Økokrims statsadvokat Aud Slettemoen argumenterte mot fremleggelse av notatene. Hun mener de er egnet til å villede dommerne.

Selv om Slettemoen gikk god for at tiltalte har anledning til å ha opptegnelser med seg i vitneboksen, mente hun det ikke vil være riktig at disse leveres inn og eventuelt brukes i utspørringen av de andre tiltalte eller øvrige vitner senere i saken.

Lysbildene konflikten knytter seg til er blant annet Aas’ nedtegnelser over hvordan salget av dataspillet The Secret World kunne generere inntekter. Forskjellige parametere for hvor lenge hver spiller abonnerte på spillet og hvor mye de kjøpte i online-butikken utover ren tilgang til spillet, kunne gi samme bunnlinje.

Aas er den første av de fire tiltalte som forsvarer seg mot anklagene om innsidehandel i Funcom-aksjen. Aas er i tillegg tiltalt for markedsmanipulasjon. Hele Aas' forklaring er ventet å ta seks dager. Økokrims utspørring av den tidligere konsernsjefen starter etter planen på torsdag.

– En blanding

– Det er en blanding av egne sammenstillinger, beregninger, egne anførsler og begrunnelser. Det fremstår som uoversiktlig og egnet til å forvirre, sa aktor, og påpekte at de omstridte lysbildene ikke er noe påtalemyndigheten har fått se på forhånd.

Det fikk administrator Hans-Christian Ingebrigtsen til å avbryte:

– Dette er en del av tiltaltes forklaring. Det er normalt ikke noe påtalemyndigheten ser på forhånd, påpekte dommeren.

– Vårt utgangspunkt er at disse støttedokumentene ikke skal leveres inn til retten eller brukes på skjermen ved utspørringen av andre tiltalte eller i den øvrige bevisførselen, fortsatte statsadvokat Slettemoen.

– Lettere tilgjengelig

Advokat Frode Sulland, som forsvarer Aas, fremholdt at det ikke er noe i loven som hindrer at retten får utdelt lysbildene i etterkant.

–  Målet er at retten får en vanskelig materie noe lettere tilgjengelig. Dette dreier seg om alle de vanskelige spørsmålene i denne saken, sa Sulland.

Han påpekte at rettens aktører får en mulighet til å etterprøve Aas’ forklaring ved at de får tilgang på plansjene i etterkant.

– Poenget har vært å gjøre dette pedagogisk og nyttig, og ikke uoversiktlig og forvirrende, som det åpenbart har vært for aktor, sa Sulland, som fikk støtte fra de øvrige forsvarerne i saken. Advokat Anders Brosveet, som forsvarer Funcoms tidligere finansdirektør Bjørn Toften, varslet at også hans klient kommer til å følge samme mønster som Aas i sin frie forklaring.

– Jeg er nokså overrasket over innspillet, sa Brosveet, som omtalte lysbildene som et formidlingshjelpemiddel.

– Tiltalte er den som skal få lov til å komme først til orde. De skal få lov til å argumentere for sin uskyld under sin forklaring, argumenterte han for.

Etter en liten pause kom retten til at Aas lysbilder kunne legges frem.

-–Saken har et stort omfang og kompleksitet og lengden på tiltaltes forklaring er betydelig, sa administrator Ingebrigtsen da han opplyste om rettens konklusjon.

– Vi oppfatter at det som er i disse powerpointene, er det samme som tiltalte forklarer. Det er et vesentlig premiss. Man kunne satt opp regnestykket på en tavle, men det er mer hensiktsmessig at regnestykket er satt opp i en powerpoint, sa Ingebrigtsen, som administrerer rettssaken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.