Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Virke Produsentforeningen mener regjeringen ikke lenger har noen god grunn til å utsette skattleggingen av strømmetjenester som Netflix og HBO. Fra venstre: Daglig leder Håkon Briseid i Monster Scripted, Direktør Helga Bull-Rostrup i Virke Forretningsmessige tjenester, Direktør Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen, Produsent Aage Aaberge i Nordisk Film, og Filmprodusent Axel Helgeland. Foto: Javad Parsa
Virke Produsentforeningen mener regjeringen ikke lenger har noen god grunn til å utsette skattleggingen av strømmetjenester som Netflix og HBO. Fra venstre: Daglig leder Håkon Briseid i Monster Scripted, Direktør Helga Bull-Rostrup i Virke Forretningsmessige tjenester, Direktør Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen, Produsent Aage Aaberge i Nordisk Film, og Filmprodusent Axel Helgeland. Foto: Javad Parsa les mer

Film

Norske filmprodusenter krever strakstiltak mot Netflix

Etter et nederlag for Netflix i Europadomstolen, mener Virke produsentforeningen det er på tide at regjeringen skattlegger strømmetjenestene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi har ventet på en regulering av Netflix siden 2015. Nå er det på tide med handling fra regjeringen, sier direktør Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen.

De reagerer på at regjeringen vil avvente et nytt tv- og strømmedirektiv (AMT) fra EU før de innfører reguleringer og avgifter mot strømmetjenester som Netflix og HBO.

Produsentforeningen mener regjeringen dermed ser bort ifra en mulighet til å bruke en fersk dom fra Europadomstolen for å tvinge gjennom reguleringer umiddelbart, etter at domstolen i mai avviste et søksmål fra Netflix mot Europakommisjonens godkjennelse av den tyske strømmeavgiften fra 2014.

Kulturminister Trine Skei Grande sier regjeringen er klar over dommen, men vil ta stilling til strømmeregulering først når EU er klare med nytt direktiv. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Dommen er i europeiske filmmiljøer tolket som juridisk presedens for at EU-land ikke trenger vente på EUs pågående revisjon av AMT-direktivet for å regulere strømmetjenestene gjennom avgifter, investeringsforpliktelser og kvotekrav om europeisk innhold.

Kulturminister Trine Skei Grande sier regjeringen er klar over dommen, men vil ta stilling til strømmeregulering først når EU er klare med nytt direktiv.

– Nå skal vi først se nærmere på om dommen gir oss et handlingsrom vi kan bruke. Det er viktig at vi sørger for at en eventuell ny regulering også står seg i tiden fremover med tanke på den teknologiske utviklingen i bransjen og endringen i aktørbildet. Vi følger opp at Stortinget har bedt regjeringen komme tilbake med en vurdering av medfinansieringsansvaret når de nye reglene i AMT-direktivet er klare, sier Skei Grande til DN.

Lei av å vente

Kulturministerens uttalelser faller ikke i god jord hos Produsentforeningen.

Europa vs. Netflix

  • I 2016 saksøkte Netflix EU-kommisjonen for å støtte en strømmeavgift myndighetene i Tyskland hadde pålagt strømmetjenestene. 17. mai i år ble søksmålet avvist av EU-domstolen.
  • Totalt har ni europeiske land tatt grep for å få strømmetjenester som Netflix til å bidra tilbake til de nasjonale filmfondene.
  • Land som Tyskland, Portugal, Belgia, Tsjekkia og Kroatia har alle skattlagt strømmetjenestene, med en ramme på mellom 0,5-2,5 prosent av tjenestenes omsetning i landet. Norsk filminstitutt har tatt til orde for en lignende ordning i Norge. I Frankrike er avgiften på hele 15 prosent.
  • Frankrike, Spania, Italia, Tsjekkia og Slovenia har alle pålagt strømmetjenestene en forpliktelse om å investere i nasjonalt innhold. Belgia og Portugal har gitt tjenestene valget om å i stedet produsere lokale filmer og tv-serier.
  • EU utarbeider nå et nytt tv- og strømmedirektiv i EU og EØS, som skal gi medlemslandene juridisk hold for avgifter og krav om kvotering av europeisk innhold. Forhandlingene er ventet ferdige i juni.
  • Netflix mener selv de skal være underlagt nederlandsk lov, der deres europeiske hovedkvarter ligger. De er også påvirket av lovgivningen i Tyskland, Frankrike og Italia – der sistnevntes pålegg ikke er implementert ennå.

Kilde: EU/Politiken/NFI/Netflix

Vis mer

– Det er ingen grunn til å vente. Det er ikke sikkert at et nytt direktiv foreligger fra EU før sommeren. Neste år er det valg til nytt parlamentet og kommisjon i EU, og det kan bety at prosessen om nytt direktiv startes på nytt, sier filmprodusent Axel Helgeland.

EU-kommisjonen har det siste året forhandlet om et nytt direktiv som eksplisitt sikrer medlemslandene juridisk hold for strømmereguleringer.

En usikker tidshorisont for når det nye direktivet skal være ferdigstilt gjør det nødvendig for den norske regjeringen å handle før den tid, mener Virke. EU-parlamentet er ventet å stemme over det nye direktivet i september, med implementering fra og med desember i år frem til rundt 2020.

Krever handling i statsbudsjett

Produsentforeningen mener regjeringen må skjære gjennom dersom direktivet fra EU drøyer, og senest til høstens fremlegg av statsbudsjett.

– Hvis regjeringen ser det trekker ut i EU, kan de ikke vente lenger enn forslaget til nytt statsbudsjett i oktober, sier filmprodusent Aage Aaberge.

Noe slikt kan ikke Kulturdepartementet love, sier Skei Grande.

– Vi kan som vanlig ikke forskuttere hva som vil stå i budsjettproposisjonen, men problemstillingen vil bli omtalt, sier hun.

Stort behov

Behovet for å regulere strømmetjenestene ligger i å jevne ut forskjellsbehandlingen av strømmetjenestene og konkurrentene, sier daglig leder Håkon Briseid i produksjonsselskapet Monster Scripted.

I Norge er ikke strømmetjenestene underlagt avgift, mens kinoene må ut med 2,5 prosent av sin bruttoomsetning og 3,5 kroner av hvert dvd-salg går som avgift til staten.

– Er det et land det er behov for å være tidlig ute med reguleringer, er det Norge. Dette handler om like konkurransevilkår, og å jevne ut forskjellen. Det er oppgaven regjeringen har her, sier Briseid.(Vilkår)

Etterbørs Trine Skei Grande Netflix Strømming Virke Produsentforeningen Film
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.