Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Fredag la Økokrim ned påstand om fengselsstraff for de fire tiltalte i Funcom-saken. Fra venstre politiadvokat Lars-Kaspar Andersen, statsadvokat Aud Slettemoen og politiadvokat Giske Wiede Jean-Hansen.  Foto: Per Ståle Bugjerde
Fredag la Økokrim ned påstand om fengselsstraff for de fire tiltalte i Funcom-saken. Fra venstre politiadvokat Lars-Kaspar Andersen, statsadvokat Aud Slettemoen og politiadvokat Giske Wiede Jean-Hansen.  Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Jus

Vil ha fengsel for alle de tiltalte i Funcom-saken

Økokrim mener Funcoms tidligere toppsjef Trond Arne Aas bør dømmes til fengsel i tre år og ti måneder for kursmanipulasjon og innsidehandel.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fredag la påtalemyndigheten ned påstand i Funcom-saken. Etter rundt 2,5 måneder i retten fikk de fire tiltalte høre hvordan Økokrim oppsummerer saken som har sin bakgrunn i informasjon knyttet til det nettbaserte dataspillet «The Secret World».

Økokrim konkluderer med at alle de fire tiltalte handlet forsettlig når de solgte Funcom-aksjer mens de skal ha hatt innsideinformasjon knyttet til hvilken suksess spillet kunne ventes å bli etter lansering i juli 2012. 

Ingen av de tiltalte har erkjent straffskyld, selv om de ikke benekter at de har solgt aksjer på de tidspunktene Økokrim har tiltalt dem for. Striden står om hvorvidt informasjonen de fire hadde kan betegnes som innsideinformasjon.

Dette er saken

  • Funcom er et børsnotert dataspillselskap med hovedkontor i Oslo, grunnlagt i 1993.
  • Kjent for spill som «The Secret World», «Age of Conan», «Anarchy Online» og «Lego Minifigures».
  • I februar 2016 ble fire innsidere i selskapet tiltalt for ulovlig innsidehandel etter verdipapirhandelloven, etter det Økokrim har beskrevet som en «pump and dump»-operasjon i forbindelse med lanseringen av «The Secret World» i 2012.
Vis mer

For Funcoms tidligere toppsjef Trond Arne Aas mener Økokrim straffen må settes til ubetinget fengsel i tre år og ti måneder og at han må idømmes rettighetstap. Det innebærer at han ikke kan ha verv som daglig leder, starte egen virksomhet eller inneha styreposisjoner i tre år. Økokrim la i sin prosedyre vekt på at Aas skal ha gjort seg skyldig i markedsmanipulasjon i Funcom-aksjen mens han var selskapets daglig leder og solgte aksjer i selskapet ved tre separate anledninger. Økokrim la også ned påstand om at Aas må tåle inndragning av 11,3 millioner kroner. 

Unik sak

– Det finnes ingen tilsvarende tilfeller i norsk rettspraksis, bemerket statsadvokat Aud Slettemoen under prosedyren. Økokrim legger vekt på at markedsmanipulasjonen skal ha foregått over en periode på opp mot ti måneder og at det derfor ikke kan betraktes som en impulshandling.

Funcom-dommen

De tre Funcom-toppene som ble dømt for innsidehandel har alle anket til lagmannsretten. Dommen er derfor ikke rettskraftig.

Trond Arne Aas (47): Administrerende direktør i Funcom fra 2002 til juli 2012. Jobber nå som selvstendig rådgiver.

  • Dom: 11 måneders fengsel for innsidehandel. Inndragelse av 7,8 millioner.

Torleif Ahlsand (50): Permittert partner i investeringsfondet Northzone. Tidligere styreleder og nestleder i styret i Funcom.

  • Dom: 13 måneders fengsel. Inndragelse av 4,7 millioner.

Bjørn Ottar Toften (47): Tidligere finansdirektør i Funcom. Jobber nå som selvstendig konsulent.

  • Dom: 85 dagers fengsel. Inndragelse av 292.032 kroner.

Morten Schjelle Larssen (47): Tidligere salgs- og markedsdirektør i Funcom. Er nå uten arbeid.

  • Frikjent
Vis mer

For tidligere nestleder i Funcom-styret og permittert partner i investeringsfondet Northzone, Torleif Ahlsand, mener Økokrim også at en passende straff vil være ubetinget fengsel i tre år og ti måneder. Økokrim mener også han må idømmes rettighetstap.

– Det har en signaleffekt. Ahlsand er en tillitsperson overfor dem som investerer i hans fond. Skadepotensialet er betydelig, sa Slettemoen og pekte på at når folk som yter investeringstjenester agerer på innsideinformasjon, får de en fordel overfor sine konkurrenter.

Også for Ahlsand mener Økokrim at det er riktig med rettighetstap i tre år. Påtalemyndigheten mener den påståtte gevinsten på 4,8 millioner kroner må inndras til fordel for statskassen.

Da statsadvokat Slettemoen kom til tidligere finansdirektør Bjørn Toftens rolle, påpekte hun at han hadde vært ansvarlig for å legge ut selskapets børsmeldinger. Økokrim mente en passende straff for vil være betinget fengsel i fem måneder og inndragning av 292.000 kroner.

For Funcoms tidligere salgs- og markedsdirektør, Morten Schjelle Larssens del la Økokrim ned påstand om fengsel i fire måneder og inndragning av 278.000 kroner.

Mandag fortsetter rettssaken med forsvarernes prosedyrer.

Etterbørs Trond Arne Aas Torleif Ahlsand Bjørn Toften Morten Schjelle Larsen Funcom Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.