Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Seier for den saksøkte kunstneren Ida Ekblad

– Jeg har helt legitime, kunstneriske begrunnelser for hvorfor jeg tok det bildet, sier kunstner Ida Ekblad om søksmålet fra Birkenstock-toppsjef Oliver Reichert. Foto: Sigurd Fandango
– Jeg har helt legitime, kunstneriske begrunnelser for hvorfor jeg tok det bildet, sier kunstner Ida Ekblad om søksmålet fra Birkenstock-toppsjef Oliver Reichert. Foto: Sigurd Fandango les mer

Kunst

Birkenstock-direktør tapte i norsk kunstsak

Kunsthallen hadde rett til å vise bilde av sandal-direktørens datter i kunstverk, ifølge domstolen i Hamburg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg synes det er en rettferdig og fornuftig dom. Dommen bekrefter at bilder som er tilgjengelige via reklameplakater i det offentlige rom, ikke lenger kan regnes som private, sier den anerkjente kunstneren Ida Ekblad (36).

Hun står i en rettsstrid med en rik tysk sandaltopp over et av sine kunstverk.

Ida Ekblad

  • Født 1980.
  • Norsk kunstner som arbeider innen en rekke sjangre, som street art, poesi, foto, graffiti, musikk, maleri og skulptur, i tillegg til kombinasjonsteknikker. 
  • Har gjort seg bemerket i både Europa og USA gjennom en omfattende utstillingsaktivitet.
  • Gikk ut fra Kunstakademiet i Oslo i 2007.
Vis mer

Bakgrunnen er at Ekblad brukte et bildeutsnitt av en ung jente på en reklameplakat i kunstverket. Jenta viste seg å være datteren til direktør Oliver Reichert i Birkenstock – en av verdens mest kjente sandalprodusenter. 

Ida Ekblad foran reklameplakaten hun fant i Berlin. Ansiktet på jenten til høyre endte opp i Ekblads kunstverk. Foto: Privat
Ekblad valgte å byttet om bildet med et barndsombilde av seg selv etter at retten forbød henne og kunsthallen å distribuere det originale bildet. Retten i Hamburg har nå forkastet den midlertidig rettsavgjørelse mot kunsthallen. Foto: Ida Ekblad

Reichert har saksøkt både Ekblad og kunsthallen i Hamburg med krav om at bildet må destrueres. Han har også varslet at han vil kreve skadeerstatning

Forkastet direktørens krav

I første omgang fikk Reichert to midlertidige forføyninger (foreløpige rettsavgjørelser). Den ene forbød Ekblad å distribuere bildet, den andre forbød kunsthallen det samme. Nå har en domstol i Hamburg forkastet avgjørelsen mot kunsthallen.

På grunn av påskeferien har det ikke kommet en avgjørelse om forføyningen mot Ekblad ennå.

– Gitt de identiske faktaene i begge sakene, kan man likevel anta at retten også vil forkaste Reicherts krav om en forføyning mot Ida Ekblad, sier Ekblads advokat Jakob Braeuer i Bauschke Braeuer.

Den skriftlige begrunnelsen fra retten er ikke klar ennå.

– Basert på den muntlige høringen virker det som om den avgjørende faktoren var at datteren med viten og vilje hadde vært i offentligheten gjennom minst to Birkenstock-reklamekampanjer, sier Braeuer.

Kan fortsatt forfølge saken

Også den danske reklamefotografen som tok bildet av direktørdatteren, gikk til retten med krav om at kunstverket ble destruert. Han ble avvist. Fotografen brukte de samme advokatene som Reichert.

– Reicherts advokater har gjentatte ganger sagt at de er villige til å forfølge saken juridisk på alle mulige måter. Enn så lenge har vi ikke fått noen offisiell beskjed om at det er sendt inn en anke, sier Braeuer.

DN har vært i kontakt med advokatkontor som representerer Oliver Reichert, men har ikke lykkes i å få noen kommentar.

Ekblad valgte å byttet om bildet med et barndomsbilde av seg selv etter at retten forbød henne og kunsthallen å distribuere det originale bildet.

Kunstneren forteller at hun nå vil beholde begge versjoner.

– Jeg kommer ikke til å sensurere vekk verket fra mitt arkiv, sier Ekblad. 

Etterbørs Ida Ekblad Birkenstock Oliver Reichert Tyskland Kunst
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.