Jeg skjelver! Det er helt utrolig! Akkurat som alt annet med Magnus opp gjennom årene. Man må bare klype seg i armen og kjenne etter om det er sant. Det er sånn det var å følge Magnus som 10-åring. Og det er sånn det har vært hele veien. Og nå skjer det sannelig igjen – i en VM-match!

Allerede i åpningen av 5. matchparti merket vi at Magnus var ute etter noe reelt. Det var ikke det puslete spillet vi så i parti 1 og 3. Nå gikk Magnus for en klassisk åpning og sågar en sylskarp variant av denne. Han valgte riktignok å unngå de mest analyserte variantene. I stedet fikk vi en litt uvanlig stillingstype der det er masse rom for kreativitet. Det er akkurat slik Magnus liker det.

Interessant var det å se at Anand styrte mot et sluttspill som åpenbart var ørlite bedre for Magnus. Dette er typisk Anand, men også et signal om at verdensmesteren er redd for Magnus. Han tør ikke gå for de store komplikasjonene og satser i stedet på en litt dårligere stilling der han mot hvem som helst andre enn Magnus sikkert greit ville holdt remis.

Men det er nettopp i slike stillinger Magnus har sin forse. Han kunne sitte og file på sin ørlille fordel. Typiske nok ble det veldig komplisert etter hvert. Magnus innrømmet også etter partiet at han mistet litt kontrollen. Det er i slike situasjoner mennesket før eller siden gjør en feil. Denne kom like etter tidskontrollen ved trekk 40. Og heldigvis var det Anand som gjorde den. Noen få trekk senere kom ennå en feil, og da var det ingen tvil. Magnus er som en maskin i slike tekniske stillinger og førte partiet sikkert til gevinst. Akkurat som han har gjort det så mange ganger før på denne måten. Dette var et typisk Magnus-parti!

Som det norske folk sikkert har forstått nå, er det ikke lett å vinne i sjakk på dette nivået. Det skal en del til før remisgrensen overskrides. Men typisk er det at Magnus klarte det. Det er sånn det har vært hele veien de siste årene. Marginen er ørsmå, men til slutt har de tippet i Magnus’ favør. Igjen og igjen og igjen. Det er sjakk fra en annen planet, som hans kollegaer i verdenseliten sier.

Kanskje like viktig som helpoenget er det psykologiske grepet Magnus nå åpenbart har festet. Det har vært en positiv trend som har utviklet seg første partiene. Nå kom avkastningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.