Møbelprodusenten Ekornes krever at Arve Juritzen fjerner ordet «stressless» fra bestselgerromanen «Reisen Hjem» på Juritzen Forlag, fordi de mener de har enerett på bruken av navnet, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi kan ikke ta klagen seriøst. Dette har ikke noe med markedsføringsloven å gjøre. Jeg er sikker på at Jens Petter Ekornes nå snur seg i graven. Stressless er som skapt for å lese bøker i, men nå forbinder de Stressless med å kneble en populær roman. Dagens Ekornes-ledelse bør finne tilbake til røttene sine, sier Juritzen til DN.

Nå svarer han med å trykke nye opplag av boken, og saken havner hos Konkurranseutvalget til NHO.

Romanen «Reisen hjem» av Lori Lansens var en av fjorårets mestselgende titler i Norge, MED 110.000 solgte bøker.

Ved tre tilfeller i den norske oversettelsen av boken er det engelske ordet «La-Z-Boy» blitt oversatt til «stressless», uten videre henvisninger.

Vant mot Freia
Juritzen Forlag var for to år siden i strid med Kraft Foods, etter at forlaget ga ut en påskekrim med de gjenkjennelige fargene fra Kvikklunsj-sjokoladen. Forlaget ble dømt fordi bokdesignet var for nær Kvikk Lunsj-emballasjens utforming, og Juritzen måtte omarbeide bokomslaget for å gjøre designet mindre likt Kvikk Lunsj-emballasjen.

– Når Kraft går til sak, kan jeg forstå det. Den saken dreide seg om markedsføring. Ekornes ønsker å redigere en skjønnlitterær tekst. Dette er et stygt forsøk på å kneble ytringsfriheten, sier Juritzen, som mener det er fordelaktig for Ekornes at merkevaren er blitt integrert i dagligtalen.

Markedsdirektør i Ekornes Runar Haugen forklarer klagesaken mot Juritzen med at romanen er med på å svekke innholdet til Stressless-varemerket.

– Vi mener helt prinsipielt at all bruk av ordet må følge loven. Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre. Det er varemerkelovgivning og jus. Vi prøver å beskytte et stolmerke som vi har bygget opp siden 1971, sier Haugen til Dagens Næringsliv.

Les også: Slåss om Kvikk Lunsj-fargene
(2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.