Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Debatten om dab fortsatte onsdag i Stortinget. Dette er justisminister Anders Anundsen. Til venstre sitter kulturminister Linda Hofstad Helleland, og på første rad til høyre samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.  Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Debatten om dab fortsatte onsdag i Stortinget. Dette er justisminister Anders Anundsen. Til venstre sitter kulturminister Linda Hofstad Helleland, og på første rad til høyre samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.  Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Medier

Fm-slukkingen går som planlagt i januar

Frp stemmer mot gjennomføringen av fm-slukkingen, som er regjeringens politikk, men Ap sikrer nå at det blir dab-omlegging fra og med januar.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter noen nye uker med omkamp om slukking av fm-nettet og innføringen av dab, er det nå endelig bekreftet: Det blir slukking av fm-nettet i Nordland 11. januar.

 Litt over klokken 12 bekrefter Aps mediepolitiske talsmann, Arild Grande, at Ap vil stemme for at fm-slukkingen går frem som planlagt.

Grande sier at redegjørelsene Frp-statsrådene Ketil Solvik-Olsen, Anders Anundsen og Per Sandberg ga til Stortinget onsdag, er nok til at Ap er betrygget om at beredskapen er ivaretatt ved fm-slukkingen.

- Redegjørelsene har vært svært tydelig på at Frps påstander om svekket beredskap er feil. Det forholder vi oss til, og vi har ikke annet valg enn å stole på disse forsikringene. Dermed kan overgangen gå som planlagt, skriver Grande i en sms til DN, før han fortsetter:

- Det er helt utrolig at Frp ikke stoler på egne statsråder og fremmer forslag mot egen regjering. Dette viser at det er full splid mellom regjeringspartiene, med mistillit fra Frp mot statsråder fra Frp og Høyre, noe som skaper en utfordrende parlamentarisk situasjon.

Ap stemmer derfor for SVs forslag, sammen med Høyre, Venstre og Krf,  om å kreve kontinuerlige tilbakemeldinger fra regjeringen til Stortinget når slukkingen begynner.

Senterpartiet og Frp imot fm-slukking i januar

Senterpartiet har fremmet et forslag om å utsette slukkingen av fm-nettet til en ny vurdering av sikkerheten og beredskapen er gjort. Slukkingen skal etter planen begynne 11. januar neste år, mens SV vil kreve kontinuerlig tilbakemeldinger fra regjeringen til Stortinget fra slukkingen begynner.

Fremskrittpartiets stortingsgruppe varslet i forrige uke at de ville fremme et forslag om å stoppe hele fm-slukkingen, da gruppen mener det er usikkert om beredskapen og dekningen i dab-nettet er god nok. 

Det forslaget opprettholdt Frps mediepolitiske talsmann Ib Thomsen i Stortinget onsdag.

Beredskap og radio

  • Siden 1920-tallet har radio vært en hjørnestein i myndighetenes beredskap for å sikre kommunikasjon til befolkningen i krisesituasjoner. 
  • Det kan være for å varsle om krigshandlinger og terror, som 22. juli-hendelsene. 
  • Stortinget har bestemt at NRK P1 skal ha en sentral rolle når og hvis slike hendelser inntreffer. Fra 2017 vil denne beredskapen være prisgitt dab-dekningen.
Vis mer

Les DNs sak om dab-kaoset i Stortinget tirsdag.

Frp splittet

Det har fått Arbeiderpartiet til å hevde at Frp og Regjeringen er splittet: Beredskapen Frps stortingsgruppe har sådd tvil om, er det Frp-statsrådene Ketil Solvik-Olsen, Anders Anundsen og Per Sandberg som har ansvaret for. 

Arbeiderpartiet har imidlertid signalisert at de vil stemme for at fm-nettet slukkes såfremt de får forsikret fra regjeringen at beredskapen er ivaretatt. Det fikk partiet fra justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) onsdag.

- Ivaretatt

- Det kan ikke utelukkes uønskede enkelthendelser, men dette skyldes teknologiskiftet i seg selv, og er ikke knyttet til sårbarhet ved å slukke fm-nettet, sa Anundsen, som understreket at han, som har koordinerende beredskapsansvar for regjeringen, mener beredskapen er ivaretatt.

Anundsen var ikke eneste Frp-statsråd som måtte fortelle om beredskapen var ivaretatt. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen slo fast at den såkalte arealdekningen av dab-nettet er 86,7 prosent, noe som er høyere enn stereo-FM, men noen prosentpoeng lavere enn mono.

Likevel mente Solvik-Olsen at sikkerheten var ivaretatt.

- Det kjipe som statsråd er at du gjennomfører noen vedtak du i utgangspunktet ikke liker. Frp har ingenting imot dab, men er imot å stenge fm-nettet. Men som statsråd gjennomfører jeg vedtakene Stortinget har gjort, sa Solvik-Olsen.

Frps mediepolitiske talsmann, Ib Thomsen, forsvarer stortings-Frps holdninger i saken.

- Det er synd at vi skal ha en så lang debatt, og at Arbeiderpartiet ikke hører etter. Frp er ikke uklare. Vi har stått på samme standpunkt siden 2011. Redegjørelsen fra regjeringen var klar og god og vi tar den til etterretning. Vi er beroliget når det gjelder beredskapen, sa Thomsen, som fremholder at Frp ikke er fornøyd med forbrukernes rettigheter ved overgangen.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Etterbørs Medier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer