Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Sandvika var en gang et lite sted ved fjorden, vakkert beliggende ved Sandvikselva. Da Sandvika Storsenter åpnet i 1993 endret alt seg. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
Sandvika var en gang et lite sted ved fjorden, vakkert beliggende ved Sandvikselva. Da Sandvika Storsenter åpnet i 1993 endret alt seg. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix les mer

Arkitektur

Erling Dokk Holm: Bærum kommunes plan mangler sidestykke i vår tid

I Sandvika blir det meste jevnet med jorden og de nye blokkene vil rage 19 etasjer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I disse dager behandles en plan som mangler sidestykke i vår tid i Norge. Hvis Bærum kommunes forslag til reguleringsplan blir vedtatt, så betyr det at bare noen få av de gamle kvartalene i Gamle Sandvika blir stående. Mye rives og det foreslås nybygg på rundt 110.000 kvadratmeter med plass til kontorer, annen næringsvirksomhet, og boliger. Opp mot 800 boliger, de fleste av dem to- og treroms.

All denne utbyggingen kan virke merkverdig, for Sandvika var en gang et lite sted ved fjorden, vakkert beliggende ved Sandvikselva. På østsiden av elven vokste det etter hvert frem et kommunesenter, og her ble også Bærum Rådhus oppført i flere byggetrinn i perioden 1927 til 1958. Det er stedets mest interessante bygning, signert Magnus Paulsson, og heldigvis fredet. Fra 1920-tallet og fremover grodde det opp stadig flere bygninger, og ikke minst ble det på 1960-og 70-tallet reist mange nye gårder med upusset betong og modernistisk formspråk.

Helt inntil 1980-tallet var det østsiden av Sandvikselva som var åstedet for handel, tjenester – offentlige og private – og kultur. Men da Sandvika Storsenter åpnet i 1993 endret alt seg. Veksten kom i vest og østsiden ble liggende i en bakevje karakterisert av fallende omsetning og fallende husleier. Imidlertid har vindene snudd og nå er også de politiske impulsene på Gamle Sandvikas side.

31. mai skal Bærum kommunestyre ta stilling til en stor plan som ser både de ulike delene av sentrum og områder som ligger tett inntil i en sammenheng. Rådmannens forslag – altså kommunens forslag – er radikalt. «Til sammen åpner planforslaget for en tredobling av dagens bygningsmasse.»

Samtidig skal Gamle Sandvika – som nå blir nye Sandvika – bli et bedre sted å bo og arbeide. Det skal satses på fine byrom og innbydende offentlige utearealer. Ikke minst skal byen syde av liv nesten døgnet rundt og bli «fremtidsrettet». Det betyr lite biler, mye folk, et vell av tjenester og massivt med kultur.

Hvem vil dette? NHO og næringslivet er for. De tre store grunneierne i Gamle Sandvika–Andenes Eiendom, Entra og Johs. Hansen Eiendom–jubler. De får stort handlingsrom, planen vil pålegge dem en rekke plikter, men den vil også gjøre dem alle mye rikere.

De politiske partiene er derimot ikke så samlet. Stemningen hos innbyggerne i Bærum er mer delt. De politiske partiene er følsomme barometre. Arbeiderpartiet er varsomme med å mene for mye. Det er jo alltid for flere boliger, men det er valg til høsten og man bør helst være på lag med egne innbyggere. Venstre synes det er for høyt og for massivt, og mener dessuten at Gamle Sandvika trenger en mer detaljert plan enn den som foreligger. Høyre er splittet. Noen mener dette er løsningen, andre mener det blir for høyt.

Spørsmålet er selvsagt om de som mener 19 etasjer er for høyt har et poeng? 19 etasjer er høyt. Vindforholdene rundt slike bygninger kan ofte være så brysomme at hele strøk blir begredelige. Jo lenger nord man kommer desto lavere står solen, og derfor blir mikroklimaet tilsvarende komplisert.

I Sandvika betyr 19 etasjer at bygningene blir like høye som naturen rundt, som Jongskollen, som når 75 meter over havet. Til sammenligning rager tårnet på Bærum Rådhus 33 meter over vannet. Barcode-rekken i Oslo har bare to hus som er like høye, og Barcode-prinsippet sikrer dessuten at det blir luft mellom bygningene. I Sandvika blir ikke det tilfelle. Kombinasjonen av høye hus og liten avstand mellom dem gir dårlige lysforhold nedover i etasjene, og derfor blir det heller ikke lovlig å ha boliger i de nederste seks etasjene. Hva slags by er det som vokser frem med en slik inndeling mellom bolig og næring?

Jeg har vært på vandring i hukommelsens irrganger i håp om å finne eksempler på gode og interessante byer som har en slik struktur som Nye Sandvika vil få. Jeg fant ingen. Det betyr ikke at denne planen er dårlig. Men det betyr at Bærum kommune står overfor en enorm utfordring.

Det rare med denne «områdeplanen» er at den er full av vakre løfter om byliv og urbanitet, miljø og bærekraft, uten at den er akkompagnert av en skikkelig uttegning av hva man mener vil være «fremtidsrettet by». Derfor er det ekstra rart at så mange er så begeistret. Hva er det egentlig de stemmer for? Dette blir teknisk; men Bærum kommune har altså ikke laget en tradisjonell reguleringsplan, men en plan–en «områdeplan» som gjør at neste skritt blir en ren byggesak for hvert enkelt bygg.

Gjennom disse byggesakene skal kommunen regulere frem det som blir Norges tetteste småby, og de bør ikke feile.

Jeg undres om Bærum kommune heller burde ha valgt en annen oppskrift. Den kunne bedt grunneierne organisere seg i et felles selskap, så avholdt en arkitektkonkurranse med store krav til både helhet og detaljer. Så kunne politikerne valgt det forslaget som de syntes var best. Det sikrer to i utgangspunktet motstridende ambisjoner: økonomisk rasjonell utbygging og demokratisk kontroll. Slik ble Tjuvholmen til.

Alle andre små stasjonsbyer rundt Oslofjorden vil ta sine valg avhengig av hva utfallet blir i Sandvika. Heldigvis har Bærum kommune en flink plansjef og mange gode medarbeidere, det peker i riktig retning. Spørsmålet er om utbyggerne er like interessert i byutvikling, som de er i egne inntekter, og om de er verdige den oppgaven de nå har fått.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Etterbørs Arkitektur
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer