Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Torleif Ahlsand (venstre), tidligere nestleder i Funcom forklarte seg i innsidesaken onsdag. Sittende til høyre er hans forsvarer Bjørn Stordrange. I bakgrunnen fra venstre statsadvokat Aud Slettemoen, sakkyndig vitne Petter Røed og politiadvokat Giske Wiede Jean-Hansen. Foto: Per Ståle Bugjerde
Torleif Ahlsand (venstre), tidligere nestleder i Funcom forklarte seg i innsidesaken onsdag. Sittende til høyre er hans forsvarer Bjørn Stordrange. I bakgrunnen fra venstre statsadvokat Aud Slettemoen, sakkyndig vitne Petter Røed og politiadvokat Giske Wiede Jean-Hansen. Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Spill

– Det føles helt grusomt

Funcoms tidligere nestleder Torleif Ahlsand var på gråten under sin frie forklaring onsdag. Han mener han ikke har begått innsidehandel eller tilskyndet til det.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Onsdag inntok Funcoms tidligere nestleder Torleif Ahlsand vitneboksen i sal 207 i Oslo tingrett. I en følelsesmessig forklaring tok han et oppgjør med Økokrim, som har tiltalt ham og tre andre tidligere nøkkelpersoner i Funcom for innsidehandel.

Ahlsand mener det ikke er noen god grunn for tiltalen.

– Tiltalen mot meg er basert på helt feil forutsetninger og antagelser, sa han, før han gikk inn på det han oppfatter som mangler i etterforskningen.

– De kunne snakket med én eller to av de øvrige i supervisory board og tatt en telefon til Hans Petter Jebsen, sa Ahlsand med referanse til investoren som hadde størst aksjepost i Funcom i tiltaleperioden.

«Noen av de beste»

Han mener Økokrim ved å ta ut tiltale har laget en historie på bakgrunn av «noen investorer som var uheldige med timingen på sitt aksjekjøp».

Ifølge Ahlsand var Funcom et selskap med høyst kompetent ledelse.

Funcom

  • Funcom er et børsnotert dataspillselskap med hovedkontor i Oslo, grunnlagt i 1993.
  • Kjent for spill som «The Secret World», «Age of Conan», «Anarchy Online» og «Lego Minifigures».
  • I februar 2016 ble fire innsidere i selskapet tiltalt for ulovlig innsidehandel etter verdipapirhandelloven, etter det Økokrim har beskrevet som en «pump and dump»-operasjon i forbindelse med lanseringen av «The Secret World» i 2012.
  • Mandag 31. januar lanserte Funcom spillet Conan Exiles, som ble meget godt mottatt i aksjemarkedet.
  • De største aksjonærene er et investeringsfond hos SEB, skipsreder Hans Peter Jebsen og Storebrand Asset Management. 
Vis mer

– De tiltalte her er noen av de beste menneskene jeg har jobbet med i mine 25 år i næringslivet, sa Ahlsand med en dirrende stemme.

Torleif Ahlsand kom inn i Funcom-styret i 2003 i forbindelse med at investeringsselskapet Northzone, der han selv var partner, valgte å investere i selskapet. Som en følge av tiltalen er han permittert fra Northzone. Han angrer ikke på beslutningene han var med på i dataspillselskapet. 

«Føles helt grusomt»

– Tross denne prosessen er jeg stolt og glad over å ha vært med på dette. Vi var «so close» å skape mediehistorie. At vi ikke lykkes, og delvis får skylden for det i tillegg, det føles helt grusomt, sa en gråtkvalt Ahlsand.

Økokrim har tiltalt Ahlsand for innsidehandel i forbindelse med salg av totalt 472.992 aksjer sommeren 2012 som han eide personlig eller gjennom sitt personlige investeringsselskap. Økokrim mener Ahlsand hadde kunnskap om at Northzone skulle selge seg helt ut av Funcom og at dette utgjorde innsideinformasjon.

Under sin forklaring avviste Ahlsand at han hadde presis kunnskap om det forestående nedsalget. Han medgikk at han visste at det var gitt et mandat for nedsalg og at investeringen skulle avsluttes i løpet av 2013. Men han visste ikke når salget ville skje.

– Selv om det var definert som et «time critical sale», så står det ikke «urgent sale», som er noe helt annet, sa Ahlsand om protokollen fra møtet der salgsmandatet ble gitt.

– Nå ble jo heller ikke aksjeposten solgt før etter fire–fem–seks måneder, sa Ahlsand. 

Hyttekjøp

Ahlsand mener Økokrim beskylder ham for å ha hastet ut av Funcom-aksjen fordi han så tegningen av at spillet «The Secret World» ville floppe, og at han visste at Trond Arne Aas ville gå av som administrerende direktør i selskapet. 

Dette avviste Ahlsand kontant.

Ifølge hans forklaring solgte han seg først ned, og senere ut av Funcom, for å finansiere hyttebygging på Sjusjøen og for å kunne betale for å utøve nye 100.000 Funcom-opsjoner han hadde fått tildelt som nestleder i Funcoms supervisory board.

– Jeg er uskyldig i begge tiltalepunktene. Jeg hadde ikke innsideinformasjon. Tvert imot, de dataene jeg satt på pekte på formidabel suksess, sa Ahlsand.

Etterbørs Økokrim Trond Arne Aas Funcom Northzone Torleif Ahlsand Spill
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.