Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Et nytt norsk tv-show med virtual reality er tv-bransjens seneste forsøk på å finne nye inntekter. John Fredriksen, Kjell Inge Røkke og Johan H Andresen har til sammen investert 200 millioner kroner i The Future Group, selskapet som har utviklet teknologien. Her tester kulturminister Linda Helleland ut teknologien. Foto: Mikaela Berg
Et nytt norsk tv-show med virtual reality er tv-bransjens seneste forsøk på å finne nye inntekter. John Fredriksen, Kjell Inge Røkke og Johan H Andresen har til sammen investert 200 millioner kroner i The Future Group, selskapet som har utviklet teknologien. Her tester kulturminister Linda Helleland ut teknologien. Foto: Mikaela Berg les mer

Tv

Seerne flyktet da teknikken sviktet for TVNorge

«Lost in Time» nådde kun i overkant av 100.000 seere i første sending, samtidig som gründerne bak programmet forsøker å hente én milliard kroner fra investorer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Lørdag gjorde TVNorge sitt første forsøk på å bli en reell konkurrent om lørdagsunderholdningen, et marked som har tilhørt TV 2 og NRK. 

Skjermdump fra spillapplikasjon til «Lost in Time» lørdag kveld. Foto: Faksimile

Det gikk ikke etter planen, og kanalen kapret under ti prosent av lørdagspublikumet. 

TVNorges nye virtuelle gameshow, «Lost in time», skulle la seerne hjemme bruke mobiler og nettbrett til å løse lignende oppgaver av de deltagerne løste på skjermen. Men teknikken feilet og resultatet ble at ingen seere fikk tilgang til spillet.

Milliarder på spill

I kulissene bak TVNorges nysatsing står det også mye på spill. «Lost in Time» er utviklet av det nye, norske teknologiselskapet The Future Group, som DN tidligere har omtalt.

The Future Group

  • Teknologiselskap stiftet i 2013 av Jens Petter Høili (57) og Bård Anders Kasin (36).
  • Ideen er å ta i bruk virtual- og augmented realityteknologi for å lage konsepter som ifølge Høili skal «revolusjonere hvordan vi konsumerer tv i fremtiden». TVNorge-programmet «Lost in Time» er det første laget med selskapets teknologi, produsert i samarbeid med Fremantle.
  • Profilerte investorer som Johan H. Andresen, Kjell Inge Røkke og John Fredriksen har før den siste emisjonen gått inn med til sammen 170 millioner kroner i The Future Group gjennom sine selskaper.
  • Kasin har bakgrunn fra spesialeffektproduksjon i Hollywood, og var med på å lage spesialeffektene til «The Matrix Revolutions» (2003).
  • Høili er seriegründer, og står blant annet bak selskapet EasyPark og Fairchance. Han er lillebror av Europris-gründer Terje Høili og var i en årrekke en del av Europris-systemet.
Vis mer

Med på eiersiden er blant annet Johan H. Andresen jr og Kjell Inge Røkke, gjennom Ferd Special Investments og Aker asa.

Ferd har gått inn med 100 millioner kroner i selskapet. Aker har investert 20 millioner kroner.

I forrige uke ble det også klart at gründerne bak selskapet forsøker å hente ytterligere én milliard kroner til selskapet. Det var Finansavisen som første omtalte saken.

John Fredriksen har også investert 50 millioner kroner i selskapet, ifølge gründerne. Gründer Jens Petter Høili har også sagt at selskapet «sonderer markedet for en mulig børsnotering».

Gründerne av The Future Group kaller sin teknologi Interactive Mixed Reality – der de tar i bruk både elementer fra Virtual reality og Augmented reality. I gameshowet blandes det sammen med lineær tv og interaksjon via publikummeres mobiltelefon og nettbrett. Foto: Mikaela Berg

– Det er jo dårlig timing at det ikke fungerte. Dette skal være beviset på at teknologien skal kunne være noe. Når man satser, er det viktig at det tekniske fungerer, sier tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat.

Gründer Jens Petter Høili i The Future Group har sendt DN en redegjørelse om de tekniske problemene. Der står det at feilen oppsto i arbeidet med å forbedre spillserverne på økt pågang under tv-premieren. 

Høili sier han fortsatt er trygg på at «Lost in Time» skal «revolusjonere hvordan vi konsumerer tv i fremtiden».

– Det er viktig å huske på at arbeidet til The Future Group er mer enn «Lost in Time». I bunnen ligger vår unike Interactive Mixed Reality-teknologi som vi fremover vil rulle ut internasjonalt, sier Høili.

Mediesjef Hanne McBride i TVNorge opplyser at det er gjennomført over 800.000 spilløkter i den første uken appen har vært tilgjengelig.

– Det er viktig for meg å understreke at selve spillteknologien fungerte akkurat som den skulle. Problemet har ligget hos en ekstern serverleverandør, sier hun

Nordensjef Hans Olav Hamran hos serverleverandøren Oracle ønsker ikke å svare på spørsmål fra DN, men skriver i en tekstmelding at én server som var satt opp for spillet gikk ned i tre timer på lørdag.

– Vi tror vi nå har funnet årsaken, skriver han videre.

Fra venstre: seriegründer Jens Petter Høili og spesialeffektmagikeren fra Matrix-trilogien, Bård Anders Kasin, har sammen utviklet et sted der spill og tv smelter sammen.  Foto: Mikaela Berg

Seerne forsvant i løpet av sendingen

Tall fra TVNorge viser at programmet hadde 110.000 seere i snitt, med et markant fall på flere titusentalls seere gjennom programmet.

– Enten var programmet kjedelig, eller så var det teknisk svikt som forårsaket fallet, l sier tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom.

– Det var særdeles uheldig for TVNorge, sier tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat

– Vi startet på en stigende kurve, men seertallene faller naturlig nok når teknikken kneler. Spill-appen har vist seg å være kjempepopulær, og gikk rett inn på topplisten på App Store. Det er derfor leit at det ble en slik start på programmet, sier programdirektør Eivind Landsverk i TVNorge i en pressemelding.

TVNorges andre storsatsing på lørdag, en ny dokumentarserie om Marcus & Martinus, ble sett av 107.000 seere i snitt, ifølge Mediacom.

– De har ikke fått uttellingen de hadde håpet på. De hadde nok en forventning om 200.000 på begge disse programmene, sier Massaiu i Mediacom.

Etterbørs TVNorge TV 2 NRK Tv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.