Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Den amerikanske tv-serien «Friends», kjent som «Venner for livet» i Norge, blir sendt flere ganger daglig på TVNorge. Medietilsynet krever at flere europeiske tv-programmer skal få plass på sendeskjemaet. Foto: Warner Brothers/TVNorge
Den amerikanske tv-serien «Friends», kjent som «Venner for livet» i Norge, blir sendt flere ganger daglig på TVNorge. Medietilsynet krever at flere europeiske tv-programmer skal få plass på sendeskjemaet. Foto: Warner Brothers/TVNorge les mer

Medier

TV 2 og TVNorge får tv-refs av Medietilsynet

TV 2 og TVNorge sender for mange amerikanske tv-programmer. Nå får de refs av Medietilsynet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I henhold til kringkastingsforskriften, som norske tv-kanaler er underlagt, kreves det at halvparten av sendeflaten skal være europeisk innhold. Men det er langt fra tilfelle hos to av Norges største tv-kanaler, ifølge Medietilsynets årlige rapport.

– Gjennomgangen viser at enkelte kanaler sender mye ikke-europeisk innhold. I praksis vil det gjerne si amerikansk innhold. Det kan ofte være billigere å fylle sendeskjemaet med slike produksjoner, samtidig som det nok kan være lettere å få seerne til å se på det – i motsetning til lignende innhold fra europeiske land, sier direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, Gudbrand Guthus.

Gudbrand Guthus, direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet. Foto: Kine Jensen/Medietilsynet

Tall fra Medietilsynet viser at TV 2s hovedkanal innfrir europakravet, men at nisjekanalene TV 2 Zebra, TV 2 Livsstil og TV 2 Humor ligger på henholdsvis 30,9, 19,1 og 10,7 prosent.

Det står heller ikke noe bedre til hos konkurrenten TVNorge. Kanalen hadde en europeisk andel på knappe 35 – 15 prosent under det forskriften tilsier. 

TVNorges nisjekanaler er ikke omfattet av Medietilsynets gjennomgang, ettersom de sender fra London og dermed følger britiske regler.

Bryter reglene for fjerde gang

Guthus opplyser at reglene er utformet for å fremme europeiske produksjoner.

– Alt dette handler om kulturpolitikk, og det er regler som har vært der i mange år. De ble utformet i en tid da mediemarkedet så veldig annerledes ut enn i dag. For strømmetjenestene, og andre bestillingstjenester, gjelder egne regler. De norske reglene følger av et EU-direktiv som nå er under revisjon, sier han.

Medietilsynet har mulighet til å ilegge tv-kanalene tvangsmulkt og gebyrer for brudd på kringkastingsforskriften, men opplyser i et brev til tv-kanalene at de slipper unna med en advarsel også denne gangen.

Statistikk fra Medietilsynet viser at TV 2s nisjekanaler og Discovery-eide TVNorge ikke har oppfylt kravene til europeisk programandel de fire siste årene.

– Vi kommer med en pekefinger om at de må følge reglene, så får vi se hvordan det går igjen til neste år, sier han.

Umulig å følge reglene

Juridisk direktør Tomas Myrbostad i TV 2 mener kravet om 50 prosent europeisk programandel i praksis er umulig å etterleve for TV 2s nisjekanaler.

– Dette er en problemstilling som ikke er ny i år, og heller ikke unik for Norge. TV 2 er den eneste kringkasteren som sender nisjekanaler fra Norge og under norsk regelverk. Vi er tilfreds med at Medietilsynet ikke sanksjonerer dette kravet for nisjekanalene våre og dermed legger seg på samme praksis som i England, hvor våre konkurrenter sender fra, sier han.

DN har prøvd å komme i kontakt med TVNorge-eier Discovery for en kommentar, uten å lykkes.

Etterbørs TV 2 TVNorge Medietilsynet Gudbrand Guthus Tomas Myrbostad Medier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.