- 1 Rapporter: Ansatte tisser på flasker av frykt for å ikke nå målkravene
- 2 - Det er svimlende billig. Løp og kjøp!
- 3 Swaziland bytter navn
- 4 Ta tacoen tilbake
- 5 Trump: – Oljeprisen er kunstig veldig høy
- 6 Varsler erstatningsstorm mot flyselskaper
- 7 - Dette er en utvikling jeg ikke liker
- 8 Interessen for sykkelritt stuper
- 9 Hvem i himmelens navn har sluppet reven Røkke inn i hønsegården Odfjell Drilling?
- 10 Dette er de mest populære studiene i Norge
Mest sett på DNtv nå
– Rart det er lov på norske veier
17.04.2018 08:27Slik kan du sjekke solforholdene på visning
11.04.2018 12:08Dette er de vanligste spørsmålene om fastrente
20.04.2018 14:48– Det er jo guttedrømmen da, å bli politi
19.04.2018 12:50Proffe sykkelben? Barber leggene!
19.04.2018 07:42Meretes utvalgte: Køfri riesling
18.04.2018 08:28Familie- og barnefilmen «Ekspedisjon Knerten», som er basert på forfatter Anne-Cath. Vestlys eventyrfigur, er sett av nærmere 150.000 besøkende siden premieren i november i fjor.
På forhånd hadde Medietilsynet, som har ansvaret for å sette aldersgrense på alle filmer som skal vises på kino i Norge, satt aldersgrense «tillatt for alle». Men tilsynets representant hadde ikke fått med seg scenen som blir spilt av etter rulleteksten i familiefilmen.
I klippet gir moren i filmen «en solid ørefik til sin egen sønn», heter det i beskrivelsen fra Medietilsynet. Ifølge kinogjengere, som tipset filmdistributøren første gang, blir heller ikke episoden forklart noe ytterligere for publikum før kinolerretet går i svart.
«Denne lille dramatiske hendelsen gir grunnlag for å vekke uro hos yngre barn. Vi vil derfor anmode om at dere fjerner dette klippet for å bidra til å sikre at små barn ikke blir skremt», skriver Medietilsynet i en epost til filmdistributøren Nordisk Film.
Høyere aldersgrense – reduserte inntekter
I svaret til Medietilsynet, beskriver direktør Morten Christoffersen i Nordisk Film Distribusjon scenen som «slapstick» – en betegnelse som ofte brukes når overdreven vold brukes i komiske innslag.
Han understreker samtidig at de har tatt Medietilsynets oppfordring og bedt alle kinoer som viser filmen om å fjerne sekvensen.
–Vi gjør ikke en vurdering av innhold og sensur på en film, men stoler på Mediatilsynets vurdering på dette området. Når vi fikk henvendelsen følger vi selvfølgelig deres råd, sier Christoffersen.
Filmens produsent Jan Petter Dickman i Paradox Produksjon sier det var viktig for dem at «Knerten»-filmen fikk aldersgrense «tillatt for alle». En høyere aldersgrense hadde betydd færre kinobesøkende, og dermed reduserte inntekter.
– Vi stolte på Medietilsynets kompetanse, og da vi ikke hørte etter sensuren tenkte vi at det gikk fint. Hadde vi fått beskjed fra dem om at klippet ville føre til høyere aldersgrense, hadde vi fjernet det på forhånd. Vi ville aldri i verden sendt ut en film som ikke var «tillatt for alle», sier Dickman.
Han sier det var Nordisk Film som fikk den første tilbakemeldingen om klippet fra en bekymret mor som fortalte at barnet hennes syntes scenen var skummel.
– Det var ikke en tilbakemelding vi ønsket oss, og vi henviste henne derfor til Medietilsynet. Vi ønsker ikke at en «Knerten»-film skal være ubehagelig for barn. Det er stikk i strid med hva vi ønsker, sier Dickman.
Innrømmer feil
Rådgiver på film og brukertrygghet i Medietilsynet, Ove Wathne, beskriver «Knerten»-saken som beklagelig.
– Det skjer egentlig aldri. Filmen var egentlig ferdig, og hele denne saken bunner i at vi var for lite oppmerksomme. Hadde vi sett dette klippet på forhånd, så hadde filmen fått en høyere aldersgrense. Siden vi hadde gjort feilen, følte vi det var lettere å ha en dialog med distributøren om å fjerne scenen, sier Wathne.
Han mener sekvensen etter rulleteksten skilte seg veldig fra tonen i resten av filmen.
– For voksne skulle det være en «slapstick»-voldsscene. Men reaksjonen vi fikk fra publikum var at den virket skremmende for små barn, sier Wathne.(Vilkår)