Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gunnar Evensen i Get og TDC Norge og Morten Aass i MTG Norge, her i forbindelse med at fusjonen mellom selskapene ble annonsert 1. februar. Foto: Mikaela Berg
Gunnar Evensen i Get og TDC Norge og Morten Aass i MTG Norge, her i forbindelse med at fusjonen mellom selskapene ble annonsert 1. februar. Foto: Mikaela Berg les mer

Medier

Tv-fusjon i vasken

Kampen om det danske telekonsernet TDC spisser seg til. Det kan føre til at norske Get også kommer i spill. Et konsortium er i ferd med å overta det danske selskapet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det danske teleselskapet TDC, som eier Get, trekker seg fra milliardavtalen med TV3-eier MTG. Det skjer noen dager etter at det ble kjent at et konsortium la inn et bud på hele TDC med et krav om at tv-fusjonen skulle avvikles.

Mandag økte konsortiet budet på TDC med noen kroner til 50,25 kroner per aksje. Før budet ble kjent ble TDC-aksjen handlet til rundt 37 kroner.

Og nå anbefaler TDC-styret å akseptere budet.

TV- og aksjekamp

Frierne høynet prisen på TDC etter rykter om at den svenske telegiganten Telia ville kjempe om det danske telekonsernet.

Mandag formiddag bekreftet Telia i en børsmelding om at de har undersøkt et eventuelt kjøp av TDC, men at det «ikke nå foregår noen diskusjoner med TDC om potensielt oppkjøp», heter det i meldingen.

Noen timer før sendte Modern Times Group (MTG) en pressemelding om at styret i TDC trekker sin anbefaling av den allerede underskrevne avtalen om fusjon mellom selskapene.

Slik var tv-transaksjonen planlagt

 • TDC Group annonserte 1. februar at de ville gå sammen med MTG Nordic Entertainment og MTG Studios.
 • Transaksjonen innebar at teleselskapet TDC Group, som i Norge er mest kjent som eier av Get, ville kjøpe ut mediedivisjonene fra MTG.
 • I Norge ville dette sørget for at Viaplay og Viafree, tv-kanaler som TV3, Viasat 4, TV6, Viasport og Viasat Film, men også radiokanaler som P4 og P5, ble del av det nye selskapet.
 • Transaksjonen verdsatte medievirksomheten MTG Nordics til 19,55 milliarder svenske kroner.
 • TDC skulle betale 3,3 milliarder svenske kroner I cash til MTG. Resten av oppgjøret var planlagt å skje i form av aksjer i TDC.
 • MTG skulle motta 308,9 millioner TDC-aksjer, som MTG ville dele ut til sine aksjonærer.
 • MTG-aksjonærene ville som følge av dette ha eid 28 prosent av TDC Group.
 • Det nye MTG- og TDC-selskapet ville hatt 10.000 ansatte i Sverige, Danmark, Norge og Finland, en omsetning på 30,6 milliarder danske kroner og et resultat før avskrivninger (ebitda) på 9,6 milliarder danske kroner.

Kilde: MTG og TDC

Vis mer

Det betyr at avtalen mellom selskapene om å danne en ny nordisk tv- og telegigant går i vasken.

Get-eier TDC annonserte 1. februar at de gikk sammen med TV3- og Viaplay-eier MTG for å samle sine porteføljer av mobil-, bredbånd- og tv-tjenester, tv-innhold, tv-kanaler og strømmetjenester i Norden.

– Vi har ingen kommentarer til dette nå, skriver direktør for samfunnskontakt Øyvind Husby i Get til DN i en tekstmelding.

Hevder Telia velter avtalen

Ifølge den svenske avisen Dagens Industri skal årsaken til at avtalen går i vasken være at Telia er i samtaler med TDC om et mulig oppkjøp av selskapet.

En avtale som skal være verdt nærmere 80 milliarder kroner, ifølge DIs kilder.

TDC bekreftet mandag at årsaken til at de trekker seg fra MTG-fusjonen er at de er blitt kontaktet av en budgiver.

«TDC er blitt kontaktet av en budgiver vedrørende alle aksjer i TDC. TDCs ledelse har intensjon om å kalle tilbake sin anbefaling av transaksjonen med MTG vedrørende MTGs Nordic Entertainment og Studios forretning, hvis et slikt overtagelsestilbud blir fremsatt», skriver TDC i en børsmelding, gjengitt av Børsen.dk.

DN skrev fredag hvordan TDC umiddelbart etter offentliggjøringen av MTG-ekteskapet fikk nye friere på døren.

Forrige onsdag la et konsortium bestående av de danske pensjonsfondene PFA, ATP og PKA, samt australske Macquarie, inn et bud på TDC på 47 til 48 kroner per aksje.

TDC

 • TDC er Danmarks svar på Telenor. Selskapet ble etablert i 1882.
 • Selskapet er Danmarks største teletilbyder.
 • I Norge eier TDC kabel-tv-selskapet Get og har tele- og mobilvirksomheter i Norge.
Vis mer

Det var ti kroner høyere enn sluttkursen TDC-aksjen hadde hatt samme dag, noe som verdsatte selskapet til rundt 38 milliarder danske kroner.

TDC-kursen stiger

Etter tilbudet fra de danske pensjonsfondene og Macquarie forrige onsdag har TDC-aksjen skutt opp med 20 prosent, skriver Børsen.dk.

Mandag styrket aksjen seg ytterligere 5,9 prosent, etter at MTG annonserte nyheten om den potensielt avlysningen av fusjonen.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities påpeker at antallet vellykkede fusjoner mellom tv-kanaler og produsenter som MTG og teleselskaper som TDC er få i tallet.

– Selv om fusjonen med MTG gir noen skalasynergier og bidrar til at TDC får større kontroll over måten de distribuerer innhold på, er det få eksempler på telefonselskaper som har kjøpt opp selskap som produserer innhold og skapt merverdi. Unntaket er britiske BT, sier Trondsen.

Henriette Trondsen. Analytiker i Arctic Securities. Foto: Privat

Hun legger til at hun tror fusjonen mellom TDC og MTG i teorien kunne redusert sjansen for et bud fra Telia, blant annet fordi Telia har enkelte overlappende eierinteresser med MTG i Sverige.

Ønsker seg Get

Analytiker Thomas Health i Danske Bank tror konsortiet vinner kampen om TDC, men utelukker ikke at Telia kan få kjøpt biter av TDC. Og da spesielt de norske virksomhetene.

I Norge eier TDC kabel-tv-selskapet Get. Samtidig har det danske selskapet en omfattende bredbåndvirksomhet og mobiltjeneste i Norge.

– Hvis konsortiet vil selge virksomheten i Norge er Telia interessert, sier Health.

Konsortiet har uttalt at de vil satse på utbygging av bredbånd i Danmark.

Netflix-konkurrent

Fusjonen mellom MTG og TDC ville samle en stor del av verdikjeden i tv-bransjen i ett og samme selskap, fra produksjon av tv-program til distribusjon og kringkasting.

Det skulle bli byggverket til en nordisk konkurrent mot amerikanske strømmetjenester som Netflix, HBO og Amazon.

Transaksjonen var verdsatt til 3,3 milliarder svenske kroner og 308,9 millioner TDC-aksjer, som skulle gå til aksjonærer i MTG.

Nå, i underkant av to uker etter at konsernsjef Pernille Erenbjerg i TDC presenterte fusjonen, ser hele avtalen nærmest død ut.(Vilkår)

Etterbørs Tv MTG TDC TDC/MTG-fusjonen Medier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.