Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Snapchat-gründerne Evan Spiegel og Bobby Murphy vil beholde kontrollen over selskapet selv ni måneder etter at de eventuelt dør. Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP/NTB Scanpix
Snapchat-gründerne Evan Spiegel og Bobby Murphy vil beholde kontrollen over selskapet selv ni måneder etter at de eventuelt dør. Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Snapchat-gründere anklages for bananrepublikktakter

Storinvestor sterkt kritisk til Snapchat-gründernes børsnotering.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Snap Inc, morselskapet til lynmeldingstjenesten Snapchat, gjør klar til en børsnotering hvor selskapet kan bli verdsatt til 25 milliarder dollar, eller 206 milliarder kroner.

Til sammenligning har det nest mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, banken DNB, en markedsverdi på 223 milliarder kroner.

Skarp reaksjon fra storinvestor

I emisjonen der eksterne investorer inviteres til å sette penger i Snap Inc, får de kun tilbud om å kjøpe aksjer uten stemmerett. 

Dette har fått store institusjonelle investorer til å reagere skarpt.

Emisjonen og den påfølgende børsnoteringen kan skje allerede i mars, ifølge en melding til Securities and Exchange Commission (SEC).

De to grunnleggerne Evan Spiegel og Bobby Murphy sitter hver på aksjer verd 3,7 milliarder dollar, basert på denne verdivurderingen, ifølge Wall Street Journal.

Aksjeformue til sjefstrateg 

Snap Incs sjefstrateg Imran Khan (39) fikk aksjer (stock awards) med en verdi av 1,2 milliarder kroner, da han kom om bord i Snap i 2015.

I forbindelse med børsnoteringen planlegger selskapet å hente inntil fire milliarder dollar i en emisjon. 

Dette vil bli den tredje største børsnoteringen av et teknologiselskap i USA etter Alibaba og Facebook.

Nå skriver Financial Times at flere av USAs største pensjonsfond kommer til å sende et offentlig protestbrev om børsnoteringen til Snap fredag.

Bakgrunnen er at eksterne investorer i emisjonen bare vil bli tilbudt å kjøpe aksjer uten stemmerett i selskapet. Det skal være første gang dette skjer.

Kontroll til etter døden

De to grunnleggerne, toppsjef Evan Spiegel (26) og teknologisjef Bobby Murphy (28), vil beholde kontroll over selskapet og vil beholde denne kontrollen selv om de forlater sine stillinger.

Av prospektet Snap har sendt til den amerikanske børsmyndigheten SEC fremgår det at grunnleggernes stemmekraft bare vil bli utvannet dersom de reduserer sin eierandel betydelig, eller ni måneder etter deres død.

Dette får blant annet Calpers, pensjonsfondet til offentlig ansatte i staten California, til å reagere kraftig.

– Å fortelle oss at vi skal vente på naturens gang er en bananrepublikkaktig tilnærming, sier Anne Simpson, som er sjef for eierstyring i Calpers, ifølge Financial Times.

Ulike meninger

Tilhengere av å bruke ulike aksjeklasser med ulik stemmekraft i selskaper som Facebook mener ifølge Financial Times det har gjort det mulig for visjonære grunnleggere som Mark Zuckerberg å konsentrere seg om å bygge langsiktige verdier i stedet for å bekymre seg for kortsiktige børssvingninger.

Motstanderne mener det fratar aksjonærene muligheten til å holde ledelsen i selskapene ansvarlig når noe går galt. 

Etterbørs Snapchat Snap Inc. Sosiale medier Medier Facebook Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.