Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Slik kan den gamle siloen ved havnen i Kristiansand bli seende ut i 2021 dersom intitiativtagerne klarer å få finansiert prosjektet til 530 millioner kroner. Illustrasjon: Mestres Wåge Arquitectes/MX_SI Architectural Stu
Slik kan den gamle siloen ved havnen i Kristiansand bli seende ut i 2021 dersom intitiativtagerne klarer å få finansiert prosjektet til 530 millioner kroner. Illustrasjon: Mestres Wåge Arquitectes/MX_SI Architectural Stu les mer

Kunst

Byr 50 millioner for å stanse kunstmuseum

Netthandelen-eier Einar Øgrey Brandsdal legger 50 millioner kroner på bordet i et forsøk på å stanse planene om et kunstmuseum i Kristiansand. – Useriøst, sier byens ordfører, og kommunen avviste fredag budet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Planene om et kunstmuseum i den gamle siloen ved havnen i Kristiansand der milliardær Nicolai Tangens kunstsamling skal vises frem, kan ha fått et skudd for baugen.

– I dag har jeg gjort noe spinnvilt.

Slik innleder gründer og netthandeleier Einar Øgrey Brandsdal (42) en melding til sine venner på Facebook denne uken.

– Jeg har lagt inn bud på siloen i Kristiansand.

Men fredag avviste Kristiansand havn budet fra Brandsdal med henvisning til at det for tiden, med planer om Kunstsilo, er uaktuelt å selge siloen til utenforstående.

På kokepunktet

De siste ukene har debatten rundt Kunstsiloen i Kristiansand nådd en temperatur ellers sindige sørlendinger sjelden opplever. Planene om en ombygging av den gamle siloen til kunstmuseum, med en pris på minst 530 millioner kroner, har virkelig satt sinnene i kok.

Øgrey Brandsdal har vært svært kritisk til sentrale tilhengere av siloen, med ordfører Harald Furre, eksordfører Arvid Grundekjøn og den London-baserte investoren Nicolai Tangen i spissen.

Tangen har stilt en omfattende samling moderne kunstverk til en anslått verdi på nærmere 200 millioner kroner til disposisjon for Sørlandets Kunstmuseum og Kunstsiloen. Han bidrar også med 30 millioner kroner til selve bygget, i tillegg til at han betaler brorparten av museumsdirektørens lønn.

Men Brandsdal og hans tilhengere mener museet vil koste betydelig mer enn 530 millioner, at anslaget for antall besøkende på 150.000 i 2022 er fullstendig urealistisk og at regningen til slutt kan ende opp hos skattebetalerne i Kristiansand.

Motstanderne av siloen reagerer også på at styret i Cultiva, en kulturstiftelse med formål å støtte tiltak for barn og unge, mot administrasjonens opprinnelige anbefaling har bevilget 100 millioner kroner til siloen. Tidligere Høyre-statsråd Ansgar Gabrielsen er styreleder for stiftelsen.

Til uken skal fylkestinget i Vest-Agder ta stilling til en søknad om 25 millioner kroner til siloen. Trolig blir det et flertall for å bevilge beløpet, men med en klar forutsetning om at Nicolai Tangen må bidra med betydelig mer penger enn han har gjort til nå.

Einar Øgrey Brandsdal byr 50 millioner i et forsøk på å stoppe kunstsiloplanene i Kristiansand. Foto: Tomm W. Christiansen

Vil heller ha akvarium

Øgrey Brandsdal har tatt til orde for at silotomten heller bør huse et akvarium.

I regnestykket fra kunstmuseet legges det opp til at havneselskapet i Kristiansand skal selge siloen for 15 millioner kroner. Brandsdal mener eiendommen er verd betydelig mer.

Nicolai Tangen og Kunstsiloen

  • Nicolai Tangen (51), opprinnelig fra Kristiansand, etablerte Ako Capital i London i 2005. De 67 ansatte forvaltet ved årsskiftet snaut 100 milliarder kroner. Tangen har bachelorgrad i økonomi og en master både i kunsthistorie og sosialpsykologi. Han etablerte den veldedige stiftelsen Ako Foundation i 2013 og gir nå ytterligere 450 millioner kroner til denne stiftelsen.
  • Ako Foundation støtter tiltak innen utdannelse og kunst og bidrar mer penger til alt fra Jamie Oliver Food Foundation, London School of Economics, den amerikanske prestisjeskolen Wharton (der han selv studerte økonomi) og kunstakademiet Courtauld i London (der Tangen tok en master i kunsthistorie) til Strømmestiftelsen og Ako Kunststiftelse i Kristiansand.
  • Ako Kunststiftelse er opprettet i forbindelse med planene om å totalrenovere en gammel kornsilo på Silokaia i Kristiansand. Når den står ferdig i 2021 med en pris på 530 millioner kroner pluss moms, skal den blant annet huse Tangens unike samling av norsk og nordisk kunst fra perioden 1920 til 1990. Samlingen vil i 2021 etter planen omfatte rundt 2000 verk til en verdi på nærmere 200 millioner kroner.
  • Kunstsiloprosjektet har møtt sterk motstand lokalt. En forutsetning for realisering av prosjektet er at Vest-Agder fylkeskommune bidrar med 25 millioner kroner. Etter en omfattende debatt vedtok fylkestinget tirsdag å bevilge beløpet.
Vis mer

Budet fra Brandsdal onsdag kveld forutsetter omregulering av silotomten fra kultur til boligformål, at siloen, som er vurdert å være verneverdig, kan rives og at det kan bygges 10.000 kvadratmeter bolig på tomten. Videre lover Brandsdal at et eventuelt overskudd skal komme barn og unge i Kristiansand til gode.

Harald Furre (H), som er en varm forkjemper for museet, sier til DN at siloen ikke er et objekt som ligger ute for salg på det frie markedet.

– Det vil komme et svar fra Havnevesenet på dette i løpet av dagen, som vil gå på at dette budet burde avvises, sier han.

Hva syns du om budet fra Brandsdal?

– Jeg syns det er særdeles useriøst fra Brandsdals side. Å fremme et bud med akseptfrist på under en uke, som baserer seg på at kommunen skal garantere at eiendommen reguleres til boliger, viser en total mangel på forståelse for hvordan fellesskapet styres og hvordan en kommune forvalter sine verdier.(Vilkår)

Etterbørs Kristiansand Einar Øgrey Brandsdal Sørlandets Kunstmuseum Harald Furre AKO Capital Kunst
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.