Dagens Næringsliv risikerer å få en bot og sjefredaktør Amund Djuve kan få fengselstraff for å nekte å gi ut upublisert materiale i sertifikatsaken. Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener at Dagens Næringsliv har plikt til ikke å utlevere upublisert materiale i sertifikatsaken.

Pålagt å gi ut lydbånd
Retten har pålagt Dagens Næringsliv å utlevere lydbånd av samtaler mellom avisens journalister da avisen kjøpte båtsertifikat av båtmegler Erik Øye. Retten viser til at kildevernet ikke lenger er aktuelt, fordi kilden er kjent.

- Er det greit å gi ut upublisert materiale når kilden allerede er kjent?

- Nei, det er det på ingen måte. Hvis det dreier seg om kilder, er kildevernet absolutt. Hvis en avis av hensyn til en kilde ikke utleverer upublisert materiale, så har man ikke bare rett til å nekte utlevering, men en plikt til å gjøre det. Kildevernet er absolutt, sier Kokkvold til dn.no.

- Ikke for DNs skyld
- Redaktører går i fengsel for å beskytte sine kilder. Kildevern er ikke til for DNs skyld, men skal sikre den enkeltes anonymitetsrett. Det skal sikre at kritikkverdige forhold kommer frem uten at kilden risikerer straffeforfølgelse, sier han.

Kokkvold sier at upublisert materiale - som notater, lydopptak eller dokumenter - som hovedregel ikke skal utleveres og at pressen skal ha gode grunner for å bryte dette prinsippet.

-Pressens regler for upublisert materiale er ekstremt strenge. Her går presse-etikken veldig langt for de kildevernet er en av etikkens absolutter. Ingen pressemann eller -kvinne bør kompromisse med kildevernet, sier Kokkvold.

- Pressen er uavhengig
- Man plikter å vurdere saken og det har DN gjort. Man har kommet frem til at man ikke vil utlevere og selv om det bare er av hensyn til pressens uavhengighet, så har jeg respekt for den avgjørelse DN har tatt, sier han.

Kokkvold forklarer at upublisert materiale skal ha et sterkt vern i pressen for at ikke skal dannes et inntrykk at mediene er en forlenget arm av offentlige myndigheter eller domstoler.

- Jeg kjenner ikke bakgrunnen til at DN nekter å utlevere upublisert materiale, men jeg vil si at man skal ha veldig gode grunner for å utlevere upublisert materiale. Det er ikke bare av hensyn til kilden, men også av hensyn til pressens uavhengighet, sier Kokkvold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.