Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Petter Ole Jakobsen i tv-grafikkselskapet Vizrt vil svært nødig miste nærheten til TV 2 i Bergen. Foto: Kristine Nyborg
Petter Ole Jakobsen i tv-grafikkselskapet Vizrt vil svært nødig miste nærheten til TV 2 i Bergen. Foto: Kristine Nyborg les mer

Medier

Milliardlobby i TV 2-kamp

- Hovedargumentet for at vi fortsatt skal ha hovedkvarter her er knyttet til TV 2s tilstedeværelse, sier teknologidirektør Petter Ole Jakobsen i bergensbaserte Vizrt. Han frykter svekket innovasjon hvis tv-kanalen forlater Bergen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Teknologiselskapet Vizrt er ett av flere som er startet i eller rundt TV 2 i Bergen. 

Nærheten til TV 2 er også forklaringen på at Vizrt fortsatt drives fra Bergen, ifølge teknologidirektør Petter Ole Jakobsen i Vizrt.

- Det er på ingen måtte gitt at hovedkontoret vårt skal ligge i Bergen. Men dette har aldri vært noe diskusjonstema. Jeg sier ikke at vi kommer til å flytte ut hvis TV 2 forlater Bergen. Men hovedargumentet for at vi fortsatt skal ha hovedkvarter her er knyttet til TV 2s tilstedeværelse, sier Jakobsen.

En fersk rapport om «Verdiskaping i medieklyngen» anslår at selskapene i medieklyngen på Nøstet i Bergen, som har utgangspunkt i TV 2, har en samlet omsetning på 5,1 milliarder kroner og en årlig verdiskaping på 1,7 milliarder kroner.

TV 2-klyngen i Bergen

De viktigste spin-off-selskapene til TV 2 i Bergen er:

  • StormGeo: Spin-off fra TV 2s værmelding som i dag er en global leverandør av værtjenester til oljeindustri og maritime næringer.
  • Vizrt: Laget først tv-grafikk for TV 2. I dag benytter over 3500 fjernsynskanaler Vizrts produkter. 
  • Mosart Medialab: Automatiserer og effektiviserer kompliserte tv-produksjonsprosesser. Kjøpt av Vizrt i 2014.
  • Vimond: Spin-off fra TV 2s strømmetjeneste TV 2 Sumo som leverer videoplattform til kunder som Comcast, CBS Sports og Iflix.
  • Wolftech Broadcast Solutions: Utvikler lavterskelløsninger for produksjon og distribusjon av levende bilder med TV 2 som stor eier.
  • Electric Friends: utvikler robotløsninger for kamerastyring i studio med TV 2 på eiersiden.
Kilde: Verdiskaping i medieklyngen, rapport fra Media Region Bergen
Vis mer

- Vi er i utgangspunktet født ut av TV 2, og ville ikke eksistert som selskap hvis ikke TV 2 fantes. Det gjelder ikke bare Vizrt, men også Mosart, som vi kjøpte for noen år siden, og Vimond og Stormgeo, sier Jakobsen i Vizrt.

Kampen om tv-avtalen

Den nye analysen er laget av konsulentselskapet Knowit Experience på oppdrag fra foreningen Media Region Bergen (MRB). MRB er medlemsforening for TV 2 og nær 80 andre aktører i medieklyngen i Bergen.

Dette er langt fra den første rapporten som er innhentet for å samle argumenter i debatten om hvordan norsk tv bør finansieres.

Det er heller ikke tilfeldig at lovprisningen av verdiskapingen rundt TV 2 i Bergen presenteres kort tid før kulturminister Linda Hofstad Helleland har lovet å komme med et initiativ til Stortinget. 

Der er det ventet at hun skal forklare hvordan regjeringen har tenkt å sikre at Norge fortsatt har en kommersiell allmennkringkaster utenfor Oslo - som kan konkurrere med NRK.

TV 2s avtale med staten løper ut ved utgangen av 2016, og TV 2-sjef Olav T. Sandnes har sagt klart fra til politikerne at både hovedkontoret i Bergen og satsingen på nyheter kan ryke hvis ikke regjeringen vil kompensere kanalen for merkostnadene.

- Jeg tror behovet for å synliggjøre verdiskapingen er timet opp mot meldingen fra kulturminister om kommersiell allmennkringkasting, sier Jakobsen i Vizrt.

Kulturdepartementet bekrefter at meldingen fra Helleland kommer før jul.

Kontroversielt med «støtte til Bergen»

Langt fra alle er enige i at regjeringen bør hoste opp penger for å hindre at TV 2 legger ned hovedkontoret og flytter fra Bergen.

Administrerende direktør Harald Strømme i TV 2s konkurrent Discovery, som eier TVNorge, tror ikke på at TV 2 vil slutte med nyheter eller flytte fra Bergen.

- Er problemet reelt og trusselen troverdig? Vil en statstøtte løse problemet? Er det riktig medisin? Og er medisinen fri for uheldige bivirkninger, spurte Strømme retorisk på et innspillsmøte hos kulturministeren i oktober.

Han svarte selv:

- Svaret er nei på alle disse spørsmålene. Denne medisinen står absolutt på dopinglisten. Og pakningen er i dette tilfellet godt merket, sa Strømme.

Klarer seg, men...

Vizrt har vokst ut fra å være en avdeling i TV 2 på Nøstet til å bli en global aktør som selger grafikkløsninger til tv- og medieselskaper for nærmere en milliard kroner årlig.

- Vi klarer oss videre uten at TV 2 er tilstede, men spørsmålet er hva kan vi få til på toppen av det som allerede har skjedd – ved at vi neste år flytter inn i felles bygg sammen med den viktigste premissgiveren for akkurat den type programvaren vi utvikler, sier Jakobsen.

Samlokaliseringen skjer i det som kalles Media City Bergen (MCB), et nytt senter for media og medieteknologi. 

MCB åpner i Lars Hilles gate 30 i Bergen neste år og skal huse både Vizrt, TV 2, NRK Hordaland, Bergens Tidende, Bergensavisen og Universitetet i Bergen, samt en lang rekke andre virksomheter i samme bransje.

Frykten er at hele prosjektet kan rase sammen hvis TV 2 forlater Bergen.

- Med Media City kommer vi til å få et konkurransefortrinn ingen andre har internasjonalt. Hvis TV 2 ikke flytter inn i samme bygg, vil det gå utover Vizrts innovasjonsarbeid, slår Vizrts teknologidirektør Jakobsen fast.

Vizrt har flere tusen kunder i over 40 land. Han er ikke i tvil om at selskapet vil klare seg uansett hva som skjer, men frykter konsekvensen hvis utviklingsavdelingen ikke kan dra nytte av å ha TV 2 i umiddelbar nærhet.

- Det er utrolig hvis politikerne roter bort dette, sier han.

- Hvis Bergen er så bra, vil vel TV 2 bli værende uavhengig av hva politikerne gjør?

- Det at selskapene rundt TV 2 gjør det bra, får jo ikke TV 2 direkte nytte av med mindre de har eierandeler i selskapene, sier Jakobsen.

Syv milliarder i året

Ser man på hele gruppen på 80 bedrifter som definerer seg som medlemmer av medieklyngen i Bergen, har disse ifølge rapporten en samlet omsetning på cirka syv milliarder kroner årlig. 

Bedriftene har tilsammen vel 3500 ansatte og står for en verdiskaping på 2,55 milliarder kroner. Av dette er cirka 2515 ansatte i Bergen.

Etterbørs Bergen TV 2 Tv Linda Hofstad Helleland Vizrt Medier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.