En anonym selger har lagt ut et av Edvard Munchs meste kjente malerier for salg hos Sotheby's i New York, åtte år etter han sikret seg kunstverket samme sted.

Sikter høyt

Munchs «Pikene på broen» er hovedattaksjonen under Sotheby's halvårlige auksjon som i november er over impresjonistisk og moderne kunst. Prisantydningen er over 50 millioner dollar, omlag 410 millioner kroner, melder Bloomberg News.

Munchs «Pikene på broen» (1902). Foto: Bjørgulv Braanen
Munchs «Pikene på broen» (1902). Foto: Bjørgulv Braanen (Foto: SOTHEBY´S, NEW YORK - Dagens Nær)

Det er skyhøyt over forrige omsetning i 2008, da verket ble klubbet til 30,8 millioner dollar, kjøpt av dagens eier. Det tilsvarer 158 millioner kroner på daværende dollarkurs, og rekordsterke krone (5,12).

Dersom eieren er amerikansk, eller har en stor dollarkonto, ligger vedkommende dermed an til en dobling av pengene. Er eieren norsk, og personen i 2008 vekslet kjøpesummen fra kroner, er gevinsten enda høyere.

- Ikonisk

Oljemaleriet som skal under hammeren i New York ble først bragt til USA i 1960 av den amerikanske industrimannen og samleren Norton Simon, ifølge Bloomberg. Maleriet har vært utstilt i en rekke museer verden over, inkludert Tate Modern i London og i Guggenheim i New York.

Da verket ble solgt i 2008 røpet ikke Sotheby's annet om kjøper enn at maleriet ville inngå i en internasjonal, privat samling.

- «Pikene på broen» har en appell langt utover tradisjonelle kjøp av Munch. Dette verket er ikonisk og kan fint henge ved siden av alle moderne, internasjonale verk. Det var global interesse for maleriet, fra alle hjørner av kloden, sa Simon Shaw, Sotheby's leder for impresjonistisk og moderne kunst på tidspunktet.

Sotheby's har garantert selger en ukjent minimumspris og funnet en tredjeparts partner som vil gi et ugjenkallelig bud, , ifølge Bloomberg. Dette sikrer at verket vil bli solgt på den forestående auksjonen.

Selgers marked

«Pikene på broen» måler 100 x 102 centimeter og ble malt av Munch i 1902. Det viser en gruppe unge kvinner i fargerike lange kjoler på broen foran havnen i Åsgårdsstrand, der kunstneren bodde i lange perioder. Verket finnes i en rekke utgaver, som trykk og tresnitt, og regnes i likhet med «Skrik» og «Madonna», som ett av kunstnerens hovedverk.

Sotheby's har satt fem rekorder for Munch-verk de siste 20 årene. Auksjonshuset solgte blant annet i 1996 «Pikene på broen» for syv millioner dollar, som da var rekord for et Munch-maleri. I 2012, oppnådde imidlertid Petter Olsens «Skrik» hele 119,9 millioner dollar. Saken fortsetter under bildet

Petter Olsen forteller om Munchs «Skrik», og om familiens nære forbindelse til Edvard Munch under auksjonen i New York, 2012. Foto:
Petter Olsen forteller om Munchs «Skrik», og om familiens nære forbindelse til Edvard Munch under auksjonen i New York, 2012. Foto: (Foto: Ørjan F. Ellingvag)

Petter Olsen forteller om Munchs «Skrik», og om familiens nære forbindelse til Edvard Munch under auksjonen i New York, 2012. Foto: Ørjan F. Ellingvag

Sotheby's auksjon neste måned har 43 verker på listen, med en samlet utropspris på omlag 150 millioner dollar. Blant attraksjonen er også Picassos «Le Peintre et son modele», som har vært i samme samling siden 1968, og er estimert til 12-18 millioner dollar.

- Det er en appetitt for å kjøpe men ikke mange som ønsker å selge, sier Shaw til Bloomberg.

Bredt nedslagsfelt

Sotheby's i London solgte ifjor høst et fargetresnitt av «Pikene på broen» fra 1918 til 221.000 pund, 2,8 millioner kroner på tidpsunktet.

Munch produserte i alt 12 oljemalerier med utgangspunkt i motivet med de tre pikene på broen samt en rekke litografier og tresnitt. I 2013 ble det solgt et annet fargetresnitt med «Pikene på broen» for 5,6 millioner kroner hos Christie’s i New York.

– «Pikene på broen» appellerer både til de som ønsker seg en Munch, men også til kresne samlere fordi motivet finnes i flere fargekombinasjoner, sa Munch-ekspert og auksjonarius Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner til DN da.

Munch malte en rekke variasjoner av motivet fra broen ved Åsgårdstrand, noen med jenter, andre med kvinner, og noen uten personer i bildet.

Flere av disse motivene er i privat eie, men en del finnes på museer verden rundt. Ett finnes på Munch-museet, ett på Nasjonalmuseet, men «Pikene på broen» er også utstilt på museer i Hamburg, Moskva, Køln og i Fort Worth i Texas, USA.

 

Les også: Museer vil kjøpe kunst med oljefondet

Venter tre nye år med kraftig boligprisvekst dnPlus

Stein Erik Hagen: - Vil bare ikke bli oppfattet som en utpresser

Se DNtv:
Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.