Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland.Foto: Øyvind Elvsborg
Kulturminister Linda Hofstad Helleland.Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Statsbudsjettet 2017

Foreslår kutt i pressestøtten - mens NRK-lisensen forblir på samme nivå

Dette er kulturbudsjettet 2017.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kulturbudsjettet 2017

 • Regjeringen skriver at Kulturbudsjettet i 2017 er på tilsammen 13,5 milliarder kroner. Hovedsatsningene oppsumeres i tre deler: «Kulturell og kreativ næring, kulturarv og tilrettelegging for flere finansieringskilder til kulturlivet».
   
 • Regjeringen foreslår å bevilge over 70 millioner kroner til tiltak som skal legge til rette for vekst og utvikling i kulturell og kreativ næring, og styrke kunstnernes muligheter for økte inntekter. Satsingen omfatter alle uttrykk, ifølge kulturminister Linda Hofstad Helleland.
 • Pressestøtten kuttes med ti millioner kroner, fra 313 millioner kroner til 303 millioner kroner.

 • Regjeringen foreslår at kringkastingsavgiften videreføres på samme nivå som i 2016, det vil si 2577 kroner uten moms. NRK ba selv om en økning på 30 kroner.

 • Regjeringen bevilger 50 millioner kroner til istandsetting og oppgraderinger av kirke- og museumsbygg.

 • Regjeringen øker gaveforsterkningsordningen med seks millioner kroner, og øker støtten til Talent Norge med fem millioner kroner

 • Regjeringen foreslår også å øke den såkalte filminsentivordningen med 10,8 millioner kroner i 2017.
Vis mer
Norske medier får lite å juble for i budsjettet. NRK ba på forhånd om økning i kringkastingsavgiften på 30 kroner, men får ingenting ekstra.

Kulturdepartementet skriver i en pressemelding at dersom man tar hensyn til økt avgift og økt antall lisensbetalere, «har lisensinntektene samlet sett økt med nominelt 1 831 millioner kroner, fra 3 581 millioner kroner i 2006 til 5 412 millioner kroner i 2015.  Dette tilsvarer en økning på 51,1 prosent».

Alt om statsbudsjettet 2017: Følg DNs dekning her

– Ikke nødvendig

- NRK har gjennomført flere effektiviserings- og innsparingstiltak de siste årene. Inntektsutviklingen de ti siste årene, i tillegg til effektiviseringen NRK har vært gjennom, tilsier at det er økonomisk handlingsrom til å videreutvikle NRK innenfor nåværende utgiftsrammer, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland. 

- Det er ikke nødvendig å øke kringkastingsavgiften nå. Kringkastingsavgiften til NRK har økt mer enn den generelle prisstigningen de siste ti årene, samtidig som antallet lisensbetalere har økt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Helleland foreslår samtidig kutt i pressestøtten på ti millioner kroner, og høster ikke overraskende kritikk fra Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann, Arild Grande.

- Jeg skjønner ikke at de nok en gang prøver seg på kutt til en mediebransje i krise og masseoppsigelser, skriver Grande i en tekstmelding.

Mediebransjen skuffet

Også styreleder i Mediebedriftenes landsforbund, Tove Nedreberg, er skuffet.

– Det er skuffende at kulturministeren nok en gang kutter i pressestøtten. Hun er godt kjent med hvor tøffe tider det er i bransjen. Nå trenger mediehusene forutsigbarhet, men dette har hun valgt å se bort fra, sier Tove Nedreberg, styreleder i MBL.

Hun påpeker at det er tredje gang på halvannet år at pressestøtten kuttes - og dersom kuttet ikke blir reversert i budsjettforhandlingene vil pressestøtten være kuttet med 20 millioner kroner siden sommeren 2015.

Også Landslaget for Lokalaviser misliker kuttet.

– Regjeringen burde ha hevet produksjonstilskuddet kraftig for å vise at de vil gi avisbransjen drahjelp i vanskelige omstillingstider. Bransjen sliter med å opprettholde inntektene, noe også lokalavisene merker. En økning i støtten ville vært med på å hindre, i det minste redusert flere nedskjæringer som rammer journalistikken, sier generalsekretær Rune Hetland og styreleder Roar V. Osmundsen i Landslaget for lokalaviser (LLA) i en uttalelse.

Les også: Kulturministeren har hatt fem møter med TV 2 - men konkurrentene får ikke vite hva de snakket om

Har fått kritikk

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har de siste ukene fått kritikk for å være for opptatt av idrett og medier.

Og kritikken toppet seg da hun valgte å dra på en konferanse om idrett og tro i Vatikanet samme dag som statsbudsjettet blir lagt frem. Det er nemlig Hellelands første budsjett som kulturminister, etter at hun tok over for Thorhild Widvey i desember ifjor.

Kulturbudsjettforslaget er 465 millioner kroner høyere enn da Thorhild Widvey var kulturminister i 2015.

Dette betyr en økning på 3,6 prosent.

- Kultur, idrett og frivillighet fyller livene våre med innhold. De gir oss sterke fellesskap i hele landet. Det er viktig for regjeringen med god offentlig finansiering av det som er viktig for oss. I budsjettet for 2017 prioriterer vi å løfte den kreative næringen. Regjeringen foreslår å bevilge over 70 millioner kroner til tiltak som skal legge til rette for vekst og utvikling i kulturell og kreativ næring, og styrke kunstnernes muligheter for økte inntekter. Satsingen omfatter alle uttrykk, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Se DNtv:

 

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Etterbørs Kulturdepartementet Statsbudsjettet Linda Hofstad Helleland Statsbudsjettet 2017
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer