Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Andrea Berntzen spiller hovedrollen i «Utøya 22. juli» Foto: Agnete Brun/Utøya 22. juli/filmweb
Andrea Berntzen spiller hovedrollen i «Utøya 22. juli» Foto: Agnete Brun/Utøya 22. juli/filmweb les mer

Film

«Utøya»-filmen ga årets beste norske premierehelg

Filmen om terrorangrepet 22. juli 2011 ble sett av snaut 51.000 i helgen. Dermed er den årets mest sette norske premierefilm på kino. Filmen hylles av publikum på sosiale medier.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Ifølge tall fra Filmwebs rapportserver er «Utøya 22. juli» sett av drøyt 50.500 kinopublikummere i helgen, etter premieren fredag 9. mars.

Det er en av de sterkeste åpningshelgene på kino så langt i år, bak superheltfilmen «Black Panther» (55.000), animasjonsfilmen «Coco» (56.000) og den pikante bok-filmatiseringen «Fifty Shades Freed» (100.000).

«Utøya 22. juli» slår dermed komedien «Norske byggeklosser», som ble sett av litt under 50.000 publikummere i åpningshelgen 21.–23. februar i år, som årets mest sette norske kinopremiere.

– Dette er veldig bra, spesielt fordi dette kan være en film mange kvier seg for å se, sier administrerende direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & kino.

Regissør Erik Poppe opplyser til DN at han er på reise mandag, og ikke tilgjengelig for kommentar. Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med produsent Stein B. Kvae eller pressekontakt Anne Berentsen i Kulturmeglerne mandag.

Hylles av publikum

Filmen er en dramatisering av terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 gjennom øynene til den oppdiktede 18-åringen Kaja, og tar publikum gjennom hennes opplevelser av angrepet i én sammenhengende 72 minutter lang tagning.

Filmen er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og samtaler med overlevende og pårørende etter angrepet.

På nettsamfunnet Twitter har flere publikummere gitt sin mening etter å ha sett filmen i løpet av helgen. Den store majoriteten av tilbakemeldingene omtaler filmen i positive ordelag.

At filmen er en sterk og realistisk skildring av angrepet er blant beskrivelsene som går igjen i flere av tilbakemeldingene som har kommet gjennom helgen.

Også hovedrolleinnehaver og filmdebutant Andrea Berntzen får mye skryt i sosiale medier.

– Dette var en jævlig filmopplevelse jeg ikke kommer til å glemme, skrev Twitter-brukeren Adam Lunnan Aas søndag kveld.

– Den er ikke for alle, men bør sees likevel, skriver brukeren Zarm.

– Andrea Berntzen må være det være det neste store fra Norge. Maken til skuespiller, skriver Espen F. Olaussen.

På Filmwebs nettsider har filmen fått en samlet vurdering på 7.9 av ti mulige poeng fra de 102 publikummerne som har lagt igjen en anmeldelse.

«Sober og ærlig film»

Guttorm Petterson mener den omfattende forhåndsomtalen av filmen helt siden premieren under filmfestivalen i Berlin 19. februar er en av årsakene til den gode åpningen.

– Den har fått mye omtale, og er etter min mening en veldig sober og ærlig film som går tett på uten å på noe vis bli spekulativ, sier han om filmen.

Filmen vekket sterke reaksjoner under visningen i filmfestivalen i Berlin, og ble både hyllet og kritisert i etterkant av premierevisningen.

De fleste anmeldelsene av filmen i norsk presse har vært positive.

– Det kan kanskje være at «Utøya 22. juli» er en film som hvor god den enn er, har begrenset nedslagsfelt og kan komme til å splitte både kritikerkorps og publikum, skrev DNs Øyvor Dalan Vik i sin anmeldelse av filmen.

Solgt til over 20 land

Det er «Kongens nei»-regissør Erik Poppe og produksjonsselskapet Paradox som står bak filmen, som også har skapt stor interesse internasjonalt.

Filmens salgsagent TrustNordisk opplyste i forrige uke at filmen var solgt til over 20 land.

De siste salgene er gjort til Storbritannia, Irland, Japan og Frankrike. Også Kina, Tyskland, Polen, Belgia, Nederland, Luxembourg, Estland, Latvia, Litauen, Ungarn, Sør-Korea, Portugal, Slovakia og flere land i Latin-Amerika er blant territoriene som skal vise filmen.

Fra før har distributør Nordisk Film solgt filmen til den svenske statskanalen SVT og danske DR.(Vilkår)

Etterbørs Kino Kinobesøk Utøya 22. juli Erik Poppe Film
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.