Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Fagdirektør i Forbrukerrådet Finn Myrstad var på teknologifestivalen South By Southwest i Texas denne uken for å snakke om forbrukermyndighetenes arbeid med urimelige brukervilkår hos appselskaper. Foto: Marte Christensen
Fagdirektør i Forbrukerrådet Finn Myrstad var på teknologifestivalen South By Southwest i Texas denne uken for å snakke om forbrukermyndighetenes arbeid med urimelige brukervilkår hos appselskaper. Foto: Marte Christensen les mer

Teknologi

Sjokkert etter Tinder-sjekk

– Tinders vilkår er hittil det grelleste eksempelet, sier Finn Myrstad (35) i Forbrukerrådet. Nå fremmer verdens forbrukerorganisasjoner ti krav til teknologiindustrien.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Finn Myrstad (35) i Forbrukerrådet hadde rundt 200 tilhørere da han holdt foredrag på teknologimessen SXSW i Austin, Texas, denne uken.

Blant temaene han tok opp var norske forbrukermyndigheters arbeid med urimelige brukervilkår hos amerikanske appselskaper. 

Myrstad er fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet.

Sveip til evig tid

Et av selskapene norske forbrukermyndigheter har jobbet mye med er sjekkeappen Tinder, som har sitt juridiske hovedkvarter her i Dallas, Texas.

I Tinder velger brukerne potensielle «dater» ved å sveipe til høyre eller venstre på mobilen.

Fem år etter lansering har Tinder 1,4 milliarder sveip daglig, fra brukere i 196 land.

Men som i svært mange andre apper Forbrukerrådet har gjennomgått, har Tinder brukervilkår som sjokkerer norske forbrukermyndigheter.

– Tinders vilkår er hittil det grelleste eksempelet på hva forbrukerne i den digitale verden må forholde seg til, sa Finn Myrstad da han sendte inn klage på Tinder til Forbrukerombudet for et år siden.

Les hele klagen her.

South By Southwest (SXSW)

 • South By Southwest (SXSW) finner sted i Austin, Texas. Konferansen ble grunnlagt av Roland Swenson, Nick Barbaro og Louis Black i 1987.
 • Årets konferanse finner sted fra 10.–19. mars. Det er ventet at over 70.000 mennesker besøker konferansen og messene som avholdes parallelt.
 • Konferanseprogrammet ligger i skjæringspunktet mellom de digitale industriene (interactive), film- og musikkbransjen.
 • I fjor talte både Barack og Michelle Obama på SXSW.
 • Blant årets hovedtalere er musikkprodusenten Nile Rodgers, countrystjernen Garth Brooks og USAs tidligere visepresident Joe Biden. 
Vis mer

Ugjenkallelig og evig rett

Blant punktene i brukervilkårene som rådet særlig reagerte på, var en paragraf som krever at brukeren automatisk gir Tinder og assosierte selskaper en ugjenkallelig og evig rett til å benytte alt innhold som brukeren laster opp i appen. 

Retten gjelder i «alle medier som er kjent eller som blir skapt».

Et annet prinsipielt viktig punkt er hvor eventuelle rettstvister skal avgjøres. 

Dagens vilkår krever at man aksepterer at eventuelle saker skal bringes for domstolen i Dallas County i Texas, etter Texas’ lover.

– Tinder har gått i dialog, og gjort store endringer i vilkårene og appen. Jeg er ganske sikker på at det skyldes trykk fra Norge. Men jeg tror endringene gjelder alle brukere i hele verden, sier Myrstad.

Ti krav til teknologiselskaper. Forbrukerorganisasjonene presenterer ti krav til teknologiindustrien. Foto: Skjermdump

Stiller ti krav til tech-kjempene

Onsdag var det Verdens forbrukerrettighetsdag, som første gang ble markert i 1983. 

I den anledning publiserte Forbrukerrådet og forbrukerorganisasjoner over hele verden en plakat med ti krav til teknologiindustrien.

Myrstad er godt fornøyd med at klagen mot Tinder har fått betydelig oppmerksomhet også internasjonalt. 

