Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Luften har gått ut av regissør Tommy Wirkolas selskap Tappeluft Pictures. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Luften har gått ut av regissør Tommy Wirkolas selskap Tappeluft Pictures. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix les mer

Film

Wirkola om filmkonkursen: – Kjipt ettersom mange av disse folkene er gode venner

Hollywood-regissør Tommy Wirkola (38) er trist etter konkursen i Tappeluft Pictures, selskapet han startet i 2009. – Samtidig er jeg stolt over hva vi har fått til, sier han.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi har frontet det å lage film utenfor «systemet» og utenfor de offisielle støtteordningene i mange år. Filmer som aldri hadde sett dagens lys ellers, skriver Wirkola i en epost til DN.

38-åringen fra Alta er for tiden i Los Angeles for å jobbe med et nytt filmprosjekt i Hollywood. Hjemme i Norge har produksjonsselskapet Tappeluft Pictures, selskapet han har produsert filmer som «Kill Buljo» og «Død Snø» gjennom, nylig begjært seg selv konkurs.

Wirkola grunnla selskapet sammen med produsentene Kjetil Omberg, Terje Strømstad og skuespiller Stig Frode Henriksen i 2009. Alle har eid en fjerdedel hver siden.

Nå har Tappelufts konkursbo en oppgitt gjeld på 36,2 millioner kroner, noe IFinnmark var først ute med å melde.

Tappeluft Pictures Holding

  • Stiftet i 2009 av filmregissør Tommy Wirkola, skuespiller Stig Frode Henriksen og produsentene Terje Strømstad og Kjetil Omberg, som alle eier 25 prosent hver. Sistnevnte er nå daglig leder.
  • Slått konkurs av Alta tingrett 2. juli. Selskapet har krav mot seg beløpende til snaut 36,2 millioner kroner.
  • Eide konkursrammede Russefilm as, tidligere Tappeluft Pictures, som produserte filmer som «Død Snø» 1 og 2, «Kill Buljo» 1 og 2, NRK-serien «Hellfjord» og «Kurt Josef Wagle og Fjordheksa».
Vis mer

«Trist å skylde penger»

Wirkola ønsker ikke å kommentere hvordan konkursen vil påvirke ham økonomisk, men omtaler den som trist.

– Trist fordi vi da, naturligvis, skylder penger. At vi ikke klarte å levere det vi håpte på, og at de som jobbet for oss, ble skadelidende med tanke på at de ikke får de kredittene som var satt opp. Det er kjipt ettersom mange av disse folkene er gode venner, og som ble med på disse prosjektene fordi de trodde på dem og på oss, skriver Wirkola.

Tappeluft har i tre av sine fire siste regnskapsår notert millionunderskudd, det siste på minus ni millioner kroner i 2016. Regnskapet for 2017 er ikke klart ennå.

Stolt over selskapet

Wirkola er stolt over det Tappeluft har fått til, og prosjektene de har laget – ofte uten økonomisk støtte fra Norsk filminstitutt, som pleier å være en viktig forutsetning for de fleste norske filmprosjekter.

– Noen av prosjektene funket, andre ikke (som jo er naturlig i denne bransjen). Mange filmer og tv-serier vi ser i dag, er et direkte resultat av akkurat det, av at folk så at det faktisk gikk an, skriver Wirkola.

Han understreker videre at han også er glad for at Tappeluft har kunnet gi flere av sine medarbeidere en vei inn i filmbransjen.

– Til tross for at det ikke gikk lenger med Tappeluft, og at vi nå går ned på den veien vi gjør, er jeg veldig happy med akkurat den delen, skriver regissøren.

Millionlån

Årsaken til Tappeluft-konkursen er ifølge daglig leder Kjetil Omberg et lån på én million kroner fra Finnmark fylkeskommunes kulturnæringsfond, som saksbehandles av Innovasjon Norge.

Tappeluft har ikke hatt midler til å betale tilbake lånet, og t.

Innovasjon Norge avviser overfor DN at de har lånt penger til Tappeluft.

– Innovasjon Norge har ikke gitt lån til Tappeluft Pictures, og har derfor ikke vært i forhandlinger med Tappeluft om en avtale, skriver spesialrådgiver Gunnar Kvernenes i Innovasjon Norge Finnmark i en epost.(Vilkår)

Etterbørs Tappeluft Pictures Holding as Tommy Wirkola Kino Film
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.