Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Svenskene vil gjøre ebøker billigere. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Svenskene vil gjøre ebøker billigere. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix les mer

Forleggerforeningen

Sverige vil ha lavmoms på ebøker

Sverige vil ha lavmoms på ebøker så snart som mulig. Forleggerforeningen håper det vil sette fart i saken her hjemme.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forleggerforeningen har i flere år vært en pådriver for å få fjernet momsen på ebøker.

– Vi ble veldig overrasket over at regjeringen ikke kom med forslag om momsfritak for ebøker da den la fram statsbudsjettet i høst. Hvis regjeringen trenger enda et signal for å legge fram dette i det neste statsbudsjettet, har de fått det nå, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen til NTB.

Momsen fordyrer norske ebøker og gjør det vanskeligere å konkurrere med store nettgiganter som Amazon.

Kristenn Einarsson er direktør i Den norske Forleggerforening. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

EU-regler

I dag er det 25 prosent moms på ebøker både i Norge og Sverige. Mens papirbøker er momsfrie i Norge, har svenskene 6 prosent moms på sine papirbøker. Det er også ned til 6 prosent den svenske regjeringen vil senke momsen på ebøkene, mens kravet her hjemme er nullmoms, som på papir.

Det er i et innlegg i avisen Dagens Nyheter kulturminister Alice Bah Kuhnke og finansminister Magdalena Andersson skriver at de ønsker endringen av digitalmomsen.

– Finansministeren og jeg har gjort det klart at vi har gjort alle forberedelser, og vil gjennomføre dette så snart som mulig, sier Alice Bah Kuhnke i et intervju med Sveriges Radio.

Sverige er avhengig av at EU endrer sine regler før de kan endre momsen. Ifølge Kristenn Einarsson tyder alt på at EU kommer til å endre reglene i løpet av året.

– Komplisert

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet betegner det svenske utspillet som interessant.

– Det er interessant at svenskene har gjort dette. Ulike satser på ordinære bøker og ebøker er uheldig, og vi har dette til vurdering. Men momsfritak er som kjent et større og mer komplisert spørsmål enn utelukkende et budsjettanliggende, sier Bård Folke Fredriksen.

Den svenske regjeringen vil også ha momsfritak for nettaviser og tidsskrifter på nett. Her hjemme ble det innført nullmoms på nyheter på nett i fjor, men det omfatter ikke fagblader og tidsskrifter. 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Etterbørs Litteratur Sverige Forleggerforeningen
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.