Press fra forbrukerne er et viktig virkemiddel i kampen for bedre vilkår.

– Slike selskaper liker ikke å ha pågående konflikter, sier Myrstad.

– Det som er problemet med den type vilkår er at de skaffer seg helt urimelige tillatelser til å benytte kundenes data til omtrent hva som helst. Mange har slike vilkår. Det virker som alle har kopiert dem fra det samme fæle stedet, sier han.

Myrstad og de norske forbrukerorganisasjonene har allerede fått andre apputviklere som Vipps, Finn, Wordfeud, Runkeeper, Endomondo og MyFitnesspal til å forenkle og forbedre vilkårene sine.

Tinder har ikke besvart DNs henvendelse om saken.

Tinder

 • Sjekkeapp for mobil som ble lansert i 2012.
 • Kjent for sin bla-funksjon og lokasjonsteknologi. Brukerne blar seg gjennom bilder av potensielle dater som befinner seg i nærheten.
 • Rapporterer at de har 25 millioner brukere over hele verden, bare 1,5 millioner av disse er betalende brukere med premium-abonnement.
 • Eies av Match Group, som igjen eies av InterActiveCorp, som eies av mediemogulen Barry Diller.
 • Oppga inntekter på 294,9 millioner amerikanske dollar i fjerde kvartal i 2016.
 • Appen er sentral i den kommende Harry Hole-krimen til Jo Nesbø.
Vis mer

Har hatt to Tinder-møter

Nestleder Bente Øverli (51) i Forbrukerombudet bekrefter at ombudet har hatt flere møter med Tinder i anledning klagen fra Forbrukerrådet.

Klagebehandlingen nærmer seg nå slutten.

– Vi har hatt to møter med Tinder. Det siste møtet ble avholdt i november. Det har også vært dialog mellom oss og Tinder per telefon og via mail/brev før og etter møtene, skriver Øverli i en epost.

– Hvilke punkter i tjenestens brukervilkår er det viktigst å få endret?

– Noe av det viktigste i arbeidet vårt med brukervilkårene har vært at forbrukeren lettere skal kunne forstå hva vilkårene faktisk betyr, samtidig som vilkårene er i samsvar med norsk og europeisk forbrukerlovgivning. 

DN følger SXSW

Her er noen av temaene som preger programmet på årets SXSW-konferanse i Austin, Texas:

 • Virtual reality/Augmented reality – VR/AR
 • Gamification
 • Kolonisering av Mars
 • Fremtidens nyhetsformidling/Robotnyheter/Samtalelignende grensesnitt og chatbots
 • Personvern og stordata
 • Overvåkning og kriminalitetsbekjempelse med Big Data
 • Mediene og livet med Trump
 • Fremtidens transportløsninger/Selvkjørende biler

Vis mer

Uklare regler

Ifølge Øverli er det et generelt problem for digitale tjenester, fra enkle apper til plattformer for delingsøkonomi, at forbrukernes rettigheter og plikter etter avtalen er uklare. 

Ombudet har derfor presset på for enklere språk og mindre omfangsrik tekst i vilkårene. 

– Hvordan oppfatter dere samarbeidsviljen til Tinder og deres advokater?

– Vi er positiv til den samarbeidsviljen Tinder har vist i saken så langt, sier Øverli.

– Hvilken forståelse har de for kravene fra Forbrukerombudet?

– Som en amerikansk internasjonal aktør som opererer i mange land med til dels ulikt regelverk, har de pekt på at det kan skape utfordringer at det gjelder forskjellige regler i forskjellige land. At stadig flere aktører er internasjonale gjør det viktig med samarbeid mellom myndighetene i forskjellige land om forståelsen av hvilke krav som skal stilles til vilkår for apper og andre digitale ytelser, og dette har Forbrukerombudet tatt en aktiv rolle i, skriver Øverli.

Anbefalt fra DNtv:

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Etterbørs SXSW Apper Tinder Forbrukerrådet Forbrukerombudet Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer