Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Norske Huddly leverer kameraene til Googles nye videokonferanseløsning. – En unik avtale, sier administrerende direktør Jonas Rinde. Foto: Gunnar Blöndal
Norske Huddly leverer kameraene til Googles nye videokonferanseløsning. – En unik avtale, sier administrerende direktør Jonas Rinde. Foto: Gunnar Blöndal les mer

Teknologi

Google kjøper norsk kamera fra Tandberg-utbryter: – En unik avtale

Norske Huddlys kamera skal brukes i Googles nye videokonferanseløsning. Avtalen kan være verdt nærmere 49 milliarder kroner for den amerikanske søkemotorgiganten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Dette er en unik avtale. Google tar en kalkulert risiko ved å velge en vekstbedrift som oss, men har tro på verdien kameraet vårt vil gi dem, sier administrerende direktør Jonas Rinde i Huddly om hvordan avtalen mellom hans fire år gamle norske videoselskap og et av verdens største teknologifirma de siste 19 årene gikk til.

Tirsdag kveld annonserte Google sin nye videokonferanseløsning G suite, teknologigigantens nye fremstøt i videokonferansemarkedet. Pakken består av Googles egen mikrofonhøyttaler, en prosessor fra det kinesiske pc-konsernet Asus og det lille smartkameraet Huddly GO – produsert av den norske Tandberg-utbryteren Huddly.

Google valgte det norskproduserte kameraet på bekostning av sine langvarige samarbeidspartnere i det markedsledende sveitsiske selskapet Logitech, som leverte kameraet til Googles forrige konferanseløsning, Chromebox for Meetings.

Milliardsalg

G Suite bygger på Googles eksisterende videokonferanse-app Hangout, som brukes av over tre millioner bedrifter verden over, ifølge Google selv.

Dersom hver av disse bedriftene skulle bestemme seg for å investere utsalgsprisen på 1.999 dollar i en G Suite-løsning, kan pakken ha et potensielt marked på rundt seks milliarder dollar, eller nærmere 49 milliarder kroner, for Googles del.

Rinde kan i henhold til avtalen selskapet har inngått med Google ikke si noe om den økonomiske gevinsten avtalen vil ha for Huddly. I fjor endte selskapet med et negativt resultat før skatt på 6,4 millioner kroner.

– Det er to sider av enhver avtale, men dette er helt klart en bra avtale for begge parter. Dette blir et kvalitetsstempel for oss, samtidig som det skaper verdi for Google også, i at de får innovasjonen vår i sitt produkt, sier Rinde.

Dette er Googles nye videokonferanseløsning The Meeting Room, by G suite. Huddly leverer kameraet i pakkeløsningen. Foto: Google

Hentet til teknologimekka

Google tok kontakt med Huddly på starten av året for å forhøre seg med potensialet i selskapets nye kamera.

– De var interessert i programmeringsgrensesnittet vårt. Softwaren i kameraet er vår spesialitet, som oppdateres automatisk over tid gjennom skyteknologi, lik en Tesla. Det var dette Google ville bygge sin egen software oppå, sier Rinde.

Kameraet Huddly produserer er et lite, men teknologisk avansert kamera med 4K-oppløsning, tilsvarende fire ganger normal hd. Kameraet har innebygget software som blant annet gjør det i stand til å skille mellom mennesker og andre objekter i et rom, gjøre om informasjon som står skrevet på tavler og whiteboards til digitale filer, og å vise tre forskjellige bildestrømmer samtidig fra en og samme linse.

En av funksjonene til Huddly Go er å vise tre videostrømmer fra ett og samme kamera. For eksempel kan kameraet vise både alle deltagerne i en konferanse og hva som skrives på en tavle lenger unna, samtidig. Foto: Huddly

Samtalene førte til at Google fløy Huddly-teamet ned til hovedkvarteret Googleplex i teknologimekkaet Silicon Valley i California.

– De testet oss, sier Rinde om hva som foregikk under Google-besøket.

Tydeligvis må Huddly ha bestått testen.

Huddly

  • Startet som Kubicam i 2013 av Anders Eikenes og Stein Ove Eriksen, begge med bakgrunn fra Tandberg og Cisco. Har kontorer på Skøyen i Oslo, og over 50 ansatte.
  • Omsatte i 2017 for 16 millioner kroner. Selskapet gikk 44 millioner kroner i minus.
  • Produserer et lite videokamera som strømmer høykvalitetsvideo.
  • Har totalt hentet over 240 millioner kroner i investeringer. Verdsatt til 575 millioner kroner ved siste emisjon på 80 millioner kroner i desember 2017.
  • Blant eierne er Trond Riiber Knutsen, Staff Finans, Mertoun Capital og Graham Williams.
Vis mer

Varierende avtaler

Partner Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har bred erfaring med forretningsavtaler innenfor teknologisektoren, og sier det finnes flere avtalemodeller som er vanlige mellom store internasjonale aktører og mindre underleverandører.

– Det beste er hvis man har laget en modell hvor underleverandøren får betalt per distribuerte eller solgte enhet, men det er det ikke alltid man får forhandlet frem, sier han på generelt grunnlag.

Espen Tøndel, partner i Simonsen Vogt Wiig. Foto: Linda Næsfeldt

Han nevner også lisensmodeller der det betales for gitte kvanta solgte enheter, eller modeller som baserer seg på et engangsvederlag.

– Slike vederlag er det minst attraktive, da man ikke får med seg verdistigningen ens produkt er med å bidra til, sier Tøndel.

Han sier styrkeforholdet mellom partene ofte er avgjørende for hva slags avtaler som forhandles frem.

– Dersom man får forhandlet frem betaling per enhet, beregnes det i prosenter eller faste beløp?

– Det varierer. Det vil som regel være et nominelt lisensbeløp, sier Tøndel.

Sender tusenvis av kameraer

Verdifullt blir det for Huddly uansett, sier seriegründer Anders Brandt i investeringsfondet Idekapital Fund 1, som også er privat investor i Huddly.

–Dette vil jeg tro kan bli verdidrivende, ja. Det tror jeg vi kan si, sier Brandt.

Han betegner det som kjempestort at en amerikansk gigant har valgt å samarbeide med en liten norsk bedrift.

– Det er ikke ofte vi får til sånt i Norge. Ofte selger vi selskapene våre, men denne gangen selger man altså produktet i en tidlig fase, sier Brandt.

Rinde kan i henhold til avtalene med Google ikke opplyse nøyaktig hvor stort volum kameraer de har sendt ut fra Norge til Google, men bekrefter at antallet er stort.

– Vi har allerede sendt ut tusentalls kameraer i måneden fra Norge, som er produsert her, sier Rinde.

Huddly GO

  • Et teknologisk avansert kamera med innebygd software.
  • Kameraet har en 120 graders vidvinkellinse, og funksjoner som blant annet gjør den i stand til å skille mellom mennesker og andre objekter i et rom, gjøre informasjon fra tavler om til digitale filer og mulighet til å vise tre forskjellige bildeutsnitt samtidig fra en og samme linse.
  • Nå arbeider Huddly med å bygge andre- og tredjegenerasjonskameraer. Andre generasjon skal tilføre en langt bedre bildebrikke, mulighet for støykansellering og seks meter lydrekkevidde. Tredje generasjon skal etter planen ha IOT-teknologi, som kjennetegnes av et nettverk av elektronikkprodukter som gjennom sensorer, nettverk og programvare er i stand til å koble seg til og utveksle data med hverandre.
Vis mer

Dobler bedriften

Huddly planlegger nå å bruke Google-avtalen som et springbrett, og er ifølge Rinde i samtaler med andre aktører på markedet.

Selskapet som ble startet i 2013 av de tidligere Tandberg-ansatte Anders Eikenes og Stein Ove Eriksen har de siste årene hentet over 160 millioner kroner i investeringer som oppstartsselskap.

Senest i april hentet de 85 millioner kroner fra investorer. Ifølge Rinde har selskapet satt seg mål om å ta en ny runde med investorer innen året er omme.

– Det er en investering man normalt bare henter én gang i året, men dette blir årets andre runde for vår del, sier han.

Etter planen skal selskapet doble antall ingeniører og utviklere. Selskapet har totalt 45 ansatte, hvorav 35 er ingeniører. Det skal nå bli 70, forteller Rinde.

– Google-avtalen gjør oss i stand til å hente mer penger for å utvide virksomheten vår. Vi girer opp, og må gi gass. Vi kan ikke bare sitte stille og tenke at dette er en automatisk suksess, sier han.(Vilkår)

Etterbørs Huddly Video Google Jonas Rinde Kamera Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.