Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
TV 2-sjef Olav Sandnes feiret torsdag suksessen til TV 2 Nyhetskanalen i en ellers tøff tid for mediehuset. Foto: Javad Parsa Foto: Javad Parsa
TV 2-sjef Olav Sandnes feiret torsdag suksessen til TV 2 Nyhetskanalen i en ellers tøff tid for mediehuset. Foto: Javad Parsa Foto: Javad Parsa les mer

Tv

TV 2-sjefen:—Vi er i en tid hvor det er veldig, veldig tøft

TV 2-sjefen feiret Nyhetskanalen samtidig som han står i nedbemanning, millionsøksmål og opprydning etter en intern kildejakt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

«Veldig, veldig tøft». 

Det er TV 2-sjef Olav Sandnes oppsummering av hvordan det har vært i TV 2 i det siste.

Redaktøren og direktøren står i sluttfasen av en storstilt nedbemanning, og får kritikk for intern kildejakt. Mandag må han møte i retten etter at TV 2 ble saksøkt av hjernekirurg Per Kristian Eide.

— Hvordan har den siste tiden vært?

– Den har vært alt annet enn rolig. Det er klart at det vi har gått gjennom i TV 2 er store og ganske dramatiske endringer, og det gjør vondt. Men de er nødvendige, og det opplever jeg også at organisasjonen forstår. Er det noe jeg er i dag, er det stolt av måten organisasjonen har tatt imot dette på. Den står fortsatt på og leverer selv i en tid hvor det er veldig, veldig tøft, sier Sandnes.

Feirer nyhetskanalen

Torsdag var Sandnes på Sentralen i Oslo sentrum for å feire TV 2 Nyhetskanalens 10-årsjubileum. 

Kanalen har i motsetningen til de fleste andre norske tv-kanaler, ikke opplevd en nedgang i daglige seerminutter de siste årene. Samtidig fortsetter kanalens markedsandel å stige.

– I starten var det ikke veldig attraktivt å være i Nyhetskanalen, det ble nesten sett litt ned på. I dag sier vi at hele nyhetsavdelingen i TV 2 jobber i Nyhetskanalen og etter prinsippene som ble etablert for kanalen, sier Sandnes.

Også Sandnes forgjenger, Alf Hildrum, var til stede torsdag kveld. 

–  Jeg vil først og fremst uttrykke stolthet. TV 2 Nyhetskanalen var et prosjekt som mange ikke trodde på, men som noen av oss trodde på, sier han.

Hildrum vil derimot ikke gi noen kommentar om noe av det som nå foregår i tv-kanalen.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien) 

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 foreviger øyeblikket. På skjermen bak vises Dag og Tid-kommentator Jon Hustad. Foto: Javad Parsa
Fra venstre: Leder Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening og Arne Jensen i Norsk Redaktørforbund. Foto: Javad Parsa
Frp-politiker Bård Hoksrud var også møtte frem for å ferie TV 2 Nyhetskanalen. Foto: Javad Parsa
TV 2-sjef Olav Sandnes i samtale med VG-redaktør Gard Steiro. Foto: Javad Parsa
TV 2 Nyhetskanalen ble lansert i 2007, mens nå avdøde Kåre Valebrokk var redaktør i TV 2. Alf Hildrum (i midten) overtok stafettpinnen senere samme år. Foto: Javad Parsa
TV 2s underholdningsprogram God Kveld Norge var tilstede, og intervjuet blant annet tidligere FRP-leder Carl I. Hagen og hans kone Eli Hagen. Foto: Javad Parsa
Tidligere bergensordfører Trude Drevland i samtale med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Foto: Javad Parsa
Samtlige av TV 2s nyhetsankere var samlet for å feire Nyhetskanalens jubileum. Foto: Javad Parsa

Kritikk fra redaktørkollegaene

DN skrev rett før påske om hvordan TV 2-ledelsen har vært på kildejakt innad i kanalen etter at DN omtalte en intern rapport som viste at kanalen var på vei mot et historisk underskudd.

De tillitsvalgte mente de ble presset til å la ledelsen undersøke epostkontoene deres - også de private. Redaktører i konkurrerende medier som Dagbladet, VG var kritiske til at en mediebedrift som normalt er pålagt å verne om kilder, gikk på kildejakt i eget hus. På lederplass kalte DN jakten uakseptabel. Norsk Journalistlag fordømte den

Redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen var en av de få som forsvarte Sandnes. Han mente Sandnes «med god og berettiget grunn måtte og burde lete etter kilden».

– Du har fått mye kritikk fra dine redaktørkollegaer, med unntak av et klapp på skulderen fra Trygve Hegnar. Forstår du kritikken?

– Jeg tror jeg var den første til å si at det var et dilemma. I denne saken er det ikke snakk om varsling av kritikkverdige forhold i TV 2. Det er snakk om rene tall som vi tror kommer til å kunne være konkurransevridende, som våre konkurrenter vil kunne bruke og på den måten svekke TV 2. Og det i en tid hvor vi gjør enormt tøffe grep for nettopp å sikre at vi har ressursene til å lage journalistikken vi ønsker. Da må vi også kunne gjøre nødvendige undersøkelser. 

– Klubbledelsen sier dere nå er nødt til å raskt bygge opp igjen tillitsforholdet. Hvordan vil du gjøre det?

– Jeg opplever at vi har hatt en god dialog med klubbene hele veien. Og for meg er det avgjørende at det er et godt tillitsforhold mellom ledelse og klubber.

Kan bli rettsaker med ansatte

TV 2 er også inne i tøffe kuttrunder og skal spare 350 millioner kroner frem mot 2020. Ifjor varslet TV 2 at de skulle kutte 177 stillinger.  Store deler av nedbemanningen er gjennomført. Men advokatfullmektig Karoline Ramdal i Norsk Journalistlag (NJ) opplyser til DN at det fortsatt er fem nedbemanningssaker som står uløst – og dermed kan ende i retten.

– Tror du fortsatt at man kan klare å komme i mål med nedbemanningene uten at oppsigelsessaker ender i retten?

– Målsetningen vår er og har hele tiden vært å klare å finne frivillige løsninger. 

Saksøkes av advokat

Mandag må TV 2 møte i retten, saksøkt av hjernekirurg Per Kristian Eide, som mener kanalen har fremsatt en rekke urettmessige påstander om han.

TV 2 ble felt for sin dekning av Eide i pressens selvdømmeorgan, PFU, i 2015.

Eide krever ifølge rettspapirene opptil fem millioner kroner i oppreisningserstatning fra TV 2 as, samt opptil 150.000 kroner hver fra fire TV 2-journalister og opptil 250.000 kroner hver fra fem TV 2-redaktører, deriblant Sandnes. I tillegg krever Eide at de saksøkte dekker hans saksomkostninger på 1,8 millioner kroner. 

Sandnes sier han ikke vet om han selv kommer til å møte i retten. Til spørsmålet om utfallet av saken har han ingen kommentar.

Etterbørs TV 2 Journalistikk Alf Hildrum Olav T. Sandnes Tv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.