Sir Richard Branson (59) har bygget opp en av verdens største merkevarer fra grunnen: Virgin.

Dagens konsern begynte som en platebutikk i 1972 - men består nå av 360 selskap innen vidt forskjellige bransjer. Den britiske gründeren rangeres på årets Forbes-liste som verdens 261. rikeste person - med en formue på 1,5 milliarder pund.

Som ung var det ikke selvsagt at advokatsønnen Richard Branson engang skulle klare å følge i farens fotspor. Han slet nemlig med dysleksi og fikk alt annet enn strålende resultater på skolen.

Men allerede som 16-åring viste han sitt talent som gründer, da han startet magasinet "Student".

Han kom ikke dit han er i dag takket være andre enn seg selv - og kanskje aldri så lite filosofiske betraktninger om forholdet mellom livet og næringslivet.

Virgins hjemmesider er det nå publisert en liste over det de selv beskriver som noen av hans mest inspirerende uttalelser.

Her er et utvalg.

* Business må være involverende. Det må være moro, og det må utfordre dine kreative instinkter.

* Selv om jeg av og til staver elendig, har jeg lykkes i å overvinne mine største vansker gjennom å trene meg selv opp til å konsentrere meg.

* Min mor var opptatt av å gjøre oss selvstendige. Da jeg var fire år gammel, stoppet hun bilen noen kilometer fra huset vårt og tvang meg til å finne veien hjem selv. Jeg gikk meg fullstendig vill.

* Jeg er forberedt på å prøve alt én gang.

* Å ha en personlighet som bryr seg om mennesker er viktig. Du kan ikke være en god leder hvis ikke du generelt liker mennesker. Det er slik man får ut det beste i dem.

* Rekorder er til for å brytes. Det ligger i menneskets natur å hige etter å gjøre nettopp det.

* Idiotiske yachter, privatfly og store limousiner får ikke folk til å nyte livet mer, det sender bare ut dårlige signaler til de som arbeider for dem.

* Fremfor alt må du skape noe du er stolt av. Dette har bestandig vært min business-filosofi. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har gått inn i en business kun for å tjene penger. Hvis det er det eneste motivet, tror jeg det er bedre for deg å ikke gjøre det.

* Jeg ser ikke på arbeid som arbeid og lek som lek. Det handler begge deler om å leve.

* Selv om man trenger en sterk personlighet for å bygge opp en virksomhet fra bunnen av, må man også forstå kunsten å delegere. Jeg må være dyktig til å få hjelpe mennesker til å drive individuelle virksomheter, og jeg må være villig til å trekke meg tilbake. Selskapet må konstrueres slik at det kan fortsette uten meg.

* Business-opportunities er som som busser. Det kommer bestandig en ny.

Se alle de 20 utvalgte sitatene her (ekstern lenke).

Hva er din (nærings)livsfilosofi? Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.