Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Adm.dir. Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm. Foto: Mikaela Berg
Adm.dir. Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm. Foto: Mikaela Berg les mer

Bøker

Cappelen Damm stevner Konkurransetilsynet

Fortsatt uenig i millionbot.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forlagskonsernet Cappelen Damm fikk tidligere i år en endelig bot på 9,1 millioner kroner av Konkurransetilsynet.

Betent bokstrid

  • Reitan Convenience varslet i 2014 Konkurransetilsynet og utløste en razzia hos Aschehoug, Gyldendal Cappelen Damm og Schibsted Forlag (nå Vigmostad & Bjørke). Det ble beslaglagt dokumenter og elektronisk materiale, deriblant mobiltelefonene til flere av toppsjefene i forlagene.
  • Bakgrunnen var konflikten mellom Reitan-eide Interpress og den forlagseide stordistributøren Bladcentralen. Den handler om retten til å distribuere bøker og blader.
  • Tidligere har Interpress distribuert forlagenes bøker, men i mars 2014 fikk Reitan-selskapet beskjed om at det ikke lenger fikk distribuere forlagenes bøker.
  • I juni 2016 sa Konkurransetilsynet at deres foreløpig vurdering «er at samarbeidet har hatt til formål å begrense konkurransen i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid i konkurranseloven § 10».

  • 22. mars 2017 kom meldingen om at tilsynet ilegger de fire forlagene til sammen 32 millioner kroner i gebyr for ulovlig samarbeid. Aschehougs (9,66 mill), Cappelen Damm (9,1 mill), Gyldendal (7,88 mill) og Vigmostad & Bjørke, tidligere Schibsted (4,56 mill).

Vis mer

Konkurransetilsynet mener forlaget, sammen med Gyldendal, Aschehoug og Schibsted Forlag (som nå er kjøpt av Vigmostad & Bjørke, journ.anm), drev med en kollektiv boikott av distributøren Reitan Convenience og Interpress.

Vil stevne

I en pressemelding tirsdag skriver Cappelen Damm at de vil stevne Konkurransetilsynet. 

«Forlaget er, etter en grundig gjennomgang av vedtaket sammen med sine juridiske rådgivere, uenige i de faktiske og juridiske vurderinger Konkurransetilsynet har gjort. Grunnen til dette er blant annet at Cappelen Damm siden 2008 ikke hadde hatt distribusjon gjennom Interpress, og selskapet har dermed heller ikke hatt noen foranledning til å delta i en påstått kollektiv boikott rettet mot Interpress».

Uriktig forståelse

I en uttalelse sier konsernsjef Tom Harald Jenssen at Cappelen Damm mener å ha dokumentert at man ikke deltok i en kollektiv boikott.

– Konkurransetilsynets begrunnelse for å ilegge Cappelen Damm en bot er, etter vår mening, basert på uriktig forståelse av faktiske forhold og hendelsesforløp. Vi tar derfor ut stevning for Oslo tingrett for å få vedtaket opphevet, sier han.

Konkurransetilsynet tar stevningen til etterretning.

– Konkurransetilsynet har registrert at Cappelen Damm har tatt ut stevning for rettslig overprøving av tilsynets vedtak. Cappelen Damm er i sin fulle rett til å bringe saken inn for domstolen, og tilsynet tar dette til etterretning, sier juridisk direktør i Konkurransetilsynet Karin Stakkestad Laastad.

Etterbørs Konkurransetilsynet Gyldendal Schibsted Interpress Tom Harald Jenssen Bøker
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.