Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Administrerende direktør Erik Harrell i Kahoot feiret nylig 50 millioner månedlige aktive brukere med egen Kahoot, kake og kaffe. Foto: Hanna Kristin Hjardar
Administrerende direktør Erik Harrell i Kahoot feiret nylig 50 millioner månedlige aktive brukere med egen Kahoot, kake og kaffe. Foto: Hanna Kristin Hjardar les mer

Teknologi

Kahoot trenger mer penger – henter 80 mill. kroner

Det populære quiz-spillet fyller på kassen for å kunne erobre verden og betale regningene. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kahoot får inn ytterligere ti millioner dollar i kapital fra investorer bare ti måneder etter at selskapet sist hentet en tilsvarende sum. Det tilsvarer 80,9 millioner kroner etter dagens kurs.

Selskapet verdsettes nå til cirka 387 millioner kroner – før det har begynt å tjene penger.

– Vi visste vi måtte hente mer penger allerede da. Så dette er i tråd med planene våre, sier administrerende direktør Erik Harrell i Kahoot. 

Kahoot lar brukerne lage og dele quizer, er blitt et viktig læringsverktøy i skoler verden over og har nå over 50 millioner månedlig aktive brukere.

Tunge investorer

It-giganten Microsoft og venturefondene Northzone og Creandum er selskapene som investerer. I tillegg investerer en rekke privatpersoner.

– De tre står til sammen for den største enkeltsummen. Men majoriteten av pengene kommer fra private investorer, sier Harrell.

Kahoot! as

 • Kahoot er et quiz-spill som ofte blir brukt i læringsøyemed ved at en lærer eller elevene selv lager en quiz med spørsmål om temaet klassen jobber med.
 • Stiftet i 2011 under navnet Mobitroll av NTNU Technology Transfer, Johan Brand, Jamie Brooker, Åsmund Furuseth og Morten Versvik. Ble lansert som Kahoot i august 2013.
 • I stor grad bygget på arbeidet til spillteknologiprofessor Alf Inge Wang ved NTNU.
 • Til sammen er det investert 43,5 millioner dollar i selskapet.
 • Hadde i mars 70 millioner brukere i måneden – opp 75 prosent på ett år.
 • Har et mål om inntekter på to millioner dollar og 100 millioner aktive brukere i løpet av 2018.
 • Tidligere ledet av Johan Brand, men Eric Harrell tok over i september 2016. Åsmund Furuseth ledet selskapet fra 2013 til 2014 og har nå tatt over igjen.
 • Har rundt 50 ansatte.
Største eiere, mars 2018:
 • Northzone VII lp: 14.8 prosent
 • Datum Invest as; 12,8 prosent
 • Creandum III lp: 10,4 prosent
 • Eilert Hanoa: 9,5 prosent
 • Microsoft Venture: 6,6 prosent
 • Morten Versvik: 5,1 prosent
Vis mer

Et venturefond er et fond som investerer i oppstartsselskaper som gjerne har kommet seg gjennom den helt tidlige fasen, men nå skal vokse.

Partner Fredrik Cassel i Creandum sier de har langsiktige planer i Kahoot.

– Denne uken er det ni år siden vi investerte i Spotify og vi eier fortsatt. I selskapene som utvikler seg bra, har vi ikke noen hast med å komme oss ut. Vi ser det på samme måte i Kahoot. Vi er fortsatt i begynnelsen av denne reisen, sier Cassel.

Harrell ønsker ikke å opplyse om hvem de private investorene er.

Får mer tid til å begynne å tjene penger

Om og hvordan Kahoot kan kommersialiseres er det sentrale spørsmålet for selskapet i tiden som kommer.

– Vi hadde ingen inntekter i fjor, sier Harrell.

Og fortsetter:

– Dette gir oss mer tid og lar oss investere mer enn før. 

Selskapet kan kun vise til en omsetning på litt over fire hundre tusen i 2016, og et driftsunderskudd på over 15 millioner. 

På kort sikt er planen å få bedrifter til å betale for å bruke Kahoot. På lang sikt er planen å tjene penger på å la selskaper promotere seg mot klasserommene ved å lage quizer lærere kan velge i, samt starte en markedsplass for kjøp og salg av ferdigutviklede og velgjorte quizer.

Pengene selskapet nå får inn skal blant annet brukes på å utvikle bedriftsversjonen som etter planen skal lanseres innen utgangen av året. I tillegg er selskapet i betafasen på en mobilapp av Kahoot som skal gjøre det enklere å bruke quizene til blant annet lekser i skolen.

– Vi satser på å lansere mobilappen til skolestart, sier Harrell.

De ansatte i Kahoot tester kunnskapene sine om Dagens Næringsliv i en egenutviklet quiz, kalt en kahoot. Helt til venstre står administrerende direktør Erik Harrell. Lengst til høyre står medgründer Åsmund Furuseth. DNs journalist deltok også i quizen, men kom ikke engang på pallen.  Foto: Hanna Kristin Hjardar

Verdsettes til 387 millioner kroner

Totalt har investorer nå skutt inn 22,5 millioner dollar i selskapet, 182 millioner kroner etter dagens kurs.

At investorene har tro på at Kahoot skal kunne bli en pengemaskin gjenspeiles i verdsettelsen.

Harrell ønsker ikke å opplyse om hva selskapet verdsettes til eller hvilke eierandeler de nye investorene får, men antallet utstedte aksjer i fjorårets emisjon tilsier at selskapet nå verdsettes til 48 millioner dollar, tilsvarende 387 millioner kroner. Det baserer seg på at også denne emisjonen skjer til samme verdsettelse som i fjor, noe partner Tellef Thorleifsson i Northzone bekrefter.

Northzone går inn med litt over ti millioner kroner i den seneste emisjonen. Thorleifsson sier det har vært bevisst å prioritere produkt og vekst foran kommersialisering.

– Og nå begynner det for fullt i høst, sier han.

Før den siste emisjonen var Northzone og Creandum de største eierne med henholdsvis 19 og 13 prosent av aksjene. Gründerne Jamie Brooker og Johan Brand eier ni prosent hver.

Plukket ut av Disney

DN skrev nylig at Kahoot er plukket ut til å være med i underholdningsgiganten Disneys akseleratorprogram, som skal hjelpe oppstartsselskaper opp og frem. Som en del av programmet investerer Disney også en ukjent sum penger i Kahoot. Pengene fra Disney er regnet inn i de ti millionene selskapet nå tar inn, men ikke en del av den samme investeringsrunden. Disneys program har i tillegg blitt et sted mediekonsernet gjerne speider etter mulige, fremtidige samarbeidspartnere.

 – Vi ser på mulighetene det kan gi oss, men vi kan ikke si noe mer på dette tidspunktet, sier Harrell.(Vilkår)

Etterbørs Erik Harrell Kahoot Microsoft Northzone Disney Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.