Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Aksjen i Christiania Caper Compagnie fra 1808 har prisantydning 20.000 kroner.   
Aksjen i Christiania Caper Compagnie fra 1808 har prisantydning 20.000 kroner.    les mer

Finans

Med rett til sjørøveri

Aksjebrev fra et sjørøverselskap, fra Norges første jernbane og fra bankhavariet i Arendal i 1886 skal lørdag under hammeren.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jo da, visst er vi en sær minoritet. Vi lider jo av scripofili, sier Oddvar Walle Jensen (64), styreleder for Østlandets Aksjebrev Forening.

Det høres ut som en sykdom, og for noen kan det nok også være det. Selv har Jensen hatt interessen for scripofili, altså det å samle på gamle dokumenter og finanspapirer, siden han en gang på slutten av 1970-tallet fikk et dekorativt aksjebrev i gave. I 1988 var han med på å etablere Norsk selskap for Scripofili. Det var midt i jappetiden og interessen var stor.

– I dag er det nok ikke flere enn rundt 250 aktive samlere i Norge, sier han.

– Men jeg opplever samtidig at interessen nå er for oppadgående igjen; med stigende priser for de sjeldneste og mest dekorative aksjebrevene, sier Walle Jensen.

Kanal på Bygdøy?

Østlandets aksjebrevforening er arrangør av lørdagens auksjon på Scandic Solli Hotell i Parkveien i Oslo der Walle Jensen regner med han vil få en bekreftelse på at interessen for gamle aksjebrev er økende.

Blant de mest sjeldne objektene er aksjebrev i flere av selskapene som datidens supergründer Sam Eyde (1866–1940) var med å etablere. Som Arendals Fossekompani og Norsk Hydro.

Dette aksjebrevet, som er det eneste kjente fra emisjonen i Arendals Fossekompani i 1915, er signert Sam Eyde, industribyggeren som etablerte blant annet Elkem og Norsk Hydro.  

Og Bygdö Kanaltomter, selskapet etablert i 1899 med en drøm om å knytte sammen Frognerkilen og Bestumkilen. Flere industrieiere i området, blant dem altså Sam Eyde, tok initiativet og bidro med penger. Det ble utstedt 1000 aksjer hver pålydende 5000 kroner. Prosjektet ble aldri realisert. Aksjebrevet signert Sam Eyde har en prisantydning på 12.500 kroner.

Aksjeselskapet Bygdö Kanaltomter ville bygge kanal mellom Frognerkilen og bestumkilen. Industribyggeren Sam Eyde har signert aksjebrevet fra 1899 med en prisantydning på 12.500 kroner.   

Også aksjebrev i Arendals Privatbank har betydelig verdi på grunn av bankens spektakulære historie og etterspill. Banksjef Axel Herlofson forsøkte å rømme fra landet da banken gikk over ende i 1886, men ble tatt og dømt til seks års straffarbeid. Konkursen fikk dramatiske følger i landsdelen med et ras av konkurser og arbeidsledighet på over 50 prosent hvorpå det ble tatt initiativ til å stifte Det norske Arbeiderparti ved Ormetjern utenfor Arendal året etter. Aksjebrevet har en prisantydning på 7.500 kroner.

Banksjef Axel Herlofsens ble dømt til seks års straffarbeid etter konkursen i 1886 i Arendals Privatbank. Det påfølgende krakket i sørlandsbyen med en arbeidsledighet på over 50 prosent, førte til etableringen av Arbeiderpartiet året etter.  

  Et annet dokument er knyttet til etableringen av Norges første jernbane; Christiania-Öjern og Mjösen Jernbane mellom hovedstaden og Eidsvoll. Dokumentet er egentlig ikke et aksjebrev, men snarere en kvittering for delbetaling av en aksje. Kvitteringen er fra 1852; to år før banen ble åpnet. Hadde dette vært et aksjebrev, ville utropsprisen vært på minst 10.000 kroner, men siden det kun er en kvittering, er prisantydningen 3.000 kroner.

Dette dokumentet fra 1852 er en kvittering for tegning av aksjer i Norges første jernbane mellom Christiania og Mjösen (Eidsvoll).   

Med rett til å kapre

Objektet med høyest prisantydning er et aksjebrev i Caper-Compagnie etablert i Christiania i 1808. Flere fremtredende borgere; mange av dem senere eidsvollsmenn, satset på kapervirksomhet under Napoleonskrigene. I realiteten var dette rent sjørøveri der britiske skip, som året før hadde bombardert København og tvunget danske myndigheter til å utlevere den dansk-norske krigsflåten, var målet. Grunnlovens far, Christian Magnus Falsen, var ifølge historikeren Johan Nicolay Tønnessen en av stifterne av Caper-Compagnie.

Utropsprisen er 20.000 kroner.

– Jeg tror det vil gå høyere. Det er to utenlandske interessenter som har gitt beskjed om at de vil by på dette aksjebrevet, og på kontinentet er prisene for slike unike dokumenter typisk den samme i euro som vi er vant til å betale i kroner, sier Oddvar Walle Jensen.

– Er slike aksjebrev en god investering?

– Det kan de være, men de fleste som samler på aksjebrev tenker ikke primært på dette som investering. Vi er snarere interessert i de mange spennende historiene som ligger bak etableringen av disse selskapene. Mange av aksjebrevene er dessuten svært dekorative og med signaturer fra kjente næringslivsledere uten at de nødvendigvis koster skjorta av den grunn. De fleste gamle aksjebrevene koster jo typisk fra noen hundrelapper til noen få tusen kroner, sier han.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Etterbørs Auksjon Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer