Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Den prisvinnende journalisten Kristoffer Egeberg (i midten) skal lede en ny tjeneste som skal faktasjekke det offentlige ordkskiftet. Her sammen med resten av den foreløpige redaksjonen. Fra venstre: Silje S. Skiphamn, Ola Strømman, Gunn Kari Hegvik, Kristoffer Egeberg, Jari Bakken, Ingrid Vihovde Reime og Bjørn Reitzer Johannessen. Foto: Aleksander Nordahl
Den prisvinnende journalisten Kristoffer Egeberg (i midten) skal lede en ny tjeneste som skal faktasjekke det offentlige ordkskiftet. Her sammen med resten av den foreløpige redaksjonen. Fra venstre: Silje S. Skiphamn, Ola Strømman, Gunn Kari Hegvik, Kristoffer Egeberg, Jari Bakken, Ingrid Vihovde Reime og Bjørn Reitzer Johannessen. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Medier

Mediekonkurrenter går sammen for å bekjempe falske nyheter

Dagbladet, NRK og VG starter ny faktasjekktjeneste.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi skal faktasjekke og avdekke falske nyheter, sier nybakt redaktør Kristoffer Egeberg (42) i Faktisk.

Faktisk

Ny medietjeneste som skal publisere artikler som faktasjekker opplysninger og saker i offentligheten.

Organiseres som et eget aksjeselskap eid av Dagbladet og VG. NRK vurderer å inngå som en av eierne, men NRKs styre og generalforsamling må først få si sitt. 

Dagbladet-journalist Kristoffer Egeberg blir ansvarlig redaktør. Egeberg vant for to år siden Skup-prisen for sine avsløringer om hvordan forsvarets gamle krigsskip havnet i Nigeria.

Pengene som skal drive tjenesten kommer blant annet fra Stiftelsen Tinius, Dagbladets stiftelse og Fritt ord.

VGTVs sjef, Helje Solberg, blir styreleder i selskapet.

Vis mer

Faktisk er en ny tjeneste opprettet av Dagbladet, NRK og VG som skal publisere artikler hvor de faktasjekker påstander som fremsettes i offentligheten, på sosiale medier og i norske medier.

– Vi skal bistå folk i å bli mer kritiske til den etter hvert ganske store informasjonstrømmen som er der ute i alle kanaler, sier Egeberg.

Falske nyheter på alles lepper

Fremveksten av nettsider som tjener penger på å spre falske nyheter i sosiale medier og en USA-valgkamp uten like, har satt begrepet falske nyheter på dagsorden. 

– Svaret på problemet med falske nyheter, er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet, sier sjefredaktør Gard Steiro (41) i VG i en pressemelding.

På nettet «omringes» de mer eller mindre seriøse aktører av nettverk som tjener penger på å spre konspirasjonsteorier, løgner eller voldsomt overdrevne eller fordreide fortellinger.

Jonathan Albright, professor i kommunikasjon ved Elon-universitetet i Nord-Carolina, har skrapet 300 falske nyhetssider. Kartet avdekker 1,3 millioner hyperlenker som binder dem sammen og lenker de falske sakene opp mot økosystemet for vanlige nyheter.

Slik ser det ut når tradisjonelle nyhetsmedier omringes av falske nyheter. Nylig oppdaget professor Jonathan Albright ved Elon Universitet at de falske nyhetene er lenket opp mot og tilbake til hverandre i et gigantisk nettverk som trenger gjennom Googles algoritmer. Foto: Illustrasjon: Jonathan Albright

Bruker åtte millioner kroner

Hvor stor Faktisk-redaksjonen blir er ennå ikke klart, men Egeberg sier det har vært seks til syv i prosjektfasen.

Tilsammen blir det skutt inn åtte millioner kroner i Faktisk, fra Dagbladet, VG og NRK, samt stiftelsene Fritt Ord og Tinius.

Fritt Ord jobber for å verne og styrke ytringsfriheten i Norge – og forvalter en formue på tre milliarder kroner.

Tinius-stiftelsen forvalter arven etter mediemogulen Tinius Nagell-Erichsen og har majoritetskontroll i mediekonsernet Schibsted.

Selv om Dagbladet og VG foreløpig er eiere, vil innholdet Faktisk publiserer være fritt for alle. Egeberg sier de også er åpne for å inkludere flere parter i samarbeidet.

Rett innefor portvaken i Schibsted-hovedkvartertet i Apotekergata har Faktisk-redaksjonen jobbet i all hemmelighet. Før sommeren skal tjenesten være på luften. Fra venstre: Bjørn Reitzer Johannessen, Kristoffer Egeberg, Ingrid Vihovde Reime, Ola Strømman, Silje S. Skiphamn, Gunn Kari Hegviki og Jari Bakken. Foto: Aleksander Nordahl

Kamp på flere fronter

Fra før er det iverksatt en rekke tiltak i kampen mot spredning av falske nyheter og feilinformasjon. 

Tjenesten Snopes har allerede faktasjekket urbane myter og påstander på internett i over 20 år. Men de senere årene har også faktasjekksider som amerikanske Polititfact og britiske Full Fact vokst frem.

En av verdens fremste aviser, New York Times, har opplevd solid abonnementsvekst, til tross for at USAs president Donald Trump gjentatte ganger referer til journalistikken deres som «fake news». 

– Å støtte fri og uavhengig journalistikk betyr noe, var avisens svar til Trump.

Facebook varslet i fjor at de ville innlede samarbeid med faktasjekkere for å luke ut falske nyheter. 

Til nå har Facebook rullet ut tjenesten i Tyskland og USA, hvor faktasjekkere nå flagger historier som sprer seg på Facebook som «omstridte».

Tysklands justisminister har lagt frem et lovforslag som vil ilegge folk som legger ut falske nyheter på sosiale medier en bot på 50 euro (950 kroner).

Etterbørs Falske nyheter Medier Dagbladet VG John Arne Markussen Medier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.