Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Stiftelsen Dagsavisen forbereder seg på et mulig liv utenfor mediekonsernet Mentor Medier. Her er leder i stiftelsen, Arne Strand (i midten foran), på vei inn til den ekstraordinære generalforsamlingen i Mentor Media mandag ettermiddag. Foto: Fartein Rudjord
Stiftelsen Dagsavisen forbereder seg på et mulig liv utenfor mediekonsernet Mentor Medier. Her er leder i stiftelsen, Arne Strand (i midten foran), på vei inn til den ekstraordinære generalforsamlingen i Mentor Media mandag ettermiddag. Foto: Fartein Rudjord les mer

Medier

Forbereder seg på mulig løsrivelse av Dagsavisen

Redaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen forbereder seg på at forholdet mellom avisen og eierkonsernet Mentor Medier kan gå i stykker. – Det er en ganske dramatisk situasjon, sier styreleder Arne Strand.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi vil vite hvordan det går med Mentor Medier etter den ekstraordinære generalforsamlingen. Vi vil for eksempel vite om Mentor Medier skal fortsette som nå, eller om det er store endringer i måten det skal drive på. I så fall må vi som eier i Dagsavisen forholde oss til det. Vi har bedt Eirik Hoff Lysholm (publisher i Dagsavisen) redegjøre om utfallet, og komme med sine synspunkter på det som har skjedd, sier Arne Strand, leder i Stiftelsen Dagsavisen.

Styret i Stiftelsen Dagsavisen skulle hatt styremøte i forrige uke, men har valgt å utsette det til etter at det er avholdt ekstraordinær generalforsamling i Mentor Medier mandag.

Vårt Land-konflikten

  • Mentor Medier eier den kristne dagsavisen Vårt Land, svenske Dagen, 79,6 prosent av Mediehuset Dagsavisen, samt Mediaconnect, som leverer abonnement- og distribusjonssystemer til aviser.
  • Torsdag 22. mars fikk Mentor Mediers konsernsjef Per Magne Tveiten klarsignal fra et flertall i styret til å gå videre med oppsigelse av Vårt Lands sjefredaktør og administrerende direktør Åshild Mathisen etter langvarig konflikt. Oppsigelsen skjedde dagen etter.
  • En eiergruppe krevde ekstraordinær generalforsamling 16. april for å avklare eiernes tillit til styreleder Tomas Brunegård. Mistillitsforslaget fikk 44 prosent oppslutning. Dagen etter varslet Brunegård at han ikke stiller til gjenvalg som styreleder.
  • Generalforsamling med valg av et helt nytt styre i Mentor Medier ble avholdt 3. mai.
Vis mer

Ble reddet i 2008

Konkurstruede Dagsavisen ble del av det som i dag heter Mentor Medier i 2008.

Mentor Mediers daværende konsernsjef Helge Simonnes oppfattet Dagsavisens overlevelse som avgjørende for å bevare pressestøtten for alle aviser, inkludert Vårt Land.

I dag kontrollerer den ideelle Stiftelsen Dagsavisen direkte og indirekte cirka 26 prosent av Dagsavisen. Resten av avisen er det Mentor Medier som eier.

Eirik Hoff Lysholm er publisher i Dagsavisen. Foto: Fartein Rudjord

Manglende samarbeid internt i Mentor Medier mellom Vårt Land-sjef Åshild Mathisen og de andre virksomhetene er oppgitt som grunn til at Mathisen ble oppsagt 23. mars.

Mandag må eierne i Mentor Medier ta stilling til om de fortsatt har tillit til styrelederen som lot dette skje, Tomas Brunegård.

Simonnes mener dette truer hele konsernets eksistens. Arne Strand sier dette er noe han og stiftelsen må forholde seg til som eiere av Dagsavisen.

– Som eier må vi se hva vi må gjøre dersom Dagsavisens forhold til Mentor Meedier går i stykker. Det er en ganske dramatisk situasjon, slik jeg ser det.

– Dere forbereder dere på at Dagsavisen blir revet løs fra Mentor Medier?

– Nei, ikke ennå. Men vi må få vite om det kan bli en aktuell situasjon, siden vi eier Dagsavisen sammen med Mentor Medier. Vi risikerer jo å bli sittende som eneeier hvis Mentor Medier sier takk for seg. Når tror jeg ikke det blir så dramatisk. Men uansett er det viktig at vi blir informert. Det kan jo også hende alt fortsetter som før, sier Arne Strand.

Disse eier Dagsavisen

  • Mediehuset Dagsavisen AS er eid 79,6 prosent av Mentor Medier AS og 20,4 prosent av Stiftelsen Dagsavisen.
  • Mediehuset Dagsavisen AS eier 92,48 prosent av Dagsavisen AS og 100 prosent av Rogalands Avis AS.
  • De resterende 7,52 prosent i Dagsavisen AS eies direkte av Stiftelsen Dagsavisen.
Vis mer

Må samarbeide med ambisiøse aktører

Også Eirik Hoff Lysholm forbereder seg på at det kan komme til splittelse. Han er sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen og Rogalands Avis.

– Jeg tror det er vesentlig for vår fortsatte vekst at vi kan samarbeide med aktører som er like ambisiøse som oss på det digitale området, og har ingen tro på å stå alene i dagens medielandskap. Dersom Dagsavisen-familien skulle bli fristilt fra eierskapet eller samarbeidsstrukturen i Mentor Medier, er jeg trygg på at vi kan finne andre medieselskaper som kan hjelpe oss med den digitale transformasjonen vi står midt i, sier Lysholm.

– Vi gjennomførte i 2016 og 2017 emisjon i Mediehuset Dagsavisen as og et utkjøp av gamle, tyngende forpliktelser, slik at vi skulle kunne klare oss selv. Deretter ble Mediehuset Dagsavisen as frikoblet fra Mentor Mediers felles konsernkontoordning. Tilbake står et selskap med tryggere egenkapital og likviditet enn på lenge, i tillegg til stabile driftsoverskudd og en digital vekst som ingen av de andre nisjeavisene kan måle seg med, sier han.

Ifølge ham har Mentor Mediers ambisjon vært å få til likeverdig systemsamarbeid mellom alle selskap uavhengig av bedriftenes egne strategier eller religiøs ideologi.

– Dersom eierne av Mentor ikke ønsker å videreføre den vedtatte konsernstrategien som en konsekvens av konflikten mellom konsern og Vårt Land, må vi selvsagt respektere det. I så fall vil det være naturlig å se på hva dette betyr for de andre selskapene som eies av Mentor Medier. Styret i Stiftelsen Dagsavisen, som eier litt over en fjerdedel av Dagsavisen, møtes i morgen tidlig for å diskutere konsekvenser av dagens generalforsamling hos vår hovedeier. Til syvende og sist er det aksjonærenes vilje som avgjør, sier Eirik Hoff Lysholm.(Vilkår)

Etterbørs Vårt Land Mentor Medier Dagsavisen Åshild Mathisen Medier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.