Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Styret i Den Norske Opera & Ballett har i dag ansatt Geir Bergkastet som administrerende direktør fra 1. august 2017. Foto: Aleksander Nordahl
Styret i Den Norske Opera & Ballett har i dag ansatt Geir Bergkastet som administrerende direktør fra 1. august 2017. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Kultur

Tar hovedrollen i Operaen

Geir Bergkastet (55) skal lede en fersk ledergruppe i operaen i en tid der økonomien er krevende.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Profil

Navn: Geir Bergkastet

Alder: 55

Stilling: Påtroppende direktør for Den Norske Opera & Ballett.

Aktuell: Ble tirsdag offentliggjort som den nye toppsjefen i operaen, en jobb han tar over 1. august neste år.

Vis mer

Geir Bergkastet ble tirsdag ansatt som ny administrerende direktør for Den Norske Opera & Ballett. Bergkastet, som har bakgrunn fra blant annet direktørstillinger i Nationaltheatret, Oslo Kino og Rogaland Teater, har de siste årene vært direktør ved Høgskolen i Lillehammer.

Han tar over ledelsen av operaen fra Nils Are Kaarstad Lysø 1. august 2017.

1. Er du en ivrig operagjenger selv? 

– Jeg skal i alle fall bli en ivrig operagjenger. Jeg bor i Ringsaker kommune, litt unna operaen, men fra og med allerede fredag begynner jeg med regelmessige besøk i operaen. Da skal jeg se Nøtteknekkeren.

2. Hvorfor er du riktig mann for operaen nå?

– Det er heldigvis sånn at man ikke ansetter seg selv. Men det jeg håper er at jeg kan bruke erfaringene jeg har hatt fra å ha ledet kulturinstitusjoner og i akademia inn i den nye jobben.

3. Hvilke planer har du for operaen?

– Operaen er på generelt grunnlag en av landets mest interessante virksomheter, som holder til i et ikonbygg. Jeg har ønsket meg tilbake til kulturfeltet, og fikk tilliten fra styret i operaen. Jeg har ikke lagt mange planer ennå, men jeg møtte mange av de ansatte i går. Det var veldig hyggelig, og jeg gleder meg til å lede den gruppen.

 4. Operaen har lenge hatt store utfordringer med pensjonskostnader, og hadde i årsregnskapet for 2015 en negativ egenkapital på 400 millioner kroner om pensjonskostnadene regnes med. Hvordan blir det å begynne i en jobb der økonomien trues av nettopp dette?

– For det første er det et kjent faktum, som jeg ennå ikke har satt meg detaljert inn i. Jeg vet at man for tiden har på plass en midlertidig innskuddspensjonsordning, mens man venter på at Kulturdepartementet skal sende ut et forslag til ny operapensjonslov på høring.

5. Det har vært stort gjennomtrekk i operaen de siste årene. Nå er det en helt fersk ledergruppe du skal jobbe med, med en musikksjef som begynte i høst, og en ny operasjef som begynner samtidig som deg. Hvilke utfordringer bringer det med seg?

– Nå er det nesten 600 ansatte i operaen, og mange av disse har lang erfaring. Jeg ser ikke det som noe problem at flere av sjefene er nye. Jeg har fått anledning til å møte den nye operasjefen og ballettsjef Ingrid Lorentzen allerede, og gleder meg til å samarbeide med dem. 

Etterbørs Kultur
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.