Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Tesla-sjef Elon Musk spår fremtidens arbeidsliv:

Tesla-sjef Elon Musk var en av hovedgjestene under Regjeringens transportkonferanse i Oslo i april. Foto: Fredrik Bjerknes
Tesla-sjef Elon Musk var en av hovedgjestene under Regjeringens transportkonferanse i Oslo i april. Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Teknologi

Robotrevolusjon vil ende med global borgerlønn

Tesla-sjef Elon Musk (45) tror roboter vil gjøre det nærmest umulig å få seg lønnet arbeid i fremtiden.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Ny teknologi fører til store endringer i arbeidslivet, og automatiserer stadig flere yrker.

Ifølge det amerikanske analyseselskapet Forrester vil roboter, kunstig intelligens, digitalisering og automatisering ta over seks prosent av alle jobber i USA, skriver The Guardian.

LES MAGASINET: Bedrifter med roboter i styret, førerløse tog og slakterier uten slaktere. Millioner av jobber forsvinner raskere enn nordmenn vil innse

Skal vi tro seriegründer og mangemilliardær Elon Musk, vil denne utviklingen få enorme følger for vanlige lønnsmottagere i fremtiden:

For hvem skal egentlig betale lønnen til store deler av verdens befolkning hvis alle jobbene er overtatt av roboter? Myndighetene, mener Tesla-sjefen.

– Det er en ganske stor sjanse for at vi ender opp med en universell borgerlønn ordning på grunn av automatiseringen. Jeg vet ikke om det finnes noen annen løsning, sier Musk til den amerikanske tv-kanalen CNBC.

Sjåføryrket vil dø ut

Bakgrunnen for uttalelsene er blant annet automatiseringen av veitransport som etter hvert vil gjøre lastebilsjåfører overflødige. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen startet allerede i sommer arbeidet en lov om prøveordning for selvkjørende biler på norske veier, og Musk mener denne utviklingen bare vil bre om seg globalt i tiden som kommer.

LES OGSÅ: Tesla-Musk lover morsom tur til Mars-koloni

I intervjuet med CNBC trekker Tesla-sjefen frem jobben som lastebilsjåfør som et eksempel på et yrke som vil gjennomgå store endringer i fremtiden. Han tror flere av dem som har dette yrket i dag er nødt til å omskolere seg og heller få ansvaret med å overvåke automatiserte lastebilflåter fremfor å sitte bak rattet selv.

– Det er nok også en mer interessant jobb enn bare å kjøre lastebil, mener Musk.

Til tross for at stadig flere yrker vil bli overflødig på grunn av automatisering og kunstig intelligens, så vil ikke dette slå negativt ut for livskvaliteten til folk flest, ifølge Musk. Snarere tvert imot.

– Vi kommer til å få tid til andre mer komplekse og interessante oppgaver. Det kommer også til å bli mer fritid, spår 45-åringen.

Se video:

 

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DVNtv:

 

 

Etterbørs Tesla Elon Musk Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.