Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Kunst

Neonkunstneren har noen av verdens største stjerner på kundelisten

Johnny Depp er blant dem som samler på Todd Sanders' neonskilt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Todd Sanders blir 50 i august, og håper å bli ferdig med å restaurere en gammel Mercury fra begynnelsen av 50-tallet til den store dagen.

Texaneren utdannet seg opprinnelig som grafisk designer, og jobbet i mange år som kommersiell neonskiltmaker. I 2007 bestemte han seg for å slutte å lage skilt for andre, og satse som kunstner i stedet. 

Han kjøpte en gammel rønne av en fruktbod på hjørnet av South 1st Street og West Annie Street i den hippe delen av Austin - på sydsiden av Colorado River. I dag har han både atelier, verksted og kunstgalleri her. 

I bakgården samler han sine «Roadhouse relics» – rustne og nedstøvede minner fra de gyldne årene da Amerikas landeveiskultur satte preg på hele USA, og verden forøvrig. 

Blant kjendisene som samler på Sanders’ kunst er Willie Nelson, Norah Jones, Johnny Depp og bandet ZZ Top (ikke minst gitarist Billy Gibbons som også er en venn av Sanders), samt filmskaperne Robert Rodriguez og Terrence Malick.

Gjenskaper neonskiltenes gullalder

Neonskilt er laget av bøyde lysrør som inneholder neon, kvikksølv og andre sjeldne gasser.

Teknologien ble introdusert i USA i 1923, da franskmannen Georges Claude og hans selskap Claude Neon solgte to neonskilt til en Packard-bilforhandler i Los Angeles. 

Sanders beskriver årene fra Andre Verdenskrig til rundt 1950 som gullalderen for amerikansk neonskiltkultur. Det er estetikken fra denne perioden Todd Sanders gjenskaper i kunsten sin. 

Etter 1960 falt bruken av neonskilt da andre teknologier overtok.

Etterbørs SXSW Neon Austin Todd Sanders USA Kunst
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.