Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kjell Inge Røkke vil at de som ønsker å lese Henrik Langelands jubileumsbok om Aker skal slippe å betale for det. Derfor ble hele manus lagt ut på Akers hjemmeside i forrige uke. Foto: Fartein Rudjord
Kjell Inge Røkke vil at de som ønsker å lese Henrik Langelands jubileumsbok om Aker skal slippe å betale for det. Derfor ble hele manus lagt ut på Akers hjemmeside i forrige uke. Foto: Fartein Rudjord les mer

Bøker

Tiden har trykket 5000 Aker-bøker

Men bokhandlene og resten av bransjen fikk ikke vite noe om den planlagte utgivelsen av Henrik Langelands omstridte bok om før i siste liten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forlagssjef Richard Aarø i Tiden Norsk Forlag ventet til det siste med å legge inn data om Henrik Langelands omstridte bok «Eventyrerne: en fortelling om Aker i vår tid».

Forlaget har trykket 5000 eksemplarer av boken, som egentlig skulle vært utgitt som en jubileumsbok om industrikonsernet Aker. Torsdag kommer den i bokhandel.

– Vi har laget en ordinær utgivelse. Opplaget er 5000, som er litt over snittet for en norsk sakprosautgivelse, men ikke noe unormalt, sier Aarø.

Dette er saken

  • Forfatter Henrik H. Langeland (45) ble i 2014 engasjert av Aker for å skrive historien om de siste 25 årene i industrikonsernets historie.
  • Perioden er omtrent sammenfallende med Kjell Inge Røkkes (59) tid som hovedeier i Aker.
  • Boken skulle etter planen utgis til Akers 175-årsjubileum i 2016, men prosjektet ble forlenget på grunn av flere store hendelser i Aker sommeren 2016.
  • I februar 2017 leverte Langeland endelig manus. Sommeren 2017 ble bokprosjektet stanset av Aker, mens Tiden Norsk Forlag fortsatt ønsket å utgi boken.
  • Aker publiserte manus på sin hjemmeside torsdag 1. mars, før Tiden Norsk Forlag utga boken torsdag 8. mars.
  • Da Morgenbladets anmelder Bernard Ellefsen fant at flere partier i Langelands bok var kopiert i strid med god sitatskikk, trakk forlaget boken tilbake fra bokhandelen allerede dagen etter, fredag 9. mars.
  • Nå har Aker også fjernet manuskriptet fra sine nettsider.
Vis mer

Forsinkelse og krangel

Opprinnelig var meningen å utgi boken til Akers 175 års jubileum i 2016. Men på grunn av flere store hendelser i Aker den sommeren, ble prosjektet forlenget.

I februar 2017 leverte Langeland endelig manus, men sommeren 2017 ble bokprosjektet stanset av Aker. Boken ble ikke slik Røkke og Aker-ledelsen hadde tenkt seg.

Tiden hadde avtale om å utgi boken for salg i allmennmarkedet. Allerede da nyheten om bokkrangelen sprakk i november 2017, signaliserte Aarø at Tiden ønsket å utgi boken.

Overrasket alle

Men det var først 27. februar i år fikk Aker beskjed fra Tiden om at boken var på vei mot bokhandlene.

To dager senere overrasket Aker alle med å bruke egen hjemmeside til å publisere det Akers hovedeier Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen kaller Langelands «siste manusutkast» fra februar 2017.

– Vi har oppført oss ordentlig hele tiden og informert Aker om hva vi har planer om å gjøre. De fikk beskjed 27. februar. Vi har ikke holdt noen ting skjult for Aker. Måten de har valgt å respondere på er å utgi boken på egen hjemmeside og pakke det inn i masse løgner, sier Aarø.

Beskyldningene om løgn går begge veier. Tirsdag kalte Kjell Inge Røkke Aarøs gjengivelse av samtaler mellom de to for «blank løgn».

Bokbasen i siste liten

Vanligvis legges nye vårutgivelser fra forlagene inn i bokbransjens felles database, Bokbasen, høsten før boken skal ut i bokhandel.

Dette skjer for at bøkene skal være tilgjengelig for bestilling fra bokhandlene, men innebærer også at alle kan se hva forlagene har på gang.

Aarø bekrefter at «Eventyrerne» ikke ble lagt inn i Bokbasen før tett oppunder utgivelsen.

– Vi ventet med å melde boken opp i bokbasen til vi hadde gitt beskjed til Aker.

I et «forord» som ble lagt ut da Aker publiserte «Eventyrerne» på hjemmesiden, skriver Røkke og Eriksen:

«Stikk i strid med inngåtte avtaler mener forfatter og forlag at verket er ferdig for utgivelse. Vi mener jusen er klar, noe vi tydelig har kommunisert til forfatteren og forlaget. Vi starter ikke et juridisk løp for å stanse boken – men konstaterer at når det kommer til klingende mynt, er tydeligvis verdien av intensjoner og moral lite verdt i Tiden Norsk Forlag.»

Forlaget anser på sin side at Akers egen publisering av boken på nettet innebærer avtalebrudd.

– Vi må jo som forlag beskytte våre rettigheter, og har meldt at vi anser Akers publisering som brudd på vår utgivelsesavtale med Aker, som også inkluderer e-bok, sier Aarø.(Vilkår)

AKER ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Etterbørs Henrik Langeland Aker Kjell Inge Røkke Atle Kigen Øyvind Eriksen Bøker
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.