I dag starter de 12 nervepirrende oppgjørene mellom Magnus Carlsen (22) og Viswanathan Anand (43). I forkant har det vært store forskjeller i lagenes forberedelser.

- Magnus’ forberedelser har i stor grad gått ut på å spille basketball, slappe av og sole seg. Han kunne vært mer vitenskapelig i den teoretiske diskusjonen, særlig når det gjelder åpninger. Mange har mye bedre åpningsrepertoar enn ham, men utrolig nok klarer han å hoppe bukk over dette og likevel være den beste, sier Simen Agdestein.

Agdestein er tidligere norgesmester i sjakk, Carlsen-trener, bror til manager Espen Agdestein og nå også ekspertkommentator for Dagens Næringsliv.

- Han er fullstendig usystematisk i sin tilnærming, men det betyr ikke at han bruker mindre tid på sjakk enn andre. Kanskje tvert imot. Han er styrt av nysgjerrighet og entusiasme. Noen ganger ser det ut som han kan trylle. Magnus’ varemerke er etterhvert blitt å skvise noe ut av tilsynelatende kliss like stillinger, noe som i teorien ikke skal være mulig, men så går det likevel, sier han.

«Et mirakel»
Man trenger ikke t-skje for å lære opp Carlsen; Agdestein berømmer hans evne til å ta til seg informasjon.

- Du kan bare mumle noe til ham, så går det inn, man trenger aldri repetere, sier Agdestein.

Hvordan er Magnus blitt så god?

- Det er en rekke årsaker til dette, men morsomt er det å se at Magnus nå spiller slik vi snakket om allerede da han var i tiårsalderen. Vi tenkte da på hvordan den neste verdenseneren etter Garry Kasparov ville spille sjakk, og han har tatt med seg mye av denne tankegangen. Det er et mirakel likevel, sier 22-åringens tidligere trener.

Etter dagens parti kan Agdesteins analyse leses på DN.no.



Carlsen har Norges sjakktoer og jevngamle Jon Ludvig Hammer med på laget som hovedsekundant, men hverken han eller manager Espen Agdestein vil avsløre resten av teamet. Det er vanlig å ikke røpe dette, og det var derfor overraskende at Anand navnga sine fire medhjelpere under pressekonferansen torsdag.

- Det var nok helt bevisst, og antagelig mener han at dette kan legge litt ekstra press på Magnus, sier sjakkmanageren.

Hovedsekundanten selv vil ikke røpe hvor han befinner seg og hvordan Carlsen kommuniserer med ham.

- Jeg gir ikke intervjuer så tett opptil matchen. Nå fokuserer jeg 100 prosent på å hjelpe Magnus, skriver Hammer i en epost.

Espen Agdestein sier Carlsen har flere sekundanter, men ikke ønsker å endre for mye på rutinene han er vant med.

- For Magnus er fysisk form, riktig kosthold og god energi like viktig som «sjakklige» forberedelser. For mye fokusering på åpningsforberedelser kan fort gå på bekostning av skarphet i de andre fasene av spillet, sier Agdestein.

Hylles av legende
Da Carlsen og Anand møttes i sommer, gikk Carlsen av med en suveren seier. Nå spekuleres det på hvor raskt Carlsen kan slå Anand, eller om han i det hele tatt klarer det.

Russeren Garry Kasparov, stormester og tidligere verdensmester i sjakk, sammenligner i Business Insider det norske sjakkgeniet med trollmannen Harry Potter.

- Carlsen er en åpenbar favoritt, til tross for sin unge alder og uerfarenhet, rett og slett basert på hvor overlegent spillet hans har vært de siste årene. Dessuten er Carlsens alder nøyaktig halvparten av Anands, og en ny generasjonen blir sjelden slått tilbake, sier Kasparov, som må innrømme at han heier på nordmannen.

Anand skal likevel, ifølge Kasparov, ha en liten fordel når det gjelder praktiske og psykologiske forberedelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.