskjellen mellom ny og gammel vektemetode er 11.000 lesere i negativ retning for den kristelige dagsavisen.

– Vi anerkjenner behovet for å korrigere en overrepresentasjon av personer med høyere utdannelse i det statistiske grunnlaget. Likevel gir dette et utslag som oppleves dramatisk for oss og de andre meningsbærende avisene, nettopp fordi vi har de høyest utdannende leserne, sier Mathisen.

Hun sier at Vårt Land nå vil være pådrivere for å finne gode metoder for å beregne best mulig lesertall. Akkurat nå er det et anbud for en undersøkelse som gjøres gjeldende fra 2018, sier Mathisen.

 – I denne undersøkelsen har vi også et ønske om at faktiske lesertall for nett skal inngå, fremfor en spørreundersøkelse.

Se tabell lenger ned i saken.

Les også: Blir Tinius-direktør dnPlus

Tungt for flere aviser

Aviser, som andelsmessig har mange lesere med høyere utdanning, som Klassekampen, Morgenbladet, Dagens Næringsliv, Finansavisen, Vårt Land og Aftenposten vil derfor rapporteres med færre lesere fordi undersøkelsesutvalget nå korrigeres til å bestå av færre høyt utdannede.

Lesertallene som presenteres tirsdag er derfor ikke direkte sammenlignbare med gamle lesertall.

Saken fortsetter under tabellen.

Når 83 prosent

Tallene fra Mediebedriftenes landsforening viser at norske mediehus når 83 prosent av befolkningen samlet med sine publiseringsplattformer. Nettutgavene er mest populære, og når 61 prosent av befolkningen daglig. Avisene når 51 prosent av befolkningen, mens fire av ti nordmenn får med seg nyheter via mobilutgavene til avisene.

Lesertallene for papirutgaver fortsetter nedgangen, mens nettutgavene øker og mobilutgavene stabiliserer seg.

Mathisen i Vårt Land sier at avisen mister lesere også uavhengig av omleggingen av lesertall.

– Dette er alvorlig. Og det er nettopp kriseforståelsen som gjør at vi nå samler oss med fornyet kraft - både redaksjonelt, kommersielt og digitalt.  Vi skal i løpet av et år bli en avis som preger den offentlige debatten, og et digitalt merkevareunivers der leseren vil få tilbud om flere produkter. Og alt dette skal handle om at diskusjonen om religion og livssyn i offentligheten får en unik plattform i Vårt Land, sier hun..

Leder for Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi Øgrey.
Leder for Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi Øgrey. (Foto: Javad Parsa)
- Det er tøffe tider i bransjen, men tallene viser at norsk journalistikk fortsatt står sterkt. Ikke uventet fortsetter papirlesingen å falle, men vi klarer å beholde leserne digitalt gjennom satsing på godt norsk innhold, sier Randi S. Øgrey adm. dir. i MBL

Les også: Trygve Rønningen til TV 2 - Trond Kvernstrøm slutter

Følg markedet på DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Bjerke: - Alt som skjer i DNB er mitt ansvar
Samtidig opplyser styreleder Anne Carine Tanum at DNB-styret ikke kommer til å stille spørsmål ved konsernsjef Rune Bjerkes stilling i kjølvannet av Hjort-rapporten.
01:10
Publisert